DOĞU KARADENİZ TURİZM MASTER PROJESİ

DOĞU KARADENİZ TURİZM MASTER PROJESİ

Karadenize gidenler sahil yolunu kullanmadan yapılan yollarla bölgedeki doğal güzelliklerden yararlanacak. Karavan ve kamping alanları oluşturulacak. Projeyle özellikle doğal yapının bozulmamasına özen gösterilecek ve bölge mimarisine uygun tesisler yapılacak.

Projenin hayata geçirilebilmesi ve alt yapı çalışmalarının tamamlanması için proje kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin milletvekilleri ile ilgili bakanlıkların temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon kuruldu. Komisyon Başkanlığına İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar getirildi.

Projeyle ilgili yapılan toplantılara ilgili bakanlar bizzat katılarak destek verdi. Projenin detaylarını gazetemize anlatan Bayraktar, Projeyle Karadenizde 12 aya yayılan bir turizm hedeflendiğini belirtti. Karadenize yılda 250 bin civarında turist geldiğini kaydeden Bayraktar, Çok bakir olan Karadeniz coğrafyasına Körfez ve Balkan ülkelerinden Japonyadan ABDye kadar turist çekebilecek bir potansiyel var. Proje hayata geçirildikten sonra Karadenize yılda 2 milyon turist gelecek diye konuştu.

Projeyle bütün yaylaların birbirine bağlanacağını dile getiren Nusret Bayraktar, 1500-3500 rakımlı yükseklikte turizm, spor, ulaşım gibi destinasyonlar yapılacak. Buralara turistler seyahat, spor ve konaklama için gelebilecek. Yaz ve kış aylarında farklı konaklama imkanları olabilecek. HES projeleriyle şelaleler oluşacak ve göllerde su sporları yapılabilecek. Kongre turizmi geliştirilecek. Ayderde kar kayağı yapılıyor. Bunlar artırılacak. Çakırgölde kış turizmi yapmanın imkanı var diye konuştu.

Nusret Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm alanlarını ilan edeceğini, Ulaştırma Bakanlığının ulaşım projesini planlama çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Bayraktar, projenin toplam maliyetinin 1-1.5 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade ederek konaklama ve diğer spor tesisleri için yap işlet devret modeli gibi modellerin devreye sokulacağını da söyledi.

Bölgede halen 500 kilometre kullanılabilir yol bulunduğunu belirten Bayraktar, Proje tamamlandığında iki servis otobüsünün yan yana geçebileceği 1150 kilometre yol olacak. Yollara önümüzdeki yıl başlanacak dedi.