CRUISE ŞİRKETLERİ TÜRKİYE YAPILANMALARINI CANLANDIRIYOR

Türkiye Kruvaziyer Turizminin Yeniden Gözdesi Oluyor.

Princess Cruise Türkiye Temsilcisi ve Naviosa Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, Türkiye’de yeniden yükselişe geçmeye hazırlanan ve turizm geliri için önemli bir zincir oluşturan kruvaziyer turizmini değerlendirdi.

Alman, İngiliz, Amerikan ve İtalyan şirketlerinin Türkiye’den dört-beş yıldır gemilerini çekmesi kruvaziyer turizmini yok denecek kadar azaltırken en büyük darbeyi İstanbul, sonra da en önemli ikinci liman olan Kuşadası aldı. Kuşadası’na uğrayan gemi sayısı tamamen sıfıra inmese de Türkiye sıkıntılı bir dönem yaşadı. Sevindirici haber ise 2019’un ikinci yarısından itibaren birçok gemi şirketinin Türkiye turlarına yavaş yavaş yeniden başlayacağını duyurması. İstanbul limanları kruvaziyer turizmini tam olarak karşılayacak kapasitede olmadığı için şirketlerin 2020-2021 tarihlerinde Türkiye turlarına Kuşadası’ndan başlayacağı sinyalleri geliyor.

Denizden Gelen Müşteri Daha Çok Gelir Bırakıyor

Dünyada en trend gemi rotalarını belirleyen, altı kıtaya birden yelken açarak 300 liman ve 150 farklı güzergah ile yolcularına tam anlamıyla “dünyayı gezme fırsatı sunan” Princess Cruise da kısa süre önce Türkiye yapılanmasını yenilemişti. Princess Cruise’un Türkiye temsilcisi ve Naviosa Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, kruvaziyer müşterilerinin deniz-kum-güneş tatili için gelenlere oranla ülke gelirine daha çok katkıda bulunduğunu söylüyor. Her şey dahil sistemiyle gelen müşterinin otele girdikten sonraki bütün hizmetini otel içerisinde aldığını, dışarıya çıkma ihtiyacı duymadığına işaret eden Tolgar Bıyıklı, buna karşılık kruvaziyer müşterisinin zamanının daha kısıtlı ve değerli olmasından ötürü gemiden çıkarak, rehberinden taksisine, yeme-içme sektöründen perakendeye kadar her kesime turizm geliri bıraktığını ekliyor. Üç bin yolcuyla limana yanaşan bir gemideki turistlerin yüzde 10’u içerde kalmayı tercih ediyorsa yüzde 90’ı şehrin içine dalıp ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyor.

Türkiye’den Çekilme Kararı Yunanistan’a Yaradı

Princess Cruise’un Türkiye Temsilcisi Tolgar Bıyıklı, İstanbul’un birkaç yıl evvel kruvaziyer turizminde devre dışı kalmasından sonra bu pastadan fazlasıyla faydalanan ülkenin Yunanistan olduğunu hatırlatıyor. “İstanbul-Atina aynı parkurlardaki highlight denilen en önemli limanların başında geliyor. Kültürel geçmişleri, yeme-içme kültürü de düşünüldüğünde birçok gemi şirketi için İstanbul’dan başlayan bir turun İtalya veya İspanya’ya kadar kesintisiz sürmesi pozitif bir adım olacak” diyen Bıyıklı, Türk yolcuların kendi limanlarından çok başka ülkelerin limanlarını görmeyi tercih ettiğini, yabancıların ise bizim limanlarımızı görmeyi istediklerini ekliyor.

Princess Cruise, Prestijli Hizmete Uygun Fiyat Sunmasıyla Segmentinde Öne Çıkacak

Dünya çapında deniz seyahatlerinde tanınmış bir lider olan, her yıl 3 günden 144 güne kadar konuklarına tüm dünyadaki kıtaları görme imkânı sunan ve yılda 1 milyon 700 bin misafir taşıyan Princess Cruise, uygun fiyatlarının yanı sıra prestijli bir hizmet sunmasıyla Türkiye’deki kruvaziyer turizmine üst sıralardan girmeyi hedefliyor.