ÇİNGENE KIZI MOZAİKLERİNİN PARÇALARI SERGİYE HAZIRLANIYOR

Türkiye’de kaçak kazılar yoluyla 1960’lı yıllarda gün ışığına kavuşan ve ardından yurt dışına kaçırılan Zeugma Çingene Kızı Mozaiklerinin eksik parçaları sergiye hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletlerinin Ohio eyaletindeki Bowling Green Devlet Üniversitesine satılan ve çalıntı olduğu anlaşılana kadar burada sergilenen eserler kasım ayının sonunda ait olduğu topraklara dönmüştü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un tanıtımını yapacağı parçalar Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenecek. Bakan Ersoy’un katılımıyla müzede düzenlenecek lansman 8 Aralık saat 11.00’da gerçekleştirilecek.

Geçici sergide kısa bir süre vatandaşların ziyaretine açık olacak eserler daha sonra sergiden kaldırılarak kalıcı yerlerine alınmak üzere çalışmalar başlatılacak.

Kayıp Parçaların Yolculuğu

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bilimsel incelemeler sonucunda mozaiklerin stilleri, renk özellikleri, tesseraların (mozaik taşların her biri) tipleri açısından Zeugma mozaikleri ile uyuştuğu tespit edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu araştırmanın bir gazetede yer alması üzerine Türkiye’nin Şikago Büyükelçiliği aracılığıyla üniversite yetkilileri ile görüşmelere başladı.

Zeugma Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Harran Üniversitesinden Prof. Mehmet Önal’ın hazırladıkları bilimsel analizler üniversite yetkililerine sunuldu. Bu kültür varlıklarının Türkiye’de 19’uncu yüzyıldan beri devlet malı olduğunu ispatlayan hukuki raporlar ışığında konunun karşılıklı kazanım ilkesi ile çözülmesine karar verilmişti. Türkiye 20 Kasım tarihine kadar Bowling Green Devlet Üniversitesinde sergilenen tarihi mirasına bakanlığın hassas çalışmaları sonucunda 27 Kasım’da kavuştu.