FETHİYE PROFESYONEL AŞÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI ONUR ASLAN İLE RÖPORTAJ

Bir çok organizasyon,festival ve fuarlara katıldım. 2009 yılı itibari ile tekrar Fethiye ye döndüm 1200 pax dünya mutfağı üzerine  kale park alakart  restaurantın mutfak şefliğini yaptım ,ve 2011 yılı itibari ile Fethiye nin ve Türkiye’nin en gözde adası Kızılada da lıghts house restaurantın mutfak şefiliğine geçtim ve halen burada çalışmaktayım. aynı zamanda 2010 yılında kurulmuş olan şef mavi Fethiye profesyonel aşçılar derneği başkanlığını yürütüyorum. Bekarım ileriki günlerde bir düğün planımız var . İnşallah evleneceğim…

 

 

Türk mutfağını nasıl değerlendiriyorsunuz ? Türk mutfağı yeterince tanınıyor mu ?

 
 Türk oldugum değil yemek yemeyi seven biri olarak türk mutfağını çok seviyorum ,mesleğimiz gereği bir çok ülke mutfağının lezzetini hem yemekleri yaparak hemde yiyerek biliyorum ki buna dayanarak yine türk yemeklerini cok seviyorum. Belki insanlar alıştığı yemeklere güzel diyebilir ama bir çok ülkenin yemeğinin tadını bildiğim için diyebilirim ki türk mutfağı gerçekten çok iyi, türk mutfağına genel olarak çok geniş yemek kültürüne sahip, yoresel yemeklerimiz, Et yemekleri, yörelere özgü otlar daha sayamayacağım kadar birçok tat mevcut. Yemek sunumları ve kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerimiz güncellemek  için  federasyon ve derneklerimiz daha dogrusu bu kuruluşlardaki meslektaşlarımız bizlerde dahil türk mutfağının modernleşmesi açısından birçok çalışma içerisindeyiz. Bu konu benim içinde meslektaşlarımda içinde çok çok önemli ,türk mutfağı ilk 5 te ama bu hızla gidilirse benim gönlümden geçen 1. sıraya ulaşır düşüncesindeyim. Mutfağımızın tanıtımı çok önemli bunu meslektaşlarımızın ve işletmecilerimizin yeni girişimleri ile birçok ülkenin birçok şehrinde görebiliyoruz, yeni yeni türk restaurantları açılıyor ve türk  mutfagını butun dünya çok çok seviyor. Mutfağımız tanıtımı için  yurtiçi ve yurt dışı paneller,seminerler ,tanıtım turları düzenlenmeli diye düşünüyorum. Kültür ve turızm bakanlıgının mutfagımız tanıtımına daha çok bütçe ayırmalı ve şeflerimizle ortak çalışmalar içine girmeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye genelinde yıllarca yapılmış bir çok yemeği diğer ülkeler kendi yemekleriymiş gibi sahipleniyor ,bizler aşçılar olarak bu yemeklerimizi güncellemeli ve sahip çıkmalıyız. Bu konuyla ilgili uğraşan şeflerimiz var fakat daha çok meslektaşım bu konuyla ilgilenmeli ,güçlü ülkemizin güçlü mutfağınıda en iyi şekilde tanıtmalıyız.
 

Ulusal ve uluslar arası yarışmaları nasıl buluyorsunuz ?

 
 Yarışmaları her zaman onaylıyorum ,ve daha çok organizasyon olması gerekir bence ,ama yapılan yarışmalarda sadece yarışma değil gelen yabancı şeflerimize, katılımcılara türk mutfağı standı açılmalı bence orada yöresel yemekler yapılmalı, türk yemekleri yapılmalı tanıtılması gerekir. Sadece yarışma yapıldığında  her şey o kadar net ve ayrıntılı olmuyor. Türkiye genelinde bilhassa yabancı misafirlerimizin cok ziyaret ettiği şehirlerde buradaki işletmelerde türk mutfağı günleri düzenlenmeli diye düşünüyorum.
 

Çalışma temponuzda nelere dikkat edersiniz ?  Ekiple nasıl anlaşırsınız ?

