AYKUT BAKAY YAZDI! DOLARIN YÜKSELMESİ OTELLERİ NASIL ETKİLER

TUROYD Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Bakay kaleme aldığı yazıda, Doların yükselmesinin otelleri nasıl etkileyeceği konusundaki öngörülerini paylaştı. İşte o yazı...

AYKUT BAKAY YAZDI! DOLARIN YÜKSELMESİ OTELLERİ NASIL ETKİLER

Doların yükselmesi otelleri nasıl etkiler?

Doluluklar kısa dönem last minute rezervasyonlarla  yükselir, yabancı misafirler Türkiye’yi daha ucuz ülke olarak da algılayacaklarından rezervasyonlar artarak devam eder,  ancak otellerin kullandıkları ürünlere gelecek yeni zamlar maliyetleri yükseltir, kar marjlarını iyice daraltır. Bu arada Türkiye’ye kaliteli turist yine gelmeyecek, cebinde birkaç yüz doları olan geleceği için kuru kalabalık.

Küçük otellerde yurt dışından direkt online satışlar % 80’e kadar vardığından, büyük otellerde % 25- 35 bandında gezdiği için yabancı rezervasyonlar, işletme genelini çok fazla etkilemeyecektir.  Büyük oteller ise sene başında yaptıkları yerli pazardaki rezervasyonlardaki kur artışınının zararını kabul etmek durumunda olacak veya eğer mümkün oluyorsa ki bu çok kolay olmayacaktır, fiyatları revize etmek durumunda kalacaklardır.

İşletme kirasını dolarla ödeyen otellere de yaramadı. Kur artışı maliyetlerine %35 - %40 eklenmeyceğini düşünürsek kurdaki artış şimdilik küçük otellere yarıyor gibi görünüyor.

Yurt dışına tur düzenleyen acentalar için çok zor bir durum. Satışı yapılmamış turlar için revize mümkün ancak satışı yapılmış turlar tamamen zarar. Bu turlarda çok küçük kar marjları var, onlar da gitti. Allah yardım etsin.