ÇANLAR TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN ÇALIŞYOR! RUSYA'DA 1 MİLYON İŞSİZ ENDİŞESİ...

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), koronavirüs salgını ile başlayan durgunluk sonrasında sektörde çalışan 174 milyon insanın işini kaybedebileceğini açıkladı.

ÇANLAR TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN ÇALIŞYOR! RUSYA'DA 1 MİLYON İŞSİZ ENDİŞESİ...

Konsey bu sayının Rusya'da 1,1 milyon civarında olabileceğini öngörüyor.

WTTC verilerine göre, Rusya'da turizmin ekonomiye katkısı yüzde 4,8 oranında. Sektör, 6 milyon kişiyle ülkedeki istihdamın yüzde 4,5'ini karşılıyor.Öte yandan Rus hükümetinin salgının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla açıkladığı teşviklerden yararlanacak sektörler arasında turizm de var. Geçtiğimiz hafta Başbakan Mişustin, küçük ve orta ölçekli işletmeler için vergi tatilini 3 ay daha uzatan bir kararnameye imza atmıştı.

Ancak vergi tatilinin tek başına sektörü kurtarmaya yetmeyeceği konusunda tüm gözlemciler hemfikir.

Örneğin Rusyalı otelciler, sektörün 2023 yılından önce toparlanmasının mümkün olmadığı görüşünde. Nezavisimaya Gazeta'ya konuşan Azimut Hotels Genel Direktörü Maksim Brodovski, 2021 yılında otel cirolarının salgın öncesi 2019'a kıyasla yüzde 25 ile 50 arasında bir oranda düşmesini beklediklerini söyledi. JLL'den Yana Uhanova da, otelcilik sektöründe en çok kayba uğrayan şehrin Moskova olduğuna dikkat çekiyor. 2019'un yaz aylarını yüzde 86 doluluk oranıyla geçiren Moskova otelleri, 2020'de yüzde 25'lerde kaldı.

Başkent Moskova'da bu yıl kapanan hostel ve küçük otellerin sayısı en az 800.

Bu yıl turist gelmemesi nedeniyle Moskova ve St. Petersburg otellerinin toplam 70 milyar ruble (900 milyon dolar) kayba uğradığı tahmin ediliyor. Krizden önce Rusya'da 3,7 trilyon rublelik büyüklüğe ulaşan turizm sektörünün bir bütün olarak kaybı 1,2 trilyon civarında (15 milyar dolar). (Kaynak:turkrus.com)