AVRUPALI TURİST SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRDI

2019 yılında Türkiye’ye gelen Avrupalı turist sayısında gözle görülür bir artış olması sektör temsilcilerini sevindirdi. Özellikle kıta Avrupa’sından Türkiye’ye giriş yapan yabancı turist sayısında yaşanan artış Ortadoğu’dan gelen turist sayısını gölgede bıraktı

AVRUPALI TURİST SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRDI

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dar boğaza rağmen Türkiye turizm sektörü 2018 yılını başarılı bir şekilde kapatırken, 2019 yılına da Avrupalı turist sayısında yaşanan artışla birlikte umutlu girdi. Yılın geri kalan bölümünde oda fiyatları ve doluluk oranlarında yüzde 10 – 15’lik bir artış bekleyen sektör temsilcileri, özellikle Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan gelen taleplerin arttığına dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Türkiye’ye karşı olan bu yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avrupalı turist sayının daha da artacağını ön gördüğünü dile getiren Akçakaya, “Özellikle İstanbul’da gözle görülür bir turist yoğunluğu var. Mart ayı havalimanı giriş verilerine göre yurtdışı geliş sayısı 11 milyon kişiye yakın. Bu sayıyı yaz aylarında yaşanacak bereketli sezonun habercisi olarak yorumluyorum. Turist sayısında yaşanan bu kaliteli yükseliş Dedeman Otelleri olarak bizim de oda satışlarımıza olumlu yansıdı. Gelen turist artışındaki ivme hızlandıkça oda fiyatları da yükselişe geçecektir” dedi.

Turizm sektörü ekonominin sağlam çıpasıdır

Ülkeler için doğrudan döviz girdisi sağlayan turizm sektörünün Türkiye ekonomisinin hareket motorlarından biri olduğunu kaydeden Akçakaya, “Turizm sektörü yarattığı katma değer ile adeta ülkemiz ekonomisini güvenli limanda tutan bir çıpa vazifesi görüyor. Dış borcun kapanmasında kritik öneme sahip olan döviz girdisini artıran sektörümüz aynı zamanda ülkemizi gelen turistlere tanıtarak milyar dolarlık reklam maliyetinden de bizi kurtarıyor. İstihdama da doğrudan katkısı bulunan sektörümüzün 2018 yılında 1 milyon kişiye istihdam sağladığını görüyoruz. 2019 beklentilerimizin de gerçekleşmesi halinde bu rakamın çok daha yukarılara çıkması işten bile değil. Ayrıca gururla ifade etmeliyim ki kadın istihdamında diğer sektörlere nazaran aramızda büyük bir fark bulunuyor. OECD ülkelerinde turizm sektörü kadın istihdam oranı yüzde 33’ler seviyesinde ilerlerken bizde bu rakam yüzde 32. Bu noktada da ülkemizin yüz akıyız diyebilirim” dedi.