ACENTELERE HANGİ PAZARA, HANGİ DÖNEM İÇİN NE KADAR DESTEK VERİLECEK?

Kültür ve Turizm Bakanlığının; Antalya, Antalya Gazipaşa-Alanya, Denizli Çardak, Erzurum, Eskişehir Hasan Polatkan, Isparta Süleyman Demirel, İzmir Adnan Menderes, Konya, Kütahya Zafer, Muğla Dalaman, Muğla Milas- Bodrum, Nevşehir Kapadokya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba ve Trabzon havalimanlarına turist getiren A grubu seyahat acentelerine verdiği destekte önemli değişiklikler yapıldı. Destek sıfır ile 9 bin dolar arasında Yeni tebliğde, verilen destek kimi dönemlerde (yüksek sezon) sonlandırılırken, sezon dışı dönemlerde 9 bin dolara kadar çıkıyor.

Bu şekilde, ölü sezonda ülkeye daha fazla turist getirilmesi amaçlanıyor. İran için özel düzenleme Tebliğde, belirlenen havalimanlarına İran'dan turist getiren acenteler için önemli bir istisna bulunuyor. İran'dan kıyı bölgelerine direkt uçuşa izin vermediği için farklı havalimanları üzerinde turist getiren acenteler, (belirlenen havalimanları ulaştırılması kaydıyla) desteklerden yararlanabilecek. En az 100 yolcusu olan charter uçağın, yolcularını tebliğde belirtilen havalimanlarından farklı ikisine indirmesi halinde de desteklemeden yararlanabilecek.

Yüksek sezonda destek yok

Yapılan değişiklikle birlikte uçak başına verilen desteğin dönemlere göre yükseldiği, azaldığı veya hiç verilmediği görülüyor.

Buna göre, 1 Ocak – 28 Şubat arasındaki uçuşlara sefer başına 9 bin dolar destek verilirken, 1 Mart – 31 Mayıs arasındaki uçuşlara verilen destek tutarı 6 bin dolara düşecek. 1 – 6 Haziran arasındaki uçuşlara verilen destek ise 3 bin dolar olacak. Bakanlık, 1-30 Eylül arasındaki uçuşlara verdiği desteği bin 500 dolar olarak belirlerken, 1-30 Ekim arasındaki uçuşlara 3 bin, 1 Kasım – 31 Aralık uçuşlara ise 9 bin dolar destek verecek. 1 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasındaki uçuşlara ise herhangi bir destek verilmeyecek. Yüzde 20 daha fazla destek sağlanacak ülkeler Yeni tebliğle birlikte ayrıca, Almanya, Belçika, Çin, Danimarka, Endonezya, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, Japonya, Malezya ve Norveç’ten turist getiren acentelere yüzde 20 oranında daha fazla destek sağlanacak.