ÇANAKKALE’NİN DALIŞ TURİZMİ POTANSİYELİ TANITILIYOR

Çanakkale ‘Batık Turizmi’nde fark yaratacak.

ÇANAKKALE’NİN DALIŞ TURİZMİ POTANSİYELİ TANITILIYOR

27 Mayıs 2020 tarihinde en çok talep gören Majestic isimli batığa ilk dalışın gerçekleştirilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de, Çanakkale’de Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı gerçekleştirilmesi projenin aşamaları hızla devam ediyor. 

Almanya’nın Düsseldorf kentinde bu yıl 51’inci kez kapılarını açan Uluslararası Yat Fuarı’na Çanakkale Valiliği koordinasyonunda katılan Çanakkale heyeti, Çanakkale’nin sualtı kültür varlıklarını, tarihi batıkların yerlerini tespit etmek, sualtı kültür mirasımıza ilişkin coğrafi bilgi sistemi veri tabanını oluşturmak ve haritalara işlemek, dalış turizmi potansiyelinin mümkün olan en üst seviyeye çıkmasını sağlamak ve 2023 yılında Çanakkale’de bir Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı düzenlemek amacıyla başlatılan çalışmalar için yerini aldı.
Heyetle birlikte inceleme yapmak üzere fuara katılan Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Cihan Müşterioğlu, olumlu geri dönüşler aldıklarını ve standın çok ilgi gördüğünü dile getirerek, “Batıklar konusunda Çanakkale’nin en özgün dalış noktası olduğu tüm stantımızı ziyaret edenler tarafından dile getiriliyor. Düsseldorf’a fuar için gelen ziyaretçiler birkaç günlerini fuar alanında geçirdikleri gibi zaman zaman fırsat yaratıp şehrin kültürel ve tarihi yerlerini keşfetmeye çalıştıkları gibi yakın çevre kentleri de ziyaret ettiklerini gözlemliyoruz. Çanakkale  bu anlamda da taşıdığı coğrafi ve tarihi değerleri ile güçlü  bir potansiyel olarak duruyor. Çanakkale’mizde bu fuar düzenlendiğinde aynı şekilde başta Çanakkale’mize ve diğer çevre ilçe ve illere büyük katkı sağlayacağı kesindir” dedi.
Almanya’nın Düsseldorf kentinde bu yıl 51’inci kez kapılarını açan Uluslararası Yat Fuarı’na Çanakkale Valiliği koordinasyonunda katılan Çanakkale heyeti, Çanakkale’nin sualtı kültür varlıklarını, tarihi batıkların yerlerini tespit etmek, sualtı kültür mirasımıza ilişkin coğrafi bilgi sistemi veri tabanını oluşturmak ve haritalara işlemek, dalış turizmi potansiyelinin mümkün olan en üst seviyeye çıkmasını sağlamak ve 2023 yılında Çanakkale’de bir Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı düzenlemek amacıyla başlatılan çalışmalar için yerini aldı.
Türkiye, fuara Deniz Ticaret Odası öncülüğünde katılırken oda üyesi Gestaş Deniz Ulaşım’ın Deniz Ticaret Odası alanında yer alan standında Çanakkale’nin dalış turizmi ve su altı zenginlikleri tanıtılıyor. Düsseldorf Fuar Merkezi’nde 230 bin metrekarelik alandaki 17 salonda açılan fuarda 71 ülkeden 1900 firma yer alıyor. Türkiye fuarda 14’ü milli, 27’si bireysel katılım olmak üzere 41 firma, kurum ve dernekle temsil ediliyor.

Çanakkale heyetinde, Düsseldorf’ta Eceabat Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Hasan Ongu, Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Bayrak, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu ve Gestaş Deniz Ulaşım’dan bir temsilci yer aldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı da bir heyetle fuara katılım sağladı.

Çanakkale heyeti, Çanakkale’nin sualtı kültür varlıklarını da tanıtma fırsatı buldu. 26 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek fuarda son model lüks yat ve yelkenler sergileniyor. Ayrıca dalış turizmi, dalgıç ve spor sporları fuarın ana temasını oluşturuyor. Düsseldorf Fuarı’nda 200 binden fazla ziyaretçi olacağı tahmin ediliyor.

