ANADOLU MEDENİYETLERİ ÜÇ BOYUTLU OLARAK İNTERNET'TE

Microsoft Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı uluslararası portalı GoTurkey.com ile işbirliği yaparak önemli bir projeye imza attı. GoTurkey.com portal işletmesi ve Microsoft Türkiye’nin ortak çalışması ile Anadolu’nun binlerce yıllık kadim uygarlıkları 3 boyutlu olarak İnternet’e aktarıldı. Microsoft’un yeni yazılımı Photosynth sayesinde ölümsüzleşen Anadolu’nun antik kentleri tüm dünyadan üç boyutlu olarak izlenebilecek. Bunun için www.goturkey.com adresini ziyaret etmek yeterli olacak.  

Devlet Planlama Teşkilatı’nın (2006-2010) Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planına uygun olarak hayata geçirilen GoTurkey.com portalı; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesine bağlı Teknokent merkezinde faaliyet gösteren bir ekip tarafından geliştirilip, işletiliyor. Portal, ülkemizin tarih, kültür, turizm merkezleri ve iş dünyası başlıklarından oluşan “bilgi bölümü” ve turizm sektörümüzdeki tesis, hizmet ve ürün sağlayıcıların tanıtıldığı, yakın gelecekte çevrimiçi (online) satışın yapılmasına da olanak sağlanacak “pazarlama bölümü”nden oluşmaktadır.

41 antik mekan Photosynth ile İnternet’te
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi portalı www.goturkey.com adresinden ulaşılabilen antik kentler ve mekanlar sayesinde Türkiye’nin tarihsel zenginliği tüm dünyaya tanıtılıyor. 

Bu portal üzerinden Photosynth sitesindeki toplam 41 tarihi mekanın listesine ulaşan ziyaretçiler, Türkiye’nin bu önemli eserlerini, 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı bulacaklar. İnternet ortamında sergilenen mekanlar arasında  Efes Antik Kenti, Hasankeyf, Pergamon Kapıları, Nemrut Dağı’ndaki kral heykelleri gibi antik mekan ve eserlerin yanı sıra; Sultanahmet Camisi, Rumelihisarı ve Bursa Ulu Cami gibi Osmanlı döneminden kalan bazı önemli eserler de yer alıyor.

GoTurkey.com Proje Genel Müdürü Nejat Ercingöz Microsoft Türkiye ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin portala yönelik ilgiyi olumlu etkileyeceğini belirterek şunları söyledi:

”Microsoft tarafından geliştirilen Photosynth teknolojisi sayesinde Türkiye’nin tanıtımı için yararlanabileceğimiz eşsiz bir araç daha edinmiş olduk. Bu uygulamanın, portalımızın tanıtım gücünü daha da zenginleştireceğine, ülkemizi ziyaret etmek isteyen, özellikle kültür ve tarih mirasımızla ilgilenen turist sayısının artmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz.”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Tekkanat ise, “Anadolu’nun barındırdığı binlerce yıllık tarihin dünyaya tanıtılması, aynı zamanda Türkiye’nin bilişime önem veren çağdaş kimliğinin  ifade edilmesi  anlamına geliyor. Bu alanda Microsoft Türkiye ile portalımız arasında gerçekleştirilen işbirliğini genişletilerek sürdürülmesine destek vermeye devam edeceğiz,” dedi.


Photosynth nedir?
İnternet’te çığır açan Photosynth yazılımı sayesinde sadece bir dijital kamera, yaratıcılık ve biraz da ilhamla tatil görüntülerini ayrıntılı bir şekilde paylaşmak veya uzaklardaki bir müzeyi gezmek mümkün olabiliyor.

Başlangıç olarak dijital bir kamera ile nesnenin veya mekanın boyutlarına bağlı olarak 20 – 300 arası fotoğraf çekmek gerekiyor. Çekilen fotoğraflarda, farklı yer ve açılardan birbirleriyle üst üste gelecek ortak alanlar olması önem taşıyor. Daha sonra http://www.photosynth.net adresindeki web sitesinden çok büyük olmayan yazılım ücretsiz olarak indiriliyor. Bu yazılım, yine ücretsiz bir servis olan Photosynth Web sitesindeki araçlarla çalışıyor.
Photosynth her fotoğrafı diğerleriyle benzerlikleri hakkında analiz ediyor ve bunun sonucuna dayanarak fotoğrafın nerede çekildiğine dair değerlendirme yapıyor. Ardından, o çevreyi yeniden yaratıyor ve fotoğrafı üzerinde görüntüleyeceği bir tuval gibi kullanıyor. Sonuçta ortaya üç boyutlu bir model çıkıyor. Bu görüntü üzerinde sağa – sola veya aşağı – yukarı gitmek, yakınlaşmak veya uzaklaşmak mümkün oluyor. Görüntü her açıdan izlenebiliyor.  Photosynth tarafından oluşturulan bu 3 boyutlu modeller başka kullanıcılar tarafından da bir tarayıcı vasıtası ile görüntülenebiliyor.
Microsoft Türkiye hakkında:

Microsoft Türkiye, 1993 yılında altı kişiyle başladığı uzun maratonda, bugün 300’e yakın çalışanıyla birlikte koşuyor. Microsoft Türkiye’nin genel müdürlüğü görevinde 2003 yılından bu yana Çağlayan Arkan bulunuyor. Türkiye, aynı zamanda 79 ülkenin bulunduğu Microsoft Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin de merkezi olarak yer alıyor.
 
Microsoft, Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmesi için, bilişimin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de en fazla yatırım yapılan alanlardan biri olması gerektiğine inanıyor. Kurulduğu günden bu yana kişilerin ve kurumların gerçek potansiyellerini ortaya çıkaran yazılımlarıyla insanları ‘her zaman, her yerden ve her cihazdan’ bilgiyle buluşturan Microsoft Türkiye, 7 bini aşkın bilişim şirketinden oluşan ekosistemiyle Türkiye’nin Bilişimle Kalkınması için çalışıyor.