FİRUZ BAĞLIKAYA: HEDEFİM TÜRKİYE'Yİ TURİZM LİGİNDE ZİRVEYE OTURTMAK!

Milyonlarca kişiye yurt içi ve yurt dışında seyahat olanağı sunan acentaların çatısı altında toplandığı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, 25 Şubat’ta yeni başkanını seçecek. TÜRSAB başkan adayı Firuz Bağlıkaya, Türk turizm sektörünün hedeflerini Mehmet Bediroğlu'na verdiği röportajda anlattı.

Geçen yıl dünyada turizm alanında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Türkiye'de de turizm sektörü yüzde 27'lik büyümeyle başarılı bir performans sergiledi. Sektör gelecekten umutlu. 2023 yılı için 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedefleniyor.

TÜRSAB başkanlığına aday olan Bağlıkaya'nın hedefleri büyük. İlk sırada da Türkiye'yi turizm liginde zirveye oturtmak geliyor.

2017 yılı turizm sektörü açısından nasıl geçti? Genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Dünyada turizm alanında son 10 yılın en yüksek büyüme rakamlarına ulaşıldı. Dünya turizm hareketleri 2017'de ortalama yüzde 7 büyüdü ve 1 milyar 322 milyon turist rakamına ulaştı. Bölgeler bazında en yüksek büyümenin yüzde 13 ile Akdeniz çanağında yaşanması bizim için sevindirici bir gelişme. Bu yıl da dünya turizminin yaklaşık yüzde 4-5 oranında artacağı tahmin edilmekte.

Türkiye için başarılı bir yıl mıydı?

Türkiye'de de turizm sektörü geçen yıl yüzde 27'lik büyümeyle başarılı bir performans gösterdi. Yılı 32 milyon turist ve 26 milyar dolar gelirle başarılı bir şekilde geçirdik. Turizm sektörümüz 2017'de hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bakanlığımızın destekleyici ve kucaklayıcı yaklaşımı, sektöre verilen teşvikler ve yürüttüğü etkin çalışmalar bu toparlanmada başrolü oynadı.

REKOR YILI OLACAK

2018 ile ilgili öngörüleriniz nedir?

Geçen yıl olduğu gibi, başta Rusya olmak üzere, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri'nden artışların devam edeceğini görüyoruz. Avrupa pazarında da, başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Hollanda, Belçika, Kuzey Avrupa ülkelerinden artışlar yaşanacaktır. Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelen turist sayılarında da yüzde 20'lere yaklaşan bir oranda büyüme beklemekteyiz.

Türkiye dünya turizm liginde tekrar 6. sıraya yerleşti. Bu sıralamayı gerçekçi buluyor musunuz?

Sıralamada önümüzdeki ülkeler Fransa, İspanya, ABD, Çin ve İtalya. Ancak, bu ülkelerin turizm rakamlarının gerçekçi ve iyi hesaplanmış olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki; Fransa turist rakamını 82 milyon olarak açıklıyor. Paris'e gelen yabancı turist sayısı 14.5 milyon civarında. Cannes, Nice, St. Tropez ve Marsilya'yı kapsayan Fransız Rivierası'na 5.5 milyon yabancı turist gidiyor.

Bordeaux ve Lyon'un rakamı da 1.5 milyon. Bu durumda diğer turistik yerlerin, Strasbourg ve Toulouse gibi şehirlerin 60 milyon turist alması lazım ki bu mümkün değil. Dünya Turizm Örgütü'nün beyana esas olarak açıkladığı bu rakamları kontrol etmesi lazım. Fransa'ya gelen yabancı turist sayısı gerçek olarak hesaplanırsa 40 milyonu geçmez.

Bu durum diğer ülkeler için de geçerli mi?

İspanya, İtalya, Çin'deki hesaplamalar da aynı şekilde. Bu ülkelerde, bizdeki gibi hangi ülkeden kaç turist geldiğine dair ayrıntılı bir istatik tutulmuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım olduğundan hesaplamalar da yuvarlak yapılıyor. İddia ediyorum, dünyadaki turist sayıları doğru ve iyi hesaplanırsa, Türkiye'nin yeri ilk 3'tedir.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtuluş 2023 hedefini 50 milyon turist, 50 milyar dolar olarak açıkladı. Bu hedef ulaşılabilir mi?

