ANTALYA’NIN DOĞAL MEKANI “ ULUPINAR”

ANTALYA’NIN DOĞAL MEKANI “ ULUPINAR”
Sahilinde Çıralı ve Olympos antik kenti bulunan Ulupınar köyü adını, doğal kaynak suları ile alıyor. Yemyeşil bir orman içinde akan suların içinde Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine de sahip tarihi Likya yolunun da kesişim noktasında yer alıyor. Tarihi Likya yürüyüş yolu Fethiye’den başlarken yol üzerinde en çok bilenen şu tarihi kentler ile sıralanmaktadır; Sdyma, Letoon, Xanthos, Patara, Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Olympos, Chimera, Phaselis…





Ulupınar’ı merak ediyorsanız hemen yanı başında bulunan Restaurantlarda yemek yiyebilir hem de tarihi Olympos ve Phaselis Antik kenti ile Yanartaş ve alternatif turizmin örnek mekanı olan Olympos Teleferik ile 2365.mt ye çıkma keyfini yaşayabilirsiniz.

Yolumuzu Ulupınar’n en ünlü Restaurtantlarının başında gelen Tropik Restaurant’a çeviriyoruz. Tropik Restaurant 1998 yılında faaliyetine başlarken, Toros dağlarının eteklerinden doğan Ulupınar çayının dingin yatağı üzerinde kurulmuş. Yaklaşık 5 dönümlük alan üzerinde kurulu bulunan tesis içinden geçen sular üzerinde yer alan Yörük köşklerinde, gelen konuklara hizmet veriliyor. Açık ve kapalı alan Restaurantı bulunan Tropik’in akan dere üzerinde 35 adet köşkü yer alıyor. Kış aylarında ise 100 Kişilik Şömine ile ısınan kapalı alanı ise otantik yapısı ile dikkat çekiyor. Restoran yaz - kış hizmet verirken, özel günlerde, toplantılarda, şirket yemeklerinde, düğün, nişan doğum günü gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Yerli yabancı birçok misafirin ziyaret ederek yemek yediği Tropik Restaurant’ı bu yıl içerisinde Ruslar başta olmak üzere en çok Almanlar, İngilizler, Araplar ve yerli turistler ziyaret etti.



Tropik’e özel Zengin Serpme köy kahvaltısı

Sabah saat 09.00 da güne merhaba diyen tesis, gece geç saatlerde son misafirin tesisten ayrılması ile kapanıyor. Restaurant’ın en dikkat çeken yönünü sabah sunduğu serpme köy kahvaltısı oluşturuyor. Tamamen doğal ürünler ile yaklaşık 30 çeşidin sunulduğu kahvaltı ile gelen konuklar büyük keyif yaşıyorlar. Sıcacık taptaze lavaş ekmeği eşliğinde, tatlısından tuzlusuna, köy yumurtası çeşitlerinden, közlenmiş biberine kadar bol çeşitli kahvaltı dikkat çekiyor. 30 çeşit serpme kahvaltı içerisinde; Lavaş ekmeği, beyaz peynir çeşitleri, kaşar peyniri, Zeytin, Köy tereyağı, kaymak, menemen, omlet, sucuklu yumurta, sosis, yumurta, közde biber, reçel çeşitleri, bal, Tahin-Pekmez, kuru üzüm, kayısı, ceviz, söğüş, demlikle çay ve daha fazlası yer alıyor. Bu arada isteyene kaz ve ördek yumurtası da veriliyor. Kahvaltı saat 13.00 e kadar öğle yemeği başlangıcına kadar devam ediyor.





Kuyu Tandırı mutlaka tatmalısınız…

Soğuk mezeler, Arasıcaklar, deniz ve alabalık çeşitleri, çeşit çeşit salatalar, et ve tavuk ürünleri, ızgaralar, Türk Mutfağı ve Tatlıları ile dikkat çeken Tropik Restaurant, bölgede bir ilk olarak lezzetlerine ilave ettiği  ve misafirlerinin beğenisine sunduğu Kuyu Tandır ile de dikkat çekiyor. Kuyu tandırı mutlaka tatmalısınız, öneriyorum.

Tandır  Kuyu Kebabının yapılışını Restaurantın sahibi Muhammet Akkelle’den öğreniyoruz. “Önce temizlenmiş olan kuzuyu özel sosu ile birlikte bütün hali ya da kol halinde, yaptırdığımız kuyuya koyuyoruz. Etimizi üstü çamurla kapattıktan sonra kuyuda oluşturulan kor ateşte, kendi hali ile için için yaklaşık 2 saat boyunca pişiyoruz. Sonrasında çıkardığımız etimiz adeta lokum gibi misafirlerimizin beğenisine sunuluyor. Kuyu Tandıra ilgi büyük. Gelen misafirlerimiz çoğunlukla bu tadı, kuyu tandırı istiyorlar.” Muhammet Akkelle bölgede sadece kendilerinin yaptığı bu özel tat için iddialı olduklarını ısrarla bize vurguluyor.



Çaylar ,kahveler şirketten…

    Her türlü deniz ürününün bulunduğu Restaurant’ta, mevsim , çoban ve Tropik Şef salata dikkat çekici. Her türlü et ve tavuk ürünlerinin ve ızgaranın yer aldığı Tropik Restaurant’ta Türk mutfağı tadında yer alan Et sote, Saç Kavurma, Tavuk Kavurma, Kuzu Tandır, Tavuk Tandır,Balık Tandır, Kuz Çevirme ve kaburga dolması da isteyebileceğiniz diğer tatlar arasında yer alıyor.
Her türlü alkollü ve alkolsüz içeceği isteyebileceğiniz yemek sonrasında da sizleri yine farklı tatlarda tatlılar bekliyor. Künefe, baklava çeşitleri, incir tatlısı, dondurmanın yanı sıra benim size önereceğim Fırında helva tatlısı olacak.  Kiremit kase içinde yer alan helvanın ısıtılarak ve üstü kızarmış şekilde masanıza geldiği ‘’ Fırında helva tatlısı’’ gerçekten mükemmel. Bu arada yemekten sonra çay ve kahveler de şirketten…

Tropik Restaurant’ta otopark sorunu yok. Geniş bir otoparkı bulunuyor. Ayrıca çocuklar için bir de oyun parkı bulunurken, çocukların büyük ilgi göstereceği ve içerisinde ördekler, kazlar ve tavukların bulunduğu bir de bahçe de bulunuyor. Derede bulunan ve yemek yerken hemen yanınızdan geçen çok sayıda alabalığı ise hem zevkle izleyebilir hem de amatör olarak yapacağınız balıkçılık ile tutabilirsiniz.

Ulupınar çevresinde gezilecek ve görülecek yerler

Phaselis

Phaselis , Antalya’ya 35 km. uzaklıkta, Kemer İlçesinin hemen yanı başında bulunan antik bir kent.  Antik Likya ve Pamfilya bölgeleri sınırı üzerindeki üç limanlı bir kent olarak kurulmuş. İki yüzyıl kadar Pers yönetiminde kalan Phaselis, MÖ.334'de Tüm Likya ile birlikte Büyük İskender'in eline geçmiş. Büyük İskender’in hayran kaldığı Phaselis'te bir kış mevsimini geçirdiği de biliniyor.
Suriye ve Yunanistan deniz ticareti yolu üzerindeki hakim konumu ile özellikle Roma imparatorluğu döneminde parlak günler yaşayan kenti MS. 129'da İmparator Hadrian'da ziyaret etmiş. Zamanında geçimi büyük ölçüde deniz ticaretine bağlı olan Phaselis'in Kereste ,Gülyağı ,Çeşitli Parfüm ve Kremleri aranan ürünleriymiş .





