ANADOLU TURİZM YOLU'NUN 112 DURAĞI

ANADOLU TURİZM YOLU'NUN 112 DURAĞI
Haftalık Para dergisinde TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu imzasıyla yayınlanan haberde, turizmin kıyılardan Anadolu'ya çekilmesi yolunda önemli bir adım atıldığı, Sadık Badak’in hazırladığı "Çanakkale 'den Ağrı’ya Anadolu Turizm Yolu" projesi ile  bakir 112 ilçenin turizm pazarına sunulacağı belirtiliyor.

Haber,  ANFAŞ (Antalya Fuarcılık işletme ve Yatırım A.Ş.) eski yönetim kurulu başkanı , (AK Parti Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili) Sadık Badak, Anadolu'nun zenginliğini yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmayı içeren bir çalışmasına dayandırılıyor. Badak'ın "Çanakkale'den Ağrı'ya Anadolu Turizm Yolu" adıyla hazırladığı projenin, 14 ile bağlı 112 ilçedeki bin 82 turistik noktanın planlanarak alternatif turizm ürünü olarak vitrine çıkarılmasını içerdiği bilgisine yer veriyor. Badak’ın hazırlağı rapora göre, söz konusu yol ekseninde sağ-sol 50 kilometrelik bölümde 8 milyonu aşkın nüfus olduğunu vurguluyor ve "Anadolu'da turizmin geleceğini inşa edecek yeni turizm senaryoları ve aktörlere ihtiyacımız var" diyor.

Hazırlanan projeyi Turizm, Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik ile Kalkınma Bakanlığı uzmanlarıyla masaya yatırıp değerlendirdikleri belirten Badak, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Haritasını oluşturduğumuz bu yolda, arabayla 25 dakikada ulaşılabilecek birçok turistik değerlerimiz var. Çok büyük yeni yatırımlar yapmamıza gerek yok. Sadece bu değerlerimizi organize bir şekilde iç ve dış turizm pazarına sunulabilir hale getirebiliriz, önümüzdeki yıllarda turizmin ana oyuncularından İstanbul ve Antalya'ya 20 milyona yakın yabancı turist gelecek. Oluşturulacak bu turizm yoluna bunların yüzde 20'sini rahatlıkla çekebiliriz."

 İÇ TURİZMİN SİGORTASI

İç turizm hareketlerinin her zaman "sigorta" görevi üstlendiğinin altını çizen Badak, "Otomobil sahipliği her geçen gün artıyor. Arabasına binen Anadolu insanı çoluk-çocuk "Anadolu Turizm Yolu'na çıkıp tarihi, kültürel, doğal, dini, yöresel mekânları gezip tanıyacak. Buralardaki harcamalar da yerel ekonomilere ciddi bir katkı sağlayacak. Kültür turizmine ilgi sürekli artıyor. Anadolu Turizm Yolu'nun yurtdışı fuarlarda tanıtılması sonucu, önümüzdeki yıllarda Türkiye'ye gelecek turistin yüzde 20'sini bakir yerlere çekebiliriz. Kültür turistinin en az 200 euro harcadığını dikkate aldığımızda bu girişimle yerel ekonomilere 1.6 milyar dolarlık katkı sağlayabiliriz" diye ekliyor. Projeyle Çanakkale'den Ağrı'ya kadar, Afyon'daki yol kavşağına benzer onlarca kavşak oluşturulması planlanıyor.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Badak, söz konusu kavşakların ayrı bir renkle diğerlerinden ayrıştırılması gerektiğinin de altını çizerek yerel yönetimlere şu önerilerde bulunuyor: "Tüm yerel aktörler ilçelerini hazır hale getirip Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurup söz konusu yolda yer almak istediklerini belirtmeli. Ayrıca el ürünleri, yerel tatların piyasa koşullarına uygun ambalajlanarak pazara sunma konusundaki çalışmaları başlatmaları gerekiyor. Bu aralar turizmde yıldızı parlayan Beypazarı'na gidenler oraya özgü Beypazarı kurusunu almadan dönmüyor. Anadolu Turizm Yolu'nda bulunan 112 ilçenin bir Safranbolu, Beypazarı haline gelmemesi için hiçbir engel yok. Yaklaşık 2 bin 200 kilometreyi bulan Anadolu Turizm Yolu'nu güneş enerjisiyle aydınlatabiliriz."

TURİZMCİLER  PROJEYİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

Cem POLATOĞLU (Tur Operatörleri Platformu Başkanı):
“Söz konusu projeden haberdarız ve son derece olumlu buluyoruz. Anadolu'da Turizm Yolu Projesi'nin başarılı olması için öncelikle yerel halkın turizm konusunda eğitilmesi gerekiyor. Söz konusu proje kapsamında yaratılacak kavşaklarda gerek duyulan yeni binatesisler yapılır. Bunlar işin en kolay yanı. Ama turizm eğitimi verilmezse projenin başarıya ulaşması zor. Söz konusu illerde vakit kaybetmeden turizm konseyleri kurulmalı. Bunlar öncelikle turistin karşısına çıkacak kesimi, daha sonra yerel halkı turizm ve turizmin yerel ekonomilere katkısı konusunda eğitmeli. Bunun başarılması halinde halen turizm konusunda son derece bakir olan söz konusu illerin kendilerini ulusal ve uluslararası turizm pazarında vitrine daha kolay taşıyıp, bu pastadan pay alacaklarına inanıyorum” diyor.

Ali ONARAN  (Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı): “Bölge veya yörelerimizin, nasıl ki "İpek Yolu" adı altında paket turlar düzenleniyorsa benzer şekilde pazarlanması gerekiyor. Proje kapsamındaki 14 ilde başlatılacak paket turların önümüzdeki dönemde tüm Türkiye'yi kapsayacak hale getirilmesinde yarar var. Bu projenin iç pazarı canlandıracağına inanıyorum. İç pazar turizmin sigortası durumunda. Çünkü yabancı turist şu veya bu nedenden dolayı bazen ülkemize gelmek istemeyebilir. Böyle durumlarda Anadolu'da Turizm Yolu ve benzer projeler turizmdeki kayıplarımızın en aza düşürülmesinde önemli katkısı olur. Çizilmiş veya hazırlanmış yollar, bu yollar üstündeki kavşak ve turistik merkezler iç turizme sunulacak yeni destinasyonlar oluşturmamızı sağlayacaktır” diyor. ( Kaynak: Para dergisi )