AJANS PAYI OTELLERİ ZORLAYACAK!

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, resmen kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın faaliyetlerinde kullanılmak üzere otellerin ciroları üzerinden binde 7,5 turizm payı alınacağını hatırlattı.

AJANS PAYI OTELLERİ ZORLAYACAK!

Bu durumun konaklama tesislerini zorlayacağını ifade eden Eresin, şu ifadeleri kullandı: " İlla da 'cirodan pay alınacak' deniliyorsa o zaman dünyadaki uygulamalarda olduğu üzere konaklama yapan misafirden alınması gerektiğini savunmuştuk. Orta boy otelden karının neredeyse yüzde 3 ila yüzde 4,5'u civarında bir pay alınıyor. Bu gerçekten büyük bir oran. Bu turizm payı tesis zarar etse de talep ediliyor, biz buna şiddetle karşıyız. Turizm payının işletmelerinin kar veya zarar durumu dikkate alınmadan uygulanacak olması işletmelerin sürdürülebilirliği ve karlılığı açısından son derece büyük risk oluşturacak. Bu konuda Cumhurbaşkanı'ndan hala bir ümidimiz var. Ajansın faydaları konusunda hiçbir tartışma yok. Adı fon olmuş, ajans olmuş fark etmez, bizim için önemli olan sürdüreceği faaliyetlerdir."

Fiyatlara 'Turizm Tanıtım Ajansı' ayarlaması gelebilir

TÜROB Başkanı Eresin, Turizm Tanıtım Ajansı için katkı payının aylık beyannamelerle tahsil edileceğini ancak konaklama tesislerinin acente, şirket vesaire gibi işlerde hiçbir zaman fatura kestiğinde tahsilat yapamadığını vurguladı. Eresin, " Tahsilatlar minimum 30 gün sürüyor, hatta 60-90 güne varabiliyor. Dolayısıyla tahsili edilmemiş bir paranın ödemesini yapmak durumunda kalacağız. Şu anda sezon ortasındayız ama muhtemelen bir dönem sonra konaklama fiyatlarımızın üzerine bir kısmını eklemek durumundayız." diye konuştu.
1 Ekim'de başlaması şehir otellerinde sorun yaratacak

Eresin, ayrıca Turizm Tanıtım Ajansı turizm payının takvim yılı başlangıcında yani 1 Ocak itibarıyla alınması gerektiğini belirttiklerini aktararak, işletmelerin yıl için tüm pazarlama, bütçe ve mali yapılarını takvim yılını esas alarak oluşturduğunu, uygulamanın 1 Ekim’de başlayacak olmasının özellikle şehir otellerinde önemli oranda sorun yaratacağını söyledi.