DÖVİZDEKİ ARTIŞ İÇ PAZARI OLUMSUZ , DIŞ PAZARI OLUMLU ETKİLER!

Küresel piyasalardaki gelişmelerin yanında, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi gerginlikle başlayan Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürüyor. Süreç her ne kadar Türk lirası açısından olumsuz devam etse de mevcut durumun pozitif sonuçları da bulunuyor. Özellikle ihracatçı ve Turizm sektörü pozitif anlamda etkilenen sektörlerin başında yer alıyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların turizm sektörüne olan etkisini değerlendiren Side Star Hotelleri Genel Koordinatörü Oğuz Kabadayı döviz kurlarındaki yükselişin iç pazarı olumsuz etkileyeceğini ancak dış pazar açısından Türkiye’nin daha fazla tercih edileceğini söyledi.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ İÇ PAZARI OLUMSUZ , DIŞ PAZARI OLUMLU ETKİLER!

MAL VE HİZMET DAHA UCUZ

Döviz kurlarındaki yükselişin Türkiye’de üretilen mal ve hizmetin yabancılar yönünden çok daha ucuza satın alınabilir hale getirdiğini belirten Oğuz Kabadayı, döviz kurlarındaki dalgalanma ihracatçılar için olduğu gibi turizm sektörüne de çift yönlü etki ettiğini kaydetti. Kabadayı,iç pazarın Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden ötürü olumsuz etkileneceğini ,Yabancı turist açısından bakıldığında ise Dolar ve Euro’nun Türk Lirası karşısında değerinin yükselmesi daha fazla turistin ülkemize gelmesine imkân sağlayacağını belirtti.

2019 REZERVASYONLARI BAŞLADI

Kabadayı, Türkiye’de ki kur dalgalanmalarından dolayı 2019 yılı rezervasyonlarının başladığını söyledi.Özellikle İngiltere pazarında ciddi bir hareketliliğin olduğunu kaydeden Kabadayı, kısa süre içerisinde benzeri hareketliliğin Avrupa pazarına da yansıyacağını söyledi.

DÖVİZ YÜKSELDİ MALİYETLER ATTI

Dolar ve Euro’nun Türk Lirası karşısında art arda rekorlar kırmasıyla, kur yükselişinin turizm sektörü gelirleri üzerinde etkisi pozitif olsa da yüksek enflasyon giderlerinin sektörü olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Kabadayı, Turizm sektörünün girdi maliyetlerinin dövize bağlı olarak arttığını kaydetti. Enerji fiyatlarına gelen zamları hatırlatan Kabadayı : ‘tüm gıda ürünlerinde dövizdeki artış oranının üzerinde maliyet artışları oluştu.Sezon başında 3.90 TL artı KDV’ye aldığımız patates cipsini bugün 6.90 TL +KDV’ alıyoruz. Dövizdeki artış bir nebze ödemeler dengesine faydası olacaktır.’dedi.Oğuz Kabadayı, Turizm sektörünün dövizdeki artış oranında ilave kar etme durumunun olmadığını söyledi.