COVİD-19 İSPANYOL OTELLERDE KAÇ KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKTI?

İspanya’da açıklanan kasım 2020 verilerine göre; Covid 19 yarım milyondan fazla konaklama çalışanı işinden etti.

COVİD-19 İSPANYOL OTELLERDE KAÇ KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKTI?

CCOO sendikasının yaptığı analize göre bu rakam daha da yukarda. Kaybedilen işlerin % 41’i işten çıkarmalara ve yenilenmeyen sözleşmelere karşılık gelirken, kalan da bizdeki kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) gibi uygulama olan Geçici İstihdam Düzenleme Kayıtlarına (ERTE) dahil edildi.

İspanya’da otelciliğin kayıpları ne kadar yüksek?

Verilere göre Pandemi, konaklama endüstrisindeki 578.896 işçinin işini elinden aldı. Bu işlerin % 41’i buharlaştı, esas olarak işten çıkarmalar ve yenilenmeyen sözleşmelerle ilgili. Kalan % 59’u da işsiz olduğu halde Geçici İstihdam Düzenleme Kayıtlarına (ERTE) dahil olan işçilerden oluşuyor.

Sendikaya göre gerçek işsiz sayısı ne?

Sendika başkanı Gonzalo Fuentes, “Çabalara rağmen, geçen yıla göre 238.524 daha az işçi bulduğumuz istihdam da dahil olmak üzere, sektörün çözülmemiş birçok sorunu olduğunun farkındayız ve buna halen ERTE’ye dahil olan 340.372 kişiyi daha eklememiz gerekiyor. Toplam işsiz sayısı yarım milyon kişiyi (578.896) çok aşıyor “dedi.

Veriler neyi gösteriyor?

Kasım 2020’de İspanya’da genel ve serbest çalışanlar dahil, konaklama endüstrisinde istihdam edilen işçi sayısı 1,35 milyon dolayında. Geçen yılın Kasım ayına göre % -15,23 daralma yaşandı.

Bu durumda geçen yıla göre 238.524 daha az işçi olan sektörde; halen ERTE’ye dahil olan 340.372 kişi de eklenirse, işsiz sayısı yarım milyonu geçiyor.

Ekim ayında konaklama sektörü verileri

Kaynak: ( www.turizmdatabank.com )