ÇIRALI'DA CARETTA CARETTA İLK YUVA ETKİNLİĞİ

Ulupınar Mahallesi Çıralı Köyü’nde “Caretta ceratta ilk yuva” etkinliği düzenlendi.

ÇIRALI'DA CARETTA CARETTA İLK YUVA ETKİNLİĞİ

Akdeniz sahillerindeki önemli caretta caretta yuvalama alanlarından olan Çıralı’da, Kemer Kaymakamlığı ve Belediyemiz öncülüğünde, bazı kamu kurumlarının katkılarıyla ilk yuva etkinliği gerçekleştirildi.Dünya Sualtı Kaplumbağaları gününde yapılan etkinliğe, Kemer Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Kemer Belediye Başkan Vekili Emin Gül, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Öney, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Ceylan, Beydağları Sahil Milli Park Müdürü Uğur Torunoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, Ulupınar Orman İşletme Şefi Sencer Alınoğlu ve çevreci vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Karameşe buradaki konuşmasında, carettaların yüz binlerce yıldır bu bölgeye geldiğini ve bu emanete sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Carettaların korunmasının hem bir görev hem de bir onur olduğunu belirten Karameşe, “İki yıldır burada güzel bir çalışma yapılıyor. Kamu kurumları, işletmeler, Türkiye’nin her yerinden gönüllüler bir araya gelerek bu caretta dostlarımıza sahip çıkıyorlar. Daha uzun süreler yaşamaları için çalışıyorlar. Hepsine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bu yıl alınan bir kararla bölgede bu çalışmalarda bulunanları caretta dostu ilan edeceklerini bildiren Karameşe, bugün 70 işletmeye caretta dostu sertifikası vereceklerini kaydetti.

Özellikle yerel halkın sahip çıkmasının önemine değinen Karameşe, “Lütfen duyarlı olmaya, sahip çıkmaya devam edelim. Gelen misafirlerden de ricam, lütfen gece sahile girmesin, ateş yakmasınlar, araçlarıyla sahile girmesinler ve gece ışık yakarak carettaların sahile gelmesine engel olmasınlar.” diye konuştu. Başkan Yardımcısı Adnan Öney ise korumaya ve kurtarılmaya çalışılan canlıların büyük kısmının bu noktaya gelmesinde yine en önemli faktörün insan olduğuna dikkati çekerek, Kemer Belediyesi olarak doğa ve çevrenin korunmasında her türlü işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz de gönüllülerle birlikte yaptıkları çalışmalarla carettaların üremesine engel olan unsurların önüne geçmeye çalıştıklarını ifade ederek, Çıralı’da yaşayanların bu konuya gösterdikleri önemle örnek teşkil ettiklerini söyledi. Konuşmaların ardından caretta carettaların ve yuvalarının korunmasına katkı sağlayan kişi ve işletmelere “Caretta Dostu” sertifikası verildi.