ÇAKMAK: HEDEF 2023'DE HEDEF 100 MİLYON TURİST, 100 MİLYAR DOLAR GELİR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) Başkan Adayı Emin Çakmak, göreve geldikleri takdirde 2016 turizm gelirlerinde hedeflerinin 45 milyar dolar olduğunu söyledi. Çakmak, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedeflerinin ise 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir olduğunu açıkladı. Selenay Yağcı imzalı habere göre, TÜRSAB’da aralık ayındaki seçimli genel kurula az bir zaman kala başkanlık yarışı da ısınıyor. Düzenlediği basın toplantısında 154 proje hazırladıkları bilgisini veren başkan adayı Çakmak, başkanlık için değil, turizm için çalıştıklarını söyledi. Çakmak, turizmden elde edilen 35 milyar dolarlık direkt girdinin, Türkiye ekonomisine yaratmış olduğu katkının bu rakamın en az 2.5 katı olduğunu söyledi.

2016 yılını rekorla tamamlamak istediklerini belirten Çakmak, “Göreve geldiğimizde 2016 yılı hedefimiz 45 milyar dolar turizm geliri. Hem bu yılın 5 milyar dolarlık kaybını kapatacağız hem de turizm gelirimizi 5 milyar dolar artıracağız” dedi. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedeflerinin ise 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir olduğunu anlatan Çakmak, “Bunun 20 milyonluk kısmını sağlık turizmi oluşturuyor. Ölü dönemleri Ege ve Akdeniz çanağında Avrupalı 3’üncü yaş kuşağına odaklanarak canlandırmayı düşünüyoruz. Bu alanda detaylı planlarımız hazır” ifadelerini kullandı. İnternet portalı kuracak Türkiye turizminin 45 segmenti olduğunu belirten Çakmak, bunların hepsi doğru şekilde pazarlanabilirse, getirilerinin tıpkı yıllar önce adı dahi bilinmeyen sağlık sektöründeki gibi büyük olacağını dile getirdi.

Bu sebeple en önemli projelerinden birinin bir internet portalı olduğunu belirten Çakmak, çalışmalara başladıklarını, yurtdışından uzmanlarla görüştüklerini söyledi. Şu ana kadar rekor sayıda acentenin oy kullanmak için kayıt yaptırdığını belirten Çakmak, acente sayısının 3 bini geçtiğini, hedeflerinin ise 3 bin 500 olduğunu dile getirdi. Başkanlık seçiminin hemen ardından seçimsiz bir olağanüstü genel kurula gideceklerini belirten Çakmak, ‘’Şu an işlemeyen ve sektöre zarar veren 1628 Sayılı Kanun’da değişiklik istiyoruz. Tasarıyı en kısa zamanda yeni hükümetin onayına sunacağız’’ dedi.

Projelerini sıraladı

Emin Çakmak, TÜRSAB Hepimizin Platformu olarak belirledikleri öncelikli sorunları şu şekilde özetledi:

• Teminat sorunu çözülecek.

• Belge devrinin önü açılacak.

• Hac ve umre işi acentelerin olacak.

• Yeni acentelere kota getirilecek.

• Üç aylık dönemlerde gelir ve giderler şeff af olarak üyelerin incelemesine güncel olarak açık bulunacak.

• Kaçak faaliyetlerin hepsiyle mücadele edilecek.