Şu anda mevcut kalıntıların hemen tamamı Roma ve Bizans çağlarına ait olduğu biliniyor.
Özellikle limanları ile ünlü bu antik kent… Bunların en büyüğü yarımadanın güney-batısındaki olan liman..Bu limanın girişinde 200 m. uzunluğunda bir de mendirek bulunuyor. Bugün bu mendireğin büyük bir bölümü sular altında kalmış. İkinci limanı tiyatronun kuzey-doğusunda, bunun da bir mendireği var ve günümüze kadar gelmiş sapasağlam ayakta. Üçüncü liman ise kuzeyde geniş kumsaldadır. Limanın güneyindeki rıhtımın kalıntıları göze çarparsa da buraya mendirek yapılmadığı görülmektedir.   

    Çıralı - Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti Kumluca sınırları içinde yer alırken, Çıralı ve Yanartaş ise Kemer sınırları içinde yer alıyor. Bu iki bütünü bir nehir ayırmış ve bu nehir de iki ilçenin sınırını oluşturmuş. Kemer Çıralı’yı tanıtım kitaplarına alırken, antik kent Oliympos ise Kumluca’nın tanıtımlarında yer bulmuş. Yanartaş'a gitmek isteyen turistler Olimpos ya da Çıralı'dan minibüslerle Çıralı Ovası'nın batısını takip eden yoldan Yanar Boğazı denilen yere gelebiliyorlar. Buradan itibaren hayli zorlu bir yürüyüş ile yayan olarak yaklaşık 1400 m. uzunluğundaki bir patikada %10 eğimli  140 metre tırmanarak Yanartaş'a ulaşabiliyorlar.





Yanartaş, Tahtalı dağının eteklerinde, deniz seviyesinden 250 m yüksekte bulunuyor. Yaklaşık 25 dakikalık bir yürüyüş sonrasında bu bölgeye ulaşabiliyorsunuz. Ormanın içerisinde, açık bir kayalık alanda 20 kadar alev bacasından hala alevler fışkırıyor. MÖ. 4. yüzyıldan beri yazarlar metinlerinde bu gizemli alevlerden söz ederken, ateşin bulunduğu yerin yakınlarındaki kalıntılar ise  antik bir Bizans Kilisesine ait.. Bölgede bulunduğu bilinen en eski yapı, Hephaistos'a adanmış olan bir tapınak.

Olympos Teleferik

Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa`nın en uzun Teleferiği olan Olympos Teleferik, Akdeniz’i ve 2’365 Metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’ nın zirvesini birleştiriyor. Zirvesi karla kaplı bu heybetli dağ hızla büyüyen ve turizmin gözdesi olan Kemer’de yer alıyor. Antalya`ya iş veya turizm amaçlı gelen herkesin mutlaka görmesi gereken  bir yer. Akdeniz Bölgesinin eşsiz manzarasının yanı sıra 11 Ay deniz manzarlı Tahtalı Teleferik sayesinde deniz ve dağ artık birbirine çok yakın. 7.5 Km uzunluğundaki tırmanış milli park çam ormanlarının enfes manzarasını izlemeniz için mükemmel bir fırsat. Yüksek kalite güvenlik standartları ile güvenli yolculuğun tadına varıyorsunuz.



Bir mühendislik harikası olarak adlandırılan Olympos Teleferik projesi ,ayrıca başarılması imkansız dünya projeleri arasında gösterilmektedir. Teleferik 4350m uzunluğunda ve iki adet 80 kişilik kabinlerle yaklaşık 10 dakika içerisinde 1639m yükseklik kat etmektedir. Bu sayede denize girmenin yanı sıra aynı zamanda 5 ay boyunca karlı  ve surekli serin zirvedeki aktiviteler ve panoramanın  keyfine varmak mümkün olmaktadır. İsviçre kökenli Garaventa-Grubu, çok zor şartlarda, bu  şaheseri yaratmayı başarmışlardır. Zirvede Sheakspeare Restaurant bulunurken, birbirinden güzel ve leziz tatları gelen misafirlerine sunmaktadır. Ayrıca yukarıdan yamaç paraşütü hizmeti de verilmektedir.