Özel sektör olarak 2023 yılı sonunda bu hedefin daha da üzerine çıkacağımıza inanıyoruz. Bizim de içinde olduğumuz Güney Avrupa ve Akdeniz çanağı ülkeleri, dünya turizm hareketlerinden şu anda 260 milyonluk bir pay alıyor. 2023 yılı sonunda da yaklaşık 450 milyon turistin geleceğini öngörüyoruz. Bu bölgede pazar payımız aynı kalsa bile 55 milyona, payımızı yüzde 12'den 15'e çıkarma durumunda ise neredeyse 70 milyona ulaşabiliyoruz. Türkiye'nin potansiyeli ve gücü, yükselen ekonomimiz, kamu özel sektör işbirliği ve vizyonu ile bu rakamlara ulaşabileceğimize inanıyorum.

PASTAYI BÜYÜTECEĞİZ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) başkanlığına aday olan Firuz Bağlıkaya seçildiği takdirde neler yapacağını şöyle anlattı TÜRSAB yönetimini devraldığımızda, yurt dışında özellikle de Avrupa ülkelerinde etkin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapacağız. Dünyadaki turizm paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde projeler üreteceğiz. Ülkemizde güvenlik sorunu olmadığını ve hayatın günlük akışında devam ettiğini vurgulayacağız.

Yeni pazarlarda ürün çeşitlendirmesi yaparak pastayı büyüteceğiz. Golf, kongre, sağlık, gastronomi, spor turizmi ve alternatif turizm ile ilgili etkin çalışmalar yaparak tekrar yükselişe geçmesini sağlayacağız. Projelerimizi hazırladık. Tüm bu çalışmaları bakanlığımızla koordineli bir şekilde yürüteceğiz. Seyahat acentalarının teknolojik gelişime ve dünyadaki trendlere uyumlu hale getirilmesi için her türlü desteyi vermeye de hazırız.

İSTANBUL EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ŞEHİR OLACAK

İstanbul'un şehir turizmi alanında dünyadaki yeri nedir?

İstanbul geçen yıl hızlı bir toparlanma yaşadı ve yaklaşık 11 milyon yabancı turisti ağırladı. Avrupa şehirleri arasında Londra ve Paris'ten sonra üçüncü sıraya oturdu. İstanbul yaklaşık 25 milyon yabancı turisti ağırlayacak yatak kapasitesine, potansiyele ve olanaklara sahip. İnanıyoruz ki 2023'te Paris ve Londra'yı da geride bırakarak Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehri olacak.

TURİSTİ YEREL HALKLA BULUŞTURMALIYIZ

Yeni turizm eğilimlerine baktığımızda tüketiciler nasıl bir profil çiziyor?

Tüketiciler artık destinasyon seçiminde daha seçici davranmakta. Destinasyonun çevreye duyarlı ve çevre dostu olması, özgünlük ve farklı deneyimleri sunabilmesi de tatil kararlarını etkilemekte. Yabancı ziyaretçiler, turist gibi gezmek ve anılmak istemiyor, yerel halkla kaynaşmak ve farklı yaşam deneyimlerini tatmayı bekliyor.

Bu isteklere yönelik ne gibi çalışmalar yapılabilir?

Ülkemize gelen yabancı misafirlerin otel dışı aktivitelere daha fazla katılımının sağlanması için turisti yerel halkla buluşturacak projeler yapılabilir. Uluslararası ya da yerel kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlenmesi, gastronomi ve alışveriş gibi konularda organizasyonlar gerçekleştirilmesi, gençlere ve çocuklara yönelik aktivitelerin artırılması, konaklama tesislerinden şehir merkezlerine ve cazibe noktalarına ulaşım kolaylıkları sağlanması, farklı konularda tematik müze ve parkların yapılması, bisiklet ve yürüyüş yolları yapılması, taklit ve ucuz hediyelik eşya yerine ülkemizin geleneksel el sanatlarının yansıtıldığı hediyelik ürünlerin üretilmesi ve satışının özendirilmesi, uluslararası sportif etkinliklere ev sahipliği yapılması önem taşımaktadır.