 
17 kişilik bir ekiple çalışıyorum ,burası bir restaurant daha önce daha büyük ekiplerlede çalıştım ,benim için en alttan en üstte insanların biribirine ,mesleğine ,işine saygı duymaları tabiî ki bu ortamda hiyerarşi ye dikkat etmeleri ,disiplinli çalışmaları çok önemli. Bir çok organizasyon gerçekleştiriyoruz  aynı anda iki düğün restaurantın özel bölümünde alakart servis tabiî ki tempomuz çok fazla ,ama herkesin bir görevi var herkes bulunduğu alanda sorumluluklarını yerine getirdikleri zaman her şey çok güzel sonuçlanıyor. Misafirlerimiz memnun , çalışma arkadaşlarımz memnun işimizden evimize giderken güler yüzlü gidiyoruz.yorgunluğumuz aklımıza bile gelmiyor. Bu ekipte her ne kadar herkesin bir pozisyonu olsada alt üst olsada bir çok iyi arkadaşız .ekip olarak hep beklentim bu mutlu ve huzurlu ortamı hiç bozmamaktır.
 

Aşçılık mesleğini nasıl tanımlıyorsunuz ?

 
Aşçılık dışarıdan bakıldığında çok kolay gözüküyor bir çok insan için ,aşçılık bir aşktır bence mesleğini sevmek sonuna kadar gitmek bu sanatı en iyi şekilde icraa etmek gerekir. Mesleğimizde bilginin sınırı yok hergün gelişiyor tarifler çoğalıyor ,öğrenilmesi zor ama çok kaliteli ve çok geçerli bir meslek . aşçılık dünyanın her yerinde yapılabılecek bir meslek. Heleki son dönemlerde aşçılık sıfatı gerçekten çok çok iyi durumda ,hatirliyorum uzun zaman önce aşçıyım dediğinizde burun kıvıran insanları şimdi deniyorum aslında gittiğim birçok  yerde mesleğimi sorduklarında aşçıyım diyorum ve etrafında bir sürü insan toplanıyor ,aşçılık artık gerçekten günümüzde büyük ilgi çekiyor ve değer görüyor açıkcası bu durum beni şımartıyor ve daha çok hırslandırıyor , aşçılık benim için çok özel bir meslek ,pişirmek degil olay yemek yapmak değil yemeği yaptıgınızda misafirlerinizin yediklerinden gidene kadar yüzlerindeki tebessüm ,memnunluk göstergesi beni en çok heyecanlandıran.. aşçılık böyle bir şey işte benim için.
 

Yemek yapmayı nasıl tanımlarsınız ?

 
Aşk , zevk, heyecan ,güç , ve birçok iyi şey…….
 

Gençlere ne tavsiye edersiniz ?

 
Bende kendimi genç olarak görüyorum ve hala mesleğim için çok çok degerli ustalarımın peşindeyim ,araştırıyorum, okuyorum soruyorum hiç durmuyorum organizasyonlara katılıyorum bakıyorum ,değerlendiriyorum deniyorum , gençlerdende bunu istiyorum artık günümüzde iyi bir usta arkasından gelen yetiştirdiği gençlerle degerlendiriliyor. Genç arkadaşlarımdan mesleği sadece para kazanmak için  , yapmış olmak için  ,zaman harcamak için hiç seçmemelerini istiyorum. Aşçılığı secerken sevgiyi,sanatı aşkı öğrenin ,yaptıgınız yemeği iyi yapın ,güncelleyin yenileyin ,ustalarınızı çok takip edin ,sorup hep araştırın ,pozisyon için hiç acele etmeyin işte bunları yaparsanız iyi bir usta olursunuz ,iyi paralar kazanırsınız ve geçerli olan aşçılık mesleğinde iyi bir kariyer elde edersiniz. Mesleğiniz sevmeyi asla unutmayınız.
 
 
***Biz türk üz ve türk mutfağının zenginliklerini dünyada herkes den çok bilmeliyiz .mesleğimiz gereği bunu kanıtlamalıyız.

***sonu olmayan bu meslekte her şey çıkabılır insanın karşısına önemli olan karşına cıkanları unutmamak yenilikleri takip etmek