BAKAN KURTULMUŞ: “İSTANBUL BİR MEKTEPTİR”

Üniversiteden mezun olan öğrencilerin bugün bir diplomayı almış olmakla birlikte aslında yeni bir mektebe de başladıklarını dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, hayat mektebi olarak nitelendirdiği bu mektebin diplomasının ise son ana kadar devam edeceğini ve belki de o diplomanın bu tarafta değil, öbür tarafta alınacağını söyledi.

BAKAN KURTULMUŞ: “İSTANBUL BİR MEKTEPTİR”

Bilgiye çok daha kolay ulaşılabilen ve çok iyi üniversitelerin olduğu bir çağda insanoğlunun mutlu ve mesut olmadığını dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, insanlık aleminin medeniyeti bir şekilde kaybetmiş olmasının, tahayyül dünyasını düzgün bir şekilde oluşturamamasından kaynaklandığını kaydetti. 

İlimle, irfanla, hikmetle donatılmış bir hayal dünyasıın ortaya İstanbul’un tarihi yarımadası gibi bir dünya şaheserini çıkarttığına vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmuş, “Eğer muhayilenizde bunlar yoksa irfan ve hikmet yoksa o zaman ortaya çıkan da maalesef sorunlarla dolu bir takım büyük metropoller ve o metropollerin içerisindeki uyumsuzluklardır.” dedi.

İstanbul Büyük Bir Tahayyül Dünyasının Dışavurumudur

İstanbul Medeniyet Üniversitesi çatısı altında büyük medeniyetin izlerini sürerken aynı zamanda büyük bir tahayyül dünyası oluşturmak ve bunu bir tasavvura dönüştürmek gibi bir sorumluluğa da sahip olunduğunu ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Aldığımız diplomalar kurukuruya herhangi bir kitaptan elde edeceğimiz bilgiler, sınavlar sonucu aldığımız notlardan ibaret bir başarıyı yansıtmıyor. Bu diplomalar aynı zamanda büyük bir hayal dünyasını, zengin bir muayileye ve ondan kaynaklanan büyük bir tasavvur dünyasına, yani hayallerini surete dönüştürebilme becerisini ortayakoyabilmemizi ifade ediyor. İstanbul ise bunun örneği olan bir şehirdir. Tarihi yarımadadaki o ahengi, o muhteşem uyumu ortaya koyan şey sadece mimari deha değildir, mimari bilgi ise hiç değildir. Bir tahayyül dünyası zenginliği ve o tahayyül dünyasının ortaya koymuş olduğu o zenginlikten yansıyan bir dışavurum, onun surete dönmesi, onun bir büyük medeniyet olarak şekillenmesi, bir şiirde, sanatta, mimaride, estetikte, aynı zamanda insanların zihinlerinde ve içlerinde oluşan bu tahayyülün dışa yansımasından ibarettir.”

İstanbul’un Bir Mekteptir

İstanbul’un dünyanın en güzel şehri olduğuna dikkati çeken Bakan Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul belki de Cenabı Allah’ın yarattığı tam kalbinden en güzel su yolunun geçtiği bir şehirdir. İstanbul Hıristiyan dünyası ile Müslüman dünyasını, doğu ile batıyı, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan bir şehirdir. İstanbul medeniyetlerin başkentidir. İstanbul’un her semtinde ayrı bir güzelliğin, her semtinde ayrı tarihi bir geleneğin halen sürdüğü bir şehirdir. İstanbul farklılıkları tarih boyunca bir arada yaşatabilmeyi başarmış bir şehirdir. Bugün de bütün farklılıkları ile birlikte çok sayıda insana, milyonlarca insana ev sahipliği yapan bir şehirdir. İstanbul bizatihi kendisi mektep olan bir şehirdir. İstanbul’da yaşamış olmak başlı başına bir diploma sahibi olmak, dünyanın hiçbir üniversitesinde verilmemiş olan bir diplomaya sahip olmak demektir.”

İstanbul Medeniyet Üniversitesinin düzenlediği mezuniyet töreninde mezun öğrencilere aslında iki tane diploma verildiğini sözlerine ekleyen Bakan Numan Kurtulmuş, “Bunlardan birisi İstanbul’da yaşamış ve üniversiteyi İstanbul’da okumuş olmanın verdiği bir ayrıcalıktır. İkincisi ise üniversitenin size verdiği, size kariyer basamaklarını tırmanmanın fırsatını sunan alanınızda elde ettiğiniz diplomadır.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmasının ardından mezunlara plaketlerinin verildiği ödül töreninde üneversite biririncisinin ödülünü takdim etti.