ELEMAN ARAYIŞI PERAKENDE VE TURİZMDE ARTTI

Yenibiris.com’un yayınladığı istihdam raporuna göre 2014’ün üçüncü çeyreğinde en çok iş ilanı verilen sektör perakendecilik-toptancılık olurken, iş arayanların en fazla başvuru yaptığı sektör yine Bankacılık-Finans oldu. İşe alım piyasasında son 3 ayın verileri şöyle...

 

Yenibiris.com’un Temmuz, ağustos ve eylül ayları ortalamasına göre perakendecilik-toptancılık sektörü eleman arayışında birinci sektör oldu. Sektörde bu dönemde başta mağaza satış danışmanı ve kasiyer olmak üzere 4900 kişi aranıyor. Depo elemanı ihtiyacı da artmış durumda. Turizm sektörü ise az bir farkla ikinci sırada yer alıyor. Sektörde en fazla ihtiyaç duyulanlar, kasiyer ve garsonlar. Verilere göre yapı-inşaatta eleman arayışı yaklaşık yüzde 40 oranında azalmış olsa da sektör son 3 ayda en fazla eleman arayan sektörler arasında 3. sırada yer aldı.

 

Lojistik hareketlendi  

Eleman arayışının arttığı görülen lojistik ise sektörler sıralamasında 12. sıradan 8. sıraya yükseldi. Eğitim ve üretim sektörleri en fazla iş alanı veren sektörler arasında ilk 5’teki yerini yaklaşık aynı değerlerle korudu.  

         

3. ÇEYREKTE EN ÇOK İLAN YAYINLANAN SEKTÖRLER

ORAN

PERAKENDECİLİK-TOPTANCILIK % 9
TURİZM-OTELCİLİK % 8
YAPI-İNŞAAT % 7
EĞİTİM % 7
ÜRETİM-İMALAT % 6
HİZMET % 6
TEKSTİL % 5
LOJİSTİK-TAŞIMACILIK % 5
GIDA % 5
BİLİŞİM % 5

 

Kasiyer ilanlarında artış

Bütün sektörler genelinde firmalar son 3 ayda yine en çok satış temsilcisi aradı. Kasiyer, garson ve İngilizce öğretmenlerine ihtiyaç arttı.

 

SON 3 AYDA EN ÇOK ARANAN POZİSYONLAR

ORAN

SATIŞ TEMSİLCİSİ % 13
MAĞAZA SATIŞ DANIŞMANI % 11
MUHASEBE % 9
GARSON % 6
KASİYER % 5
SEKRETER % 5
DEPO ELEMANI % 5
ÇAĞRI MERKEZİ MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ % 4
MAKİNE MÜHENDİSİ % 3
İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ % 2

 

En popüler sektör Bankacılık-Finans

Son 3 ayda iş arayanların başvuruları yüzde 17 oranında arttı. Bankacılık, en çok eleman aranan 10 sektör arasında olmasa bile yine en çok başvuru alan sektör oldu. Onu eğitim ve perakende sektörleri takip etti. Sıralama, bir önceki 3 ayda da aynıydı.

 

EN ÇOK BAŞVURU ALAN SEKTÖR

ORAN

BANKACILIK-FİNANS %14
EĞİTİM % 9
PERAKENDECİLİK-TOPTANCILIK % 8
HİZMET % 6
TURİZM-OTELCİLİK % 5
YAPI-İNŞAAT % 5
BİLİŞİM % 4
LOJİSTİK-TAŞIMACILIK % 4
SAĞLIK-TIP % 4
ÜRETİM-İMALAT % 4

 

Satış Temsilcisi yine en gözde iş

2014’ün üçüncü çeyreğinde, en çok başvuru alan pozisyon satış temsilcisi oldu. Onu muhasebe uzmanı izledi. İş arayanların başvuruları, bir önceki 3 aya göre biraz değişmiş görünüyor. Örneğin insan kaynakları uzmanı ilanlarının artışına paralel olarak bu pozisyona ilgi de artmış durumda. İnşaat mühendisi ilanlarının biraz azalmasına rağmen bu pozisyona başvurularda azalma neredeyse olmadı.

 

EN ÇOK BAŞVURU ALAN POZiSYONLAR

ORAN

SATIŞ TEMSİLCİSİ % 14
MUHASEBE ELEMANI % 10
ÇAĞRI MERKEZİ MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ % 8
İNSAN KAYNAKLARI UZMANI % 6
İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ % 5
TIBBİ MÜMESSİL % 5
SEKRETER % 4
KASİYER % 4
MAĞAZA SATIŞ DANIŞMANI % 4
İNŞAAT MÜHENDİSİ % 4

 

Avrupa yakasındaki ilanlar arttı

En çok ilan yayınlanan ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya ve Bursa oldu. İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilanlar bir önceki döneme göre yüzde 6 oranında artarken Anadolu yakasındaki iş fırsatları aynı kaldı. Ankara’daki iş ilanlarında ise yüzde 3 oranında artış sözkonusu.