DENİZ YÜZEY TEMİZLİĞİNDE WASTEDDİN DÖNEMİ

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, wasteddin adlı temizleme aracının devreye alınmasıyla birlikte Alanya sahillerinde meydana gelebilecek yüzeysel deniz kirliliklerine anında ve tam donanımlı bir temizleme aracıyla hizmet verebilecek olmanın önemine dikkat çekti. Başkan Sipahioğlu, “6 hafta gibi kısa bir sürede tasarım ve uygulamasını gerçekleştirerek devreye alınmasında emeği geçen ve özveri ile çalışan Alanya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi personellerine teşekkür ederim. Sahillerinde Mavi Bayrak dalgalanan Alanya kenti için özellikle yaz sezonu boyunca deniz yüzeyinde meydana gelebilecek olumsuzluklara hızlı ve teknik altyapısı hazır bir çalışma programı ve ekipmanla müdahale edilebilecek. Wasteddin Deniz Yüzeyi Temizleme Aracı Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne devredilerek faaliyete geçirildi” dedi.        

Alanya Belediyesi Kontrol Sistemleri Teknikeri Hakan Çalış ve Makine Yüksek Mühendisi Ümit Demirel tarafından projelendirilerek yapımı gerçekleştirilen Wasteddin, çalışma şekliyle ilgili yapılan açıklamada da, “ Deniz yüzeyini temizlerken askıda bulunan yüzer atık maddeleri su yüzeyinden 40 cm derinliğe kadar deniz yüzeyini süpürerek bu yüzer atık maddeleri atık tankına depolanmaktadır. Wasteddin önüne montajlı bulunan kanat yapısı sayesinde 4 m genişliğinde bir yeri süpürerek 4 km / saat ortalama hızda temizleme yapmaktadır.  İntikal halinde kanatlar kapanarak 12 km / saat hız yapabilmektedir.  Böylece temizleme yapılacak bölgeye aracın hızlı bir şekilde erişimi sağlanabilmektedir.


Wasteddinin yapımında kullanılan birçok malzeme belediye şantiye alanında bulunan kullanılmayan atık malzemelerden tedarik edilmiştir. Örneğin Wasteddinin yüzmesini sağlayan flotlar dayanım olarak hem çok uzun ömürlü hem de yüzdürme kabiliyeti yüksek olan hdp borudan yapılmıştır. Kokpit kısmı bahçe traktörüne ait kaputtan imal edilmiştir. Konik kısımları sokak lambalarından, krom parçaların çoğu ise eski otobüs duraklarındaki koltuklardan yapılmıştır. Böylece yapım sırasında malzemeden büyük tasarruf edilerek adına yakışır bir şekilde hurda ve atıkların geri kazanımıyla imal edilmiştir.
Wasteddin sürekli geliştirmeye açık bir projedir. Bir sonraki adımda deniz yüzeyinde oluşan yağı  (özellikle liman içlerindeki) toplayacak sistemin ve aparatların dizaynı ve uygulanması hedeflenmiştir. Bir ileriki aşama ise deniz dibindeki atıkların toplanması ile ilgili tasarımlar olarak planlanmıştır” ifadelerine yer verildi.