DEMRE BEYMELEK’İN MARKASI “MAVİ YENGEǔ





Bu hafta Antalya’nın batısında yer alan Beymelek’e doğru yola çıktık. Antalya’dan yaklaşık olarak 140 km. uzaklıkta bulunan Beymelek’e ulaşmak için önce Kemer sonra Kumluca ve ardından da Finike ilçelerinden geçtik. Antalya’ya uzak gibi görünse de son dönem yapılan duble yollar, ulaşımı bir hayli rahatlatmış görünüyor. Ulaşımda bir sıkıntı yok. Muhteşem Toroslar ve Akdeniz manzarası ile yolda da unutulmaz bir keyif yaşayacaksınız.



Beymelek imrendiren sahili ile dikkat çekiyor. Halen bomboş olan sahiller yapılacak yatırımlar sonrası dolup taşacağa benziyor. Turizmciler, Demre ilçesi Taşdibi ve Sülüklü plajlarının bulunduğu bölgede yatırımlarına devam ediyor. Yıllardır Antalya turizminde özellikle yabancı turistlerin konaklayabileceği tesislerin olmamasının eksikliğini yaşayan Demre, yeni yapılacak yatırımlar ile Antalya’nın gözdesi olmaya aday! Her geçen gün ilgi artıyor Beymelek’te bulunan Dalyan gölünde yetiştirilen ve bölgede bulunan Restaurantlarda damak zevkinize göre hazırlanan Mavi Yengeçler ise bölgenin markası olmuş durumda. Beymeleke’e geldiğinizde yolların kenarlarında bulunan reklam panolarında mavi yengeç ismi dikkatlerden kaçmıyor. Yaklaşık 7 yıl önce ilk defa geldiğim ve o dönem tattığım Mavi Yengeç konusunda yaptığımız haberler sonrasında ilginin artmış olması da şahsen beni sevindirdi.



Beymelek’e geldiğinizde Dalyan Gölü muhteşem görüntüsü ile sizleri karşılıyor. Özellikle burada yetişen ve Yüksek protein değeri, doymamış yağ asitleri ve yararlı mineralleri ile yurt dışında “yüksek sosyete” diye adlandırılan kesim tarafından bolca tüketilen, “Mavi Yengeç” leri tatmak için bölgeye gelen yerli yabancı turistlerin restaurantlarda yerlerini aldıklarını görüyoruz. Mavi yengecin kanındaki bir damla protein ile 15 dakikada 100 milyar bakteriyi öldürdüğü, felçli hastaların ilacı olduğu bilinirken, peptik ülsere iyi geldiği ve afrodizyak etkisi de yarattığı ifade ediliyor. Tutku Restaurant’a konuk oluyoruz Beymelek Büyükşehir yasası sonrasında Demre’nin bir mahallesi olmuş. Demre’de bulunan Myra, St.Nikolas Noel Baba Kilisesini görmek üzere Beymelek’ten geçen çok sayıda turist Mavi Yengeç’in tadını almak için burada mola veriyorlar. Bizde bu molayı veriyoruz ve bölgede isim yapmış Tutku Restauranta konuk oluyoruz. Tutku Restaurant Yusuf Tutkun ile Engin Tutkun kardeşlere ait. Tutkun kardeşler yılladır bu tadı müşterilerine sunuyor. Denizin hemen kenarında bulunan Tutku Restaurant deniz ürünleri ile de dikkat çekiyor. Sahhili, denizi ve plajı mükemmel.



Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi amacımız artık bölgenin markası konumunda bulunan Beymelek’in markası olan Mavi Yengeç’ten tatmak. Tutku Restaurant yol üzerinde ve sahil ile bütünleşmiş. Burada yemeğinizi yerken ve içkinizi yudumlarken, isterseniz denize de girebiliyor ve gün boyu hem yemek hem de deniz keyfini yaşayabiliyorsanız. İsterseniz de köşklerinde dinlenebiliyorsunuz. Adını kıskaçlarındaki ve bacaklarındaki Mavi renklerinden alıyor Tutkun ailesine işlerinin nasıl olduğunu sorarak başlıyoruz muhabbetimize.“Beymelek büyükşehir yasası ile Demre’nin mahallesi oldu. Son dönem Demre’de beş yıldızlı otellerin yatırımlarında bir hareketlilik görülüyor. Bu da bölgemiz adına önemli bir gelişme. Turizmin bölgemizde gelişmesini bekliyoruz. Demre’ye olan geçiş yolu üzerinde olmamız nedeniyle buraya gelen turistler turlar vasıtasıyla restauranıtmıza geliyorlar. Türkiye’nin dört bir yanında daha çok yaz aylarında bu tadı tatmak için Beymelek’e geliyorlar. Restaurantımız daha çok deniz ürünleri üzerine . Mavi Yengeç’i tatmak isteyen turistlere bu özel tadı sunuyoruz.“



Yusuf ve Engin kardeşler bu tadı misafirlere sunmadan önce canlı canlı da göstermek için Mavi Yengeçleri restaurantın önünde bulunduğu havuzlarda gösteriyorlar. Adını kıskaçlarındaki ve bacaklarındaki Mavi renklerinden alan yengeçler, özellikle kıskaçları ile de ürküten bir yapı içinde. Eğer canlı olarak sadece izlemek isterseniz sorun yok, ancak elinizle tutmak isterseniz arka iki bacağını sıkıca tutmanız ve öyle elinize almanız gerekiyor. Yoksa çok keskin olan kıskaçları çok kısa bir sürede parmağınızı kavrayabiliyor ve hatta koparabiliyor. Izgarada tadı başka, yanında da beyaz şarap.. Yusuf ve Engin Tutkun Kardeşler ile mutfağa geçiyor ve Mavi Yengeçleri hazırlamaya başlıyoruz. Yengeçler havuzdan alındıktan sonra, ikiye bölünüyor. İçleri güzelce temizlendikten sonra bembeyaz eti ve kıskaçları ve ayakları ile pişirme hazır hale getiriliyor. İsteğe göre ya haşlama ya da ızgara yapılıyor. Ancak bu tadı almanız için benim size tavsiyem ızgarada Yengeç yemeniz olacak. Açıkçası ben ızgaradaki Mavi Yengeç’e bayıldım. Izgaraya konan Mavi Yengeçler orta hararetli ateşte kısa sürede turuncu bir hal alıyorlar. Etleri ise piştikçe beyaz bir şekilde ortaya çıkıyor. Pişen yengeçler salata eşliğinde özel sosu ile yemeye hazır. Ancak yerken kıskaç ve ayakları ve gövdesi oldukça sert olan yengeçler özel olarak kırma işlemi yapılması için birde kırma aleti veriliyor. Bunun ile birlikte kırılan yengeç kıskaç, ayak ve gövdesinden çıkan etler sosu ile birlikte bir başka güzel oluyor.



Mavi yengecin Porsiyonu 17 TL. Porsiyonda iki adet mavi yengeç bulunuyor. Eğer isterseniz adresinize de şoklu olarak tanesi 5 TL. den gönderebiliyorlar. Beymelek’e giderseniz farklı bir tat olan Mavi Yengeç’in tadına bakınız derim.