GASTRONOMİ DÜNYASININ KALBİ LYON’DA ATACAK

Dünya gastronomi, ikram ve otelcilik sektörünün devlerinin buluşacağı “Sirha 2015 Lyon Fuarı”nın tanıtımı İstanbul’da yapıldı. İstanbul Hilton Otel’de gerçekleştirilen “Sirha 2015 Lyon Fuarı” tanıtım toplantısına çok sayıda yerli ve yabancı aşçıların yanı sıra jüri üyeleri ve gazeteciler katıldı. Yeni ürünler ve en son teknolojik yenilikler, mutfak ya da salon için hedeflenen hizmetler, hiç yayınlanmamış “canlı” gösteriler, yemek yarışmaları, profesyonel ağlar ve alışverişlerle ‘Sirha 2015 Fuarı’, 24-28 Ocak 2015 tarihleri arasında Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleşecek.

FESTİVAL NİTELİĞİNDE BİR GASTRONOMİ ETKİNLİĞİ

Sirha Fuarları Direktörü Marie- Odile Fondeur'un yöneticiliğini yaptığı basın toplantısında; Dünya Mutfağı Zirvesi Genel Delegesi Frederic Loeb, Dünya Pastacılık Kupası Kurucu Başkanı ve Sirha Lyon'un kurucularından Gabriel Paillasson, Bocuse d'Or Türkiye Akademisi Başkan Yardımcısı ve Akademi Koçu Rudolf Van Nunen, Gastronomik Etkinlikler Müdürü Florent Suplisson, Sirha Lyon 2015 ile ilgili bilgiler paylaştılar.

Sirha Fuarları Direktörü Fondeur şu bilgileri verdi: ‘’Otelcilik-ikram sektörünün profesyonellerinn vazgeçilmez buluşması olan Sirha, her iki yılda bir ikram sektörleri için binlerce ürünü sunarak her kesimden üretici ve distribütörleri, "Yarının Tabağı"nın tüm büyük oyuncularını bir araya getiriyor. Tüm dünyadan şefler, karar vericiler ve kullanıcılar, toptancılar ve sanayiciler, gurmeler, danışmanlık firmaları, Sirha'da bir araya geliyor. Sirha, yeni ürünleri ve son teknolojik yenilikleri, saygın yemek yarışmalarını eşsiz bir atmosferde sunuyor. Dünya Gıda Hizmet/Food Service sektörünün en büyük etkinliği olan Sirha'ya bu yıl 3 bin katılımcı ve markanın katılması bekleniyor. 2015 buluşmasında, 11 sergi sektörü, 130 bin metrekareden fazla bir alanda ziyaretçilere büyük sürpriz ve yenilikler sunacak. Fuar, 24-28 Ocak tarihleri arasında Lyon’da gerçekleştirilecek. Toplam 18 yarışma olacak bunların 3 tanesi dünya çapında son derece prestijli ve uluslar arası yarışmalar. Ayrıca Dünya mutfağı zirvesinde geleceğe dair trendler gelecekte gastronomi dünyasının bekledikleri, mevcut ortam içerisinde sektörün nasıl büyüyebileceğinden bahsedilecek. Lyon’daki fuarda bir yemek stüdyosu olacak ve orada canlı bir şekilde yeni keşifler yapılacak. Sirha World Cuisine Summit'in 2.'sine aynı fuarda ev sahipliği yapacak. Bocuse d'Or finali coşkulu bir izleyici kitlesi önünde 5 saat 35 dakikalık canlı sınavların sonunda dünyanın en iyi aşçısını taçlandıracak. Dünya Pastacılık Kupası, "Şekerin Sihirbazları" olan 22 üçlüyü yarıştıracak. International Catering Cup ise; tüm dünyadan 24 aday arasında en iyi catering'ciyi ödüllendirecek’’ dedi.

Ayrıca Lyon’da düzenlenecek fuarda yemek tasarım sergisi olacağının altını çizen Marie Odile Fondeur, ‘’Çok güzel bir festival niteliğinde gastronomi etkinliği düzenleyip sektördeki farkımızı göstermeyi planlamaktayız. Sirha kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler yiyecek-içecek sektörü içerisinde çalışan profesyonellere yönelik bir etkinlikti, dolayısıyla dışarıdan insanlar bu etkinliklere pek katılamıyordu. Oysa ki toplumun geneline baktığımızda insanların mutfak dünyasıyla çok ilgili olduğunu görüyoruz ve Lyon Sirha 2015'te Sirha tarihinde ilk defa olarak halktan insanların da katılabilecekleri bir etkinlik düzenlenecek. Fuarda tadım seansları düzenlenecek, mutfak atölyeleri olacak peynir, ekmek, pasta gibi birçok ürün tadılacak. Bu yönüyle de gastronomiyle ün yapmış Lyon'da bir gastronomi festivali gerçekleşiyor olacak’’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÇOK ESKİ MUTFAK KÜLTÜRÜNE SAHİP BİR ÜLKE

Bocuse D'or Türkiye Akademisi Başkan Yardımcısı Rudolf Van Nunen ise, Bocuse D'or Yarışması ile ilgili bilgi verdi. Bocuse D'or Türkiye Akademisinin 2 yıldır olduğunu vurgulayan Rudolf Van Nunen şöyle konuştu:

‘’Düzenli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2017 yılında Bocuse D'or finalinde yer alabilmek için 2016 yılının mayıs ayında ön seçmelere katılacağız. Bocuse D'or önemli, çünkü Türkiye çok eski mutfak kültürüne sahip bir ülke. Dolayısıyla da bu tür yarışmalar sayesinde Türk mutfak kültürünü hem dünyaya tanıtmış oluyoruz hem de akademide yer alan Türk şeflerinin orada kazandıkları tecrübelerle kendilerini daha da geliştirmelerine imkan sağlamış oluyoruz. Bu akademinin parçası olmaktan ve koçları olmaktan çok mutluyum. Türkiye geçtiğimiz sene Stockholm'de gerçekleştirilen ön elemelere katıldı, fakat elemeleri geçemediği için Lyon'da yapılacak Bocuse D'or yarışmasına katılamıyor olacak. Fakat 2016'da yapılacak ön elemeyi geçersek 2017'de tekrar yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazanacağız. Bunun içinde bu süre içinde çalışmalarımızı tüm gücümüzle sürdürüyor olacağız. Bocuse D'or Türkiye Akademisi sayesinde Türkiye'deki mutfak kültürünü daha da fazla taçlandırmak istiyoruz. Dünya çapında da Türk mutfağının hak ettiği yeri alması için bu tarz çalışmaların önemli olduğuna inanıyoruz’’ diye konuştu.

ULUSARARASI DAMAK TADI BİENALİ; BIG

Sirha ile uyumlu olarak Ulusararası damak tadı bienali BIG, beş gün içinde tüm Lyon genelinde halka açık etkinlikleri bir araya getirecek. Tunnel Mode doux de la Croix-Rousse ise, 1,7 km üzerinde şeflerin sunumları ve tadımları ile dünyanın en uzun peynir platosuna ev sahipliği yapacak.

Marie-Odile Fondeur, "2015'te bizimle tutkuyu, cömertliği, mükemmelliğin tadını ve konforu paylaşın" diyerek tüm ilgilileri ve gastronomi tutkunlarını Sirha 2015'e davet etti.