ATLAS BURDUR'DA

ATLAS BURDUR'DA
Doğa Derneği’nin düzenlediği ve Atlas dergisinin desteklediği Burdur Gölü’ne Sadakat Yolculuğu kapsamında Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa ve Antakya dahil olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan doğaseverler, 16 Mart sabahı Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda Burdurlularla buluştu.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yüzlerce doğasever, metrelerce uzanan kumaşlarla, derelerin hızla kuruyan Burdur Gölü’yle buluşmasını simgeleyen dev bir koreografi oluşturdu. Koreografinin havadan fotoğraflanmasının ardından “Dereler Burdur Gölü’ne Aksın” ve “Göl yoksa Burdur da yok, Göl Yoksa Ürün de Yok” sloganları atan doğaseverler Burdur Gölü’nün yok olmaktan kurtulması ve eski günlerine dönmesi için gölü besleyen derelerin üzerinde kurulu barajlardan su bırakılması çağrısında bulundu. Etkinliğe Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Burdur İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden akademisyenler ve Burdurlu sevilen Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü de katıldı.

“Burdurlular göl için sesini yükseltmezse çok geç olacak”

Sevilen Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, çocukluğunun bütün Burdurlular gibi gölün kıyısında ve içinde geçtiğini, ancak gölün son yıllarda hızla kuruduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“ Eğer bir an önce harekete geçmez ve gölümüzü kurtarmak için tüm Burdurlular sesimizi yükseltmezsek çok geç olacak. Ve biz biliyoruz ki Burdur Gölü yok olursa Burdur’da da yaşam biter. Çiftçisi, esnafı, sanatçısı, halkı ve yöneticileri olarak biz Burdurlular gölümüzün yok olma sürecini durdurarak gölümüzü eski haline kavuşturabiliriz.”

Burdur Gölü’nün kurtuluşu, barajlardan göle su bırakılmasına bağlı

Burdur Gölü için acil önlem alınmazsa gölün ekolojik işlevlerini yitirerek cansız bir su kuyusuna dönüşeceğine dikkat çeken Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz ise şöyle konuştu:
“Burdur Gölü hızla kuruyor. Göl son 35 yılda üçte birini kaybetti, su seviyesi 12 metre düştü. Gölün kurumasının sebepleri, gölü besleyen yer üstü sularının baraj ve göletlerde tutulması, yer altı sularının ise sondaj kuyularıyla aşırı miktarlarda çekilmesi. Burdur Gölü kuruduğunda Burdur’da ne yaşam, ne tarım devam eder. Bugün burada toplanan bizler, yüzlerce Burdurlu ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğasever, Burdur Gölü’nün yaşaması için baraj ve göletlerden su bırakılarak derelerin göle akmasını talep ediyoruz. Şu an güncellenmekte olan Burdur Gölü Yönetim Planı’nda gölün ihtiyacı olan suyun barajlardan nasıl bırakılacağı karara bağlanmalı ve bu karar bir an önce uygulanmalı. Burdur Gölü’nü yaşatmak için bu son şansımız."