ANTALYALI NOEL BABA’YI NEDEN UNUTUYORUZ?

KEMAİD Başkanı Ali Nail Kılıç’ın konu ile ilgili açıklaması:

Sadece Türkiye’de değil, maalesef Antalya’da bile çok iyi bilinmeyen Noel Baba gerçeği Türkiye ve Antalya tanıtımı ve turizmi bakımından çok önemli bir kayıptır.
Turizmde misafir portföyümüzün en önemli kesimi olan yaklaşık 3-4 milyarlık hristiyan aleminin önemli bir kişiliği olan ve 24 Aralık gecesi çocuklara hediye dağıtan Noel Baba zaman içinde diğer kültürlerce de benimsenmiş ve dünyanın her yerinde çok bilinen bir kimliğe ve marka değerine dönüşmüştür.

Dünyaca bilinen efsane ise Patara doğumlu Demreli  Saint Nicholas`ın fakirlere hediye dağıtmasına dayanır. Bilinen en meşhur yardımı da, üç kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320'li yıllarda Demre’de gerçekleştiği bilinmektedir. Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikolas da üç kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın evinin içine atar.  Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o'na teşekkür eder. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikolas tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikolas'ın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlar ve bir gelenek oluşur.

Demreli Noel Baba bugünkü imajına ise Amerika’da dönüştürülmüştür. Beyaz sakallı, kırmızı giysili Noel Baba çizimi ise İsveçli Haddon Sundblom isminde bir ressamındır. çocuklara içirilmeyen içecek markasını çocuklara sevdirmek, yaz içkisinin kış aylarında da içilmesini teşvik etmek amacıyla 1931 yılında başlatılan bir reklam kampanyası için çizilmiştir. Önce yılbaşında dağıtılan takvimlerinde kullanılan çizim, daha sonra Noel Baba sembolü olarak benimsenmiştir.

Tarihsel bir gerçeğin imaj tasarımı sonucu geldiği durumun öyküsü böyledir.Ancak asıl trajedi günümüzde devam etmektedir; Bu trajedinin sahipleri de bizleriz.Turizmde tanıtımın önemi bu kadar hayati olduğu halde biz dünyaya Noel babanın Antalyalı olduğunu böylesine bilinilirliğe sahip bir kişiliğin bu topraklarda yaşadığını kimselere anlatamamışız.Diğer bir ifade ile tanıtımda nerede olduğumuzu bundan daha net olarak hiç bir şey ortaya koyamaz.

Bilindiği gibi uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, özgün kurumsal marka değerlendirme tekniklerini kullanarak "Noel Baba" markasının değerini tespit etmişti. Markanın seyahat, perakende alışveriş, konaklamaağırlama sektörlerine ekonomik katkıları dikkate alınarak yapılan değerlendirme çalışması sonucunda “Noel Baba" markasının değerinin 1.6 trilyon dolar olduğu  ve dünyanın en değerli markası seçilmişti.

Pek çok tanıtım yoluyla Noel Baba’nın Antalyalı olduğunu tüm dünyaya tanıtırsak, Antalya ve Türkiye turizmi ve tanıtımı bakımından çok önemli ivme ve açılım kazanacaktır.