DÜNYA CRUISE EKONOMİSİ, REKORA YELKEN AÇTI

Üstündağ sektörel büyüme verileriyle ilgili şu bilgileri verdi:

* Cruise sektörü 2008 yılında 12,6 milyon yolcu taşıdı.

* 2009'da 13,5 milyon yolcuya ulaşıldı.

* 2010 yılında ise 14.7 milyon yolcuya ve 29 milyar dolarlık bir bütçeye ulaşıldı.

* 2011 yılının ise toplamda 252 gemi ile 16 milyon yolcuya ulaşması bekleniyor.

Apextour Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ, kapasite açısından, cruise sektöründe  yüzyılın başından bu yana görülmemiş bir gelişme yaşandığını belirterek şu tespitleri yaptı:
 
''1960'lı  yıllarda başlayan hareketlilik 80’lere kadar  yaklaşık 40 yeni yolcu gemisinin inşa edilmesi ile dinamizm kazandı. Sonraki 80 gemi 1990'larla birlikte hizmete başladı. 2000 ve 2005 yılları arasında ise sektör yaklaşık % 40 büyüme kaydetti. 2015 yılına kadar yaklaşık 15 kadar yeni gemi ve 36 bin yeni yatak ile yaklaşık yatak kapasitesi 550 bini bulacak.''
 
CRUISE NASIL BAŞLADI?
 
1818 yılında Black Ball Cruise Line şirketi, Newyork ve Londra arasında düzenli olarak deniz aşırı yolcu taşımacılığı seferlerine başlayan ilk firma oldu.
 
Havayolu taşımacılığının büyümesi ve uçak biletlerin ucuzlaması sonrasında gemi ile yolcu taşımacılığı azaldı. Bu gelişme sonrasında gemi yolculuğunu cazip hale getirmek için farklı destinasyonlar yaratılmaya başlandı. Böylece, gemi tasarımları da aktivite alanları ve eğlenceler ön plana çıkarılacak şekilde yapılmaya başlandı.
 
Son yıllarda yapılan transatlantik tarzı büyük gemiler, yolculara çok çeşitli eğlence seçenekleri sunmaya başladı. Bu gemilerde neredeyse yok yok...  Temalı restaurantlar, 24 saat oda servisi, hamburger ve pizza barları, basketbol, futbol sahaları, tenis kortu, tırmanma duvarı, su kaydırağı, buz pateni pisti, mini golf, golf simülatörü, bilardo, bowling gibi aktiviteler gemide geçen zamanların en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlıyor.
 
Ayrıca, Brodway tarzı şovlar, canlı performanslar, dans dersleri, casinolar, disco ve gece kulüpleri de yolculara sunulan 5 yıldızlı hizmetlerden bazıları.
 
İç kabinden havuzlu villa konseptine kadar her bütçe ve beğeniye göre konaklama seçenekleri de cruise yolcularının beğenilerine sunuluyor.
 
POPULER DESTINASYONLAR ;
 
Dünya’da Avrupa özellikle de kuzey Avrupa son yıllarda çok popüler oldu Baltık başkentleri ve Fiyord’lar en çok tercih edilen rotalar arasında, Türkiye de ise Yunan adaları en çok tercih edilen rotalar arasında en başta geliyor, Extra masraf ( vize, uçak gibi ) gerektirmeyen ve uygun fiyatları ile cazibe merkezi haline geldi. ( Kaynak:Turizm Aktuel )