ÇAKMAK ' SAĞLIK TURİZMİNE UYGUN TESİS YAPIN '

ÇAKMAK ' SAĞLIK TURİZMİNE UYGUN TESİS YAPIN '
İstanbul Hilton Bomonti Oteli’nde düzenlenen dünyanın öneli turizm yatırım zirvelerinden CATHİC’de farklı turizm yatırımları konulu panelde konuşan Dünya Sağlık Turizm Konseyi-GHTC Başkanı Emin Çakmak, sağlık turizminin yıl boyu 12 ay turizm için en önemli turizm çeşidi olduğunu söyledi. Emin Çakmak, Türkiye’nin turizmde en büyük çekim gücünün sağlık turizmi olduğunu belirterek turizmin tüm paydaşlarını sağlık turizmine uygun tesisler yapmaya ve hizmetler üretmeye çağırdı.

SAĞLIK TURİSTİ 450 MİLYAR DOLAR HARCIYOR

CATHIC kongresinin AECOM Ekonomi Bölüm Başkanı Ben Martin'iun yönettiği son paneline, NG Güral Grubu’nun CEO’su Kamil Berk ile birlikte katılan Dünya Sağlık Turizm Konseyi-GHTC ve Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC Başkanı Emin Çakmak “Dünyada 43.5 milyon sağlık turisti 12 ay boyunca seyahat ediyor ve 450 milyar dolar para harcıyor”dedi.

ASIL HEDEF 100 MİLYON TURİST 100 MİLYAR DOLAR OLMALI

Emin Çakmak, Türkiye’nin dünya turizminde hakettiği yerde olmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Asıl hedef 2013 yılında 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir olmalıdır. Türkiye turizminin iyi tanıtımı ve turizmin tüm paydaşları ile STK’ların birlikte hnareket etmesi lâzımdır.

DEVLET BABA NE YAPSIN?

Sektör gereksiz kavgaları ve kişisel kaprisleri bir kenara bırakıp devlet ile el ele verip işbirliği yaparsa bu güzelim ülke için bunu başarmak hiçte zor değildir. Başkanlığını yürüttüğüm Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC’nin üyesi olan 51 ülkede olmayan devlet destekleri Türkiye’de veriliyor. Ancak özel sektör bu desteklerden yeterince yararlanamıyor, fırsatı kullanamıyar. Bu durumda devlet baba ne yapsın?”

OTEL YATIRIMLARI SAĞLIK TURİZMİNE UYGUN OLMALIDIR

Emin Çakmak panelde şunları söyledi: “Turizmin sağlık turizmi ile her bölgede 12 aya yayılması için oteller sağlık turizmine ve 3. Yaş turizme entegre olmalılar. Tesisler kapı girişlerinden odalarına ve sosyal tesislerine kadar tüm imkânları gözden geçirmeleri ve engelleri ortadan kaldırarark sağlık turistine kapılarını ardına kadar açmalıdırlar. Sağlık turizminde gelişmiş ülkeler olan başta Amerika , Almanya olmak üzere, Uzak Doğu ülkeleri Tayland ve Hindistan’da hastane, otel, taşımacılık, ağırlama zincirinin tüm halkaları uymlu ve entegre çalıştıkları için başarılı oldular. Ancak ülkemizde henüz ne oteller nede turizm acenteleri Sağlık turizm esaslarına ve ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılmamış ve entegre olmamışlardır. Türkiye’deki oteller sağlık turizminde pay almak ve yıl boyu doluluk oranlarını arttırmak istiyorlarsa entegrasyonu hızlı bir şekilde sağlamaları lazımdır. Aksi halde sağlık turizminden pay alamazlar ve büyükbir fırsatı kaçırırlar.”

2,5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ İLE 25 MİLYAR DOLAR GELEBİLİR

Türkiye’ye 2013 yılında 657 bin sağlık turist geldiğini ve 4.6 milyar gelir elde edildiğinin belirten Emin Çakmak, “Hizmet veren tüm paydaşlar halkaları tamamlar ve entegre çalışırlarsa 2023 yılında 2.5 milyon Sağlık turisti ile 25 milyar gelir elde etmek mümkündür” dedi

TERMAL TURİZMİN TANITIMA İHTİYACI VAR

NG Güral Grubu CEO’su Kamil Berk’te Afyon ve Sapanca’nın termal turizminin dünyada bulunmadığını belirterek “Uluslararası standartlara uygun olarak en iyi tesisleri yaptık. Bir gelen bir daha geliyor. Türkiye’nen sağlık turizmininz önemli bir kolu olan termal turizminin dünyanın her ülkesinde turizm sektörünün tüm paydaşlarının işbirliğinde tanıtıma ihtiyacı vardır” dedi.( ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM )