'2015 TURİZM YILI, BİLİNMEYEN BİR DENKLEM GİBİ'

4 Aralık tarihinde bu yıl 8.kez kapılarını açan ve artık Türkiye’nin sayılı Turizm Fuarlarından birisi haline gelen 'Travel Turkey İzmir' fuarını ziyaret etmek ve sektördeki gelişmeleri yerinden öğrenmek adına rotamızı bu kez İzmir’e çevirdik. Kemer’de bulunan ve her geçen gün büyümeye devam eden Oflaz Turizm’in sahibi Ozan Güven ile birlikte günübirlik olarak gerçekleştirdiğimiz fuar izlenimlerimizi sizler ile paylaşmak istiyorum.



Öncelikle İzmir ile ilgili kısa bir yorum yapmak istiyorum. İzmir ülkemizin çok güzel illerinden bir tanesi. Ancak Havaalanından indikten sonra Fuar alanına gidene kadar gördüğümüz manzaranın İzmir’e hiç ama hiç yakışmadığını dile getirmek istiyorum. Türkiye’nin sayılı Turizm fuarları arasında gösterilen bu fuarın İzmir’de yapılıyor olması dahi, Turizm adına İzmir’i canlandırmamış. Kısacası gördüğüm o ki; İzmir’in Turizmden bir beklentisi yok gibi. Uçağımızın indiği saatlerde havaalanındaki suskunluk bunun bir göstergesi olsa gerek.



Türkiye'nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan 'Travel Turkey İzmir' Turizm Fuar ve Konferansı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği-TÜRSAB, Uluslararası fuar organizatörü Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. ve İZFAŞ ortaklığıyla 8.kez 04 - 07 Aralık 2014 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuar Alanında açıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansına gelerek turizmdeki son gelişmeleri sektör temsilcilerinden öğrenmek istiyorum. Türkiye'nin ve değişik ülkelerle bölgelerin turizm zenginliklerini, farklı destinasyonlarını yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentalara, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere göstermeyi hedefleyen fuarda yine birbirinden ilginç görüntülere tanık oluyoruz. Bu arada Antalya adına bir stantın olmamasını da garip karşılıyorum.



İç pazardaki hareketliliğin daha olumlu olacağına inanıyorum! Fuar alanında gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizde Kemer’den Fuara katılan Arma's Hotel & Resort Satış ve Pazarlama müdürü Umut Kovancı ile karşılaşıyoruz. Kendisine geçen yıl ve bu yıl ile öngörülerini soruyoruz: “2014 sancılı ama keyifli bir yıl oldu. 2015’de ise erkenden hamleler yapılıp son dakikaya bırakılmadan doğru hamleler yapıldığı taktirde çok ciddi sıkıntıların oluşacağını düşünmüyorum. Kemer bölgesini küçük bir Moskova olarak düşündüğümüzden dolayı rubledeki gelişmeler ister istemez bizim Rus pazarını da etkileyecek ve sıkıntı yaratacaktır. Bununda bir şekilde erken hamleler ve erken satışı stratejileri geliştirerek çözülebileceğine inanıyorum. Alternatif pazarlar konusunda Kemer’e daha fazla bir talep yaratmamız gerekecek. Malum burada Travel Turkey Fuarında iç Pazar için buradayız. İç pazardaki hareketliliğin daha olumlu olacağına inanıyorum. Erken rezervasyonlardaki geçen seneye nazaran daha iyi olduğu gözüküyor. Bizim Kemer’de Otel tarafında rubledeki dolar paritesindeki değişimlerden Rusların azalacağını ve bunların yerini de iç Pazar ile takviye edebileceğimizi düşünüyorum. 2015’i daha net değerlendirebilmek için şu an için henüz erken ama bu öngörülerimizi de dikkate alıyoruz”





Tüm dünyayı etkileyen ekonomik krize rağmen büyümesini sürdüren Türk turizm sektörünün; başarılı organizasyonu, seçkin konukları ve etkin konferans programı ile ön plana çıkan Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı iç Pazar dinamiklerinin yanı sıra yurt dışından gelen ülkelerin de önem verdikleri dikkate aldıkları bir fuar olmuş. Özellikle Yunanistan’dan gelen çok sayıda turizmci açtıkları stantlarda Türkleri ülkelerine çekmek adına tanıtımlar yapmaktalar. Bu arada ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen çok sayıda İl ise kurdukları stantlar ile kendilerine ilgi çekmeyi başarıyorlar. Özellikle Karadeniz ile doğu ve güneydoğudan katılan çok sayıda İl’in açtıkları birbirinden ilginç stant ise görülmeye değer.





2015 hakkında Ne kadar yorum yapılırsa yapılsın bilinmeyen bir denklem olarak hafızalara kazınacak! Birlikte geldiğimiz Ozan Güven ile sohbetimizde sezonu değerlendirmesini istiyorum. Bana 2015’in bilinmeyen bir denklem olduğunu söylüyor ve ekliyor: “2014 bizim için çok iyi geçmedi. 2015 yılında da farklı pazarlar var bizim için. Rusya pazarında azalma olacağını düşünüyorum. 2015 yılı için acentelerin iç pazara daha fazla önem vereceğini düşünüyorum. Avrupa pazarının bütün olarak aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Biz tabii ki Kemer bölgesi ağırlıklı olarak çalıştığımız için diğer bölgelerde de hemen hemen aynı yapılanma olacaktır. 2015 yılı acenteler ve oteller bazında sıkıntılı geçeceği düşüncesindeyim. 2015’i bilinmeyen bir denklem olarak görüyorum. Ne kadar yorum yapılırsa yapılsın bilinmeyen bir denklem olarak hafızalara kazınacak” Turizm sektörünün İzmir’deki görkemli buluşması Travel Turkey 4 – 7 Aralık 2014 tarihleri arasında açık kalırken Fuarı, 900’den fazla yerli ve yabancı katılımcı ve 30 ülkenin turizm profesyoneli katıldı. Çok sayıda acentenin de stantlarında gelen konuklarını ağırladığı fuarda bu kez de Mika Tur’un stantına konuk oluyoruz. Burada bizi Mika Tur ve Tatilbudur.com adına Uçak Ürün Direktörü Taylan Karaca karşılıyor. Karaca ya son gelişmeleri soruyoruz:





Online yatırımlarda gözle görülür artış var! “Turizmin geneline baktığımızda 2014 senesi içerisinde yapılanmanın online tarafa doğru kaydığını söyleyebiliriz. Katıldığımız tüm fuarlarda da bunu gözlemlediğimiz kadarı ile bütün platformlar artık belli bir online yapı ile ürünlerini tüketicilere sunuyorlar. Biz 2014’de Mika Tur olarak çok verimli bir yıl geçirdik. 2015 yılı içerisinde de iki farklı online proje ile pazarda yer alacağız.Online yatırımlarımızı 2015 yılında devreye almış olacağız. Yeni bir marka ile 2015’e gireceğiz. Farklı bir uçak rezervasyon sistemi ile de pazarda yer alacağız.Büyüme hedefimiz 2015 yılı içerisinde bütün ürün kanallarımızda yaklaşık % 40. Hedefimizde bu büyümeyi gerçekleştirmek”



Dünyanın farklı destinasyonlarını başta İzmir halkı olmak üzere çevre illerden turizm meraklılarıyla buluşturan fuarda düzenlenen etkinlikler, yemek sunumları, çekilişler ve özel dans gösterileri dikkat çekti. 2015 yılının başta sektör olmak üzere ülkemiz adına iyi geçmesi ve beklentileri yerine getirmesi dileklerimle