BELİRSİZLİK TURİZMCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Halil ÖNCÜ ( KEMER) - Antalya’nın turizmdeki en önemli destinasyonlarından birisi olan Kemer’de sessizlik yerini korurken, kapanma süreci sonrası hareketliliğin başlaması bekleniyor.

BELİRSİZLİK TURİZMCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Belirsizlik Kemerli turizmcilerin en büyük düşüncesi.

Bölgedeki açık otellerin özellikle Rusya’nın aldığı karar sonrası kapatması, kapalı otellerin açmak için açma sürelerini uzatması nedeniyle süren sessizlik, ülke içinde seyahat yasakları nedeniylede iç turizmde de bir durgunluk yaşanmasına neden oluyor.
Bölgedeki oteller her şeye rağmen hazırlıklarına devam ediyor. Turizmde aşı uygulaması hızlı bir şekilde sürerken,  güvenli turizm sertifikası sektörün önemli bir artısı olarak yer alıyor ve güvenli turizm sertifikalı tesislerin sayıları da hızla artıyor.
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Sertifika Programını yerinde görmek için Rusya'dan gelecek heyeti ağırlamaya hazırlanıyor.

Kemerli otelcilere mikrofonumuzu uzattık.

KETAV (Kemer Tanıtım Vakfı) Başkanı Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz:

“Bu iş biraz falcılığa döndü. Otelimizi ne zaman açacağımızı tam olarak bilmiyoruz. Gönül hemen açmak istiyor. Şimdilik 17 Mayıs diye bir tarih koyduk. Eğer tekrar kapanma, iç pazarda seyahatler yasak olura o zaman açmanın da anlamı yok. Çünkü diğer pazarların rakamsal olarak kimseyi doyuracağı yok. Yani bu dönem iç Pazar belirleyici olabilir. İnşallah haziran ayı gibi Ruslar da açılırsa Haziran ayı ile birlikte nefes alırız diye düşünüyorum. “

KETOB(Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkanı ve Limak Limra Otel Genel Müdürü Dinçer Sarıkaya:

“Turizmde bu kapanmaların sonucunda olumlu sonuçlar alacağımızı ümit ederek, Bakanımızın da söylediği gibi 1 Haziran’da hareketleneceğimizi de ümit ederek iyi bir sezon bekliyoruz. Kapanmadan dolayı Bayram rezervasyonları çok yoğun gelemese de kapanmanın ülkemize uğurlar getirmesini diliyorum. Yüksek sezon için yatırımlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Şu anda bir öngörüde bulunmak çok zor. Tüm bu şartlara rağmen, bu sezon 2019’un % 50’sini yakalasak bize yeter diye düşünüyorum. Bu arada turizmi aşılama projesi de son derece başarılı bir şekilde devam ediyor. Neredeye personelimizin %80’ini aşılatmış durumdayız. Bu da sezonda gelecek olan misafirlerimizin son derece güvenli bir şekilde rezervasyonlarını yapmalarını sağlayacak. Bu başarıdır diye düşünüyorum. Gerçekten turizm çalışanı döviz girdisi sağlayacak en önemli sektörün temsilcileri olarak güvenli bir şekilde sezona girmemiz tüm dünyada başarılı bir şekilde uyguladığımızda gösterecek. “

KETOB (Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkan Yardımcısı ve Club Phaselis Rose Otel Genel Müdürü Şinasi Gürocak:

“Biz 2021 sezonuna hazırlanmıştık ve hazırdık. Malum gelişmelerden dolayı 26 Nisan’da açmayı planladığımız otelimizin açılışını 217 Mayıs olarak tarihimizi değiştirdik. Bölgede her otelin şu an açılması ne kadar doğru, ne kadar gelen yolcunun otellere yayılması, tellerin doluluklarının nasıl olacağı da soru işareti. Bunun için açık oteller belirli bir doluluk alıyorlar. Mayıs’ın sonu 26 Nisan itibarı ile rezervasyonlarımızı almaya başladık. “