2023’TE ÇANAKKALE’DE SUALTI VE DALIŞ FUARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi kapsamında; geçtiğimiz günlerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında protokol imzalanmıştı.
TÜBİTAK'a ait araştırma gemisi, Çanakkale Savaşlarında, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi açıklarında batan savaş gemilerini ve su altındaki bütün envanteri ortaya çıkarma çalışmalarına başlamıştı. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi hedefiyle çıkılan yolda, gemi çalışmalarını tamamladıktan sonra, 27 Mayıs 2020 tarihinde en çok talep gören Majestic isimli batığa, ilk dalışın gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak Hms Majestic Gemisi batığının dalış turizmine kazandırılmasının yanı sıra sualtı dalış turizminin geliştirilmesi kapsamında batık alanlarında yapılacak bilimsel araştırma çalışmalarının ardından sportif amaçlı dalışa uygun hale getirilmesi, Çanakkale’nin sualtında yatan tarihi ve kültürel kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatının dünyaya açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de, Çanakkale’de Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı gerçekleştirilmesi, projenin aşamaları olarak planlanıyor.

ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Müşterioğlu fuar hakkındaki izlenimlerini paylaşarak şu ifadelere yer verdi:

“FUARLAR TURİZME OLDUĞU KADAR KENT EKONOMİSİNE DE HİZMET EDER”

“Düsseldorf halkına fuarın kente etkilerini sordum. Fuarın kent ekonomisi üzerinde muazzam etkili oldugunu belirtiyorlar. Bir şehirde fuar organizasyonu başladığında, otelci kazanıyor, taksici kazanıyor restaurant kazanıyor, esnaf kazanıyor. Fuara katılım icin gelen firmaların yanı sıra fuara ziyaret maksatlı gelip otelde konaklayan misafirler aksamları tum restaurantları dolduruyor,adeta boş masa kalmıyor. Düsseldorf’a fuar icin gelen ziyaretciler birkaç gunlerini fuar alanında gecirdikleri gibi zaman zaman fırsat yaratıp şehrin kültürel ve tarihi yerlerini keşfetmeye çalıştıkları gibi yakın çevre kentleri de ziyaret ettiklerini gözlemliyoruz. Çanakkale  bu anlamda da taşıdığı coğrafi ve tarihi değerleri ile güçlü  bir potansiyel olarak duruyor. Fuar icinde sıcak satışında gerceklestirildigi bolumlere yer verilmis, çocuklara yonelik etkinlik bölümleri de ailelerin de fuar etkinlik alanlarına çekilmesine vesile olmuş. Balıkadam kıyafetinden su altı aydınlatma fenerine kadar her şeyi bu fuarda stantlar arasında mukayese edebiliyor, deniyebiliyor ve satın alabiliyorsunuz.

“DALIŞ FUARI ÇANAKKALE’YE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

“Çanakkale’mizde bu fuar düzenlendiginde aynı şekilde başta Çanakkale’mize ve diger çevre ilçe ve illere büyük katkı sağlayacağı kesindir. Düsseldorf’da boyle bir fuar mekanının yapılmış olması deniz ve dalış fuarının dışında birçok tematik fuar düzenlenmesine vesile olmuş. Her ay farklı bir fuara ev sahipliği yapmaya başlamış olan kent adeta ekonomisini fuardan sağlar hale gelmiş durumda.”

“ALMANLAR BATIKLAR KONUSUNDA ÇANAKKALENİN EN ÖZGÜN DALIŞ NOKTASI OLDUĞUNU DİLE GETİRİYOR”

“Fuar alanında Türk katılımcı firmaları görmek bizi çok mutlu etti.  Batıklar konusunda Çanakkale’nin en özgün dalış noktası olduğu tüm stantımızı ziyaret edenler tarafından dile getiriliyor. Daha önce Türkiyeyi ziyaret etmis Almanlar özellikle stantımızı ziyaret ederek ülkemizde geçirdikleri güzel anıları paylaşıyorlar.”