BAKAN ERSOY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Ankara’da bir gazetenin bürosunun konuğu olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2019’da öncelikle turizm bilinçlendirmesi çalışmalarına başlayacaklarını belirterek şu mesajları verdi:

BAKAN ERSOY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

* 2016’da bu felaket senaryosu yaşandı. Yabancı turistin fiyatı 100 Euro ise bazı oteller bu fiyatı 50 Euro’ya çekti. Son dakikada boş yerini satabilmek için yerli turiste 40 Euro’ya da verdi. 2019 geldiği zaman oteller hem fiyat bazında hem de Euro bazında zam yaptı. Fiyatlardaki bu düzeltmeler daha da yapılacak. Otellerin fiyatlarını kriz öncesi seviyelere Euro bazında getirmesi gerekiyor. Bu noktada baktığınız zaman en büyük sıkıntılarımızdan biri de kur. 2019 itibariyle kontratlar ağırlıklı Euro’yla yapılıyor.

* Turizmde lig atlayacaksak kuralına göre oynayacağız. Sahip olduğumuz kaynaklarla elde ettiğimiz gelirlere baktığımız zaman aleyhimize. Bu iş insan kaynaklarında başlıyor. Milli Eğitim Bakanımız ile çalıştık. Hemen Turizm Meslek Liselerini kolej statüsüne getirme kararı aldık hem de müfredatlarda değişikliğe gidiyoruz.  Biz ne kadar geç farkına varsak da Turizm artık gastronomi ağırlıklı Gastronomi gelirleri olması gerektiği noktada değil. İspanya yaptıysa biz de yapacağız. Gastronomi belgeli işletmeleri arttıracağız. Onları tanıtımın parçası haline getireceğiz.

* Turizm Geliştirme Fonu için otelcilerden düşündüğümüz katı yüzde 1. Acentalardan da binde 1 düşünülüyor. Havayollarından da düşünülüyor. Baktığımızda Turizm Geliştirme Fonu’nun yönetim kurulu 11 kişiden oluşuyor. Biz 30 milyon dolar aktarıyoruz fona. Hedef koyuyoruz, 2023 sonuna kadar kişi başı turizm gelirlerimizi yüzde 50 arttırmayı planlıyoruz. Bu noktada Yüzde 1 katkı çok diyen arkadaşlara bir bakalım. Yüzde 1 tanıtım bile yapmıyorlar. Kendi bireysel tanıtımını yapmadığı için ilk fiyat kıranlar da bunlar oluyor. Bu kendisini başkasının küfesinde taşıtmaktır. Diğer aşamada rüşvet vermek var. Turizmciler maalesef kolaya alışmış. Tur operatörlerinin komisyonlarını iki üç katına çıkarıyor. Bu durumda diğerleri içinde emsal oluşuyor ve operatör bastırıyor. Yüzme bilmeyen bu arkadaşlar yüzme bilenleri de aşağıya çekiyor. Bütün sektöre zarar veriyorlar. Yüzde 1’in hesabını yaparak yüzde 50 artışlar hedefleyemezsin.

* Yurtdışı fuar çalışmalarına baktığım zaman fuar verimlilikleri çok düşük. Doğru fuarlara gidip hakkını vermemiz lazım. Bizim katılım sağladığımız yurtdışı fuarlara gidin, standlar kıraathane gibi. Bu noktada önümüzdeki senenin fuarına katılacaklara eğitim veriyoruz. Ben artık kimseye sus payı dağıtmayacağım. 30 milyon dolarlık bütçeyi fona kaydıracağım.

* Turist sayısında bu yıl altıncı veya yedinci olacağız, gelirde 14. sıradayız. Kişi ve gelir sayısında da ilk 5 içinde olmamız gerekiyor. En çok turizm geliri olan ilk 10 ülkenin yedisinde Turizm Geliştirme Fonu var. Özelikle Dubai’yi inceledim. Dubai’de de bu fon var. Dubai’de turizm açısından çöl dışında gelenlere sunabileceğiniz hiçbir şey yok. Adam Allah’ın çölünü satmış bitirmiş, yetmemiş önündeki denizi doldurmuş, denizi de satmış. Bir başarı hikayesi arıyorsanız budur. Arkasında iki şey var. Biri global havayolları, ikincisi fon. Artık bizim mazeretimiz kalmadı. Global havalimanımız, havayollarımız var. Tek eksiğimiz bu fon. Yoksa kendimiz çalarız kendimiz oynarız.