GELECEK TURİZMDE'NİN DESTEKLEYECEĞİ PROJELER BELLİ OLDU

10 yıldır devam eden “Gelecek Turizmde” ile Ordu’nun Perşembe, İstanbul’un Şile ilçeleri ve Çanakkale’deki sürdürülebilir turizm projeleri desteklenecek.T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Gelecek Turizmde’nin 2018’de destekleyeceği projeler açıklandı.Her yıl üç sürdürülebilir turizm fikrine fon desteğinin yanı sıra; eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği veriliyor.

Truva Kültür Rotası (Çanakkale):

Gelecek Turizmde’nin 5. Dönem projelerinden biri olan “Truva Kültür Rotası” Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığıyla yürütülecek.

Proje kapsamında, Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köylerde yürüyüş ve bisiklet yolları düzenlenecek. Bu rotanın tescillenerek “Kültür Rotası” kapsamına girmesi planlanıyor. Ayrıca yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerde ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunulmasına olanak tanınacak.

Perşembe’nin Işıklarını Kadınlar Yakacak (Perşembe, Ordu):

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği tarafından Perşembe Sanayici ve İşadamları Derneği ortaklığıyla yürütülecek olan “Perşembe’nin Işıklarını Kadınlar Yakacak” projesi ile Sakin Şehir unvanına sahip Perşembe’nin yöresel lezzetlerin tanıtılması, yöre halkının ekonomik olarak güçlendirilmesi ve yeni kadın girişimcilere destek olunması amaçlanıyor.

Proje ile yörenin kadın girişimciler ev pansiyonculuğunu başlatacak, konuklarına bölgenin tarihini, lezzetlerini ve bölgenin “Klimatizm” özelliğini tanıtacak.

Konuklarıyla birlikte bölge otlarını toplayarak pişirecek, ilçenin ana geçim kaynağı olan fındık bahçelerine turlar düzenleyecek. Yerel tatlar paketlenerek satışa sunulurken, özgün Perşembe helvasının markalaşması için çalışmalar yürütülecek.

Ovacık Köyü’nde Bir Gün (Şile, İstanbul):

Şile’nin Ovacık Köyü’nde gerçekleştirilecek “Ovacık Köyünde Bir Gün” projesi, Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği tarafından Şile Belediyesi ve Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği ortaklığıyla yürütülecek. Proje ile yerel halk, konuklarına geleneksel gıdanın ata tohumundan yetiştirilip, hasat edilmesi ve pişirme sanatını tecrübe ettirecek.

Yöresel yemek eğitimleri ile tarifler reçetelendirilecek. Tüm bunları deneyimlenirken, sorumlu turist ve sorumlu işletme prensibi doğrultusunda; yöre halkı ve misafirler çevresel etki konusunda da bilgilendirilecek. Hedef; yörede sürdürülebilir bir turizm hareketi yaratarak, yerel halkın geçim kaynaklarını çeşitlendirmek...

“Gelecek Turizmde” 10 yılda 16 ödülün sahibi oldu

2007-2013 yılları Aravindan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Çoruh Vadisi’nde turizm eksenli yerel kalkınma modeli ile başlayan çalışma, kazanılan bölgesel deneyimin 2013 yılında ulusal düzeye taşınmasıyla bugünlere geldi.

Türkiye'de turizmin alternatif bir sürdürülebilir kalkınma aracı olarak yer edinmesini sağlayan ve girişimciliği teşvik ederek yerel rol modellerin oluşturulmasına zemin hazırlayan “Gelecek Turizmde” ile Türkiye’nin dört bir yanındaki projelere destek verildi.

Misi Köyü (Bursa), Seferihisar (İzmir), Mardin, Safranbolu (Karabük), Şanlıurfa, Malatya, Edremit (Balıkesir), Saimbeyli (Adana), Keçiborlu (Isparta), Foça (İzmir), Demre (Antalya) ve Buldan (Denizli)’dan projeler desteklendi. Turizm eğitimleri, seminerler ve destek fonu ile 150 bin kişiye ulaşıldı ve son 3 yılda 250 kadının istihdamı sağlandı.

Gelecek Turizmde, elde ettiği başarılarla ulusal ve uluslararası alanda toplam 16 ödülün de sahibi oldu.

Gelecek Turizmde’nin bugüne kadar aldığı ödüller

2017: The Stevie Awards 15. Uluslararası İş Ödülleri Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi, Bronz Madalya, Hermes Creative Awards Altın Ödül, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Sürdürülebilirlik Refik Baydur Özel Ödülü, JCI Culture – Junior Chamver International En İyi Sosyal Sorumluluk Ödülü

2015: Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TUHİD) 14. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Jüri Özel Ödülü, The Stevie Awards 12. Uluslararası İş Ödülleri Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi, Bronz Madalya En İyi Blog, Gümüş Madalya, Sürdürülebilirlik Akademisi, 2. Sürdürülebilir İş Ödülleri İşbirliği Kategorisi Ödülü, Bilkent Üniversitesi, II. Bilkent Marka Ödülleri Sosyal Sorumluluk Projeleri ile Bu Alana En Değer Veren Marka, PRNews, Digital PR Awards Kurumsal Blog, Onursal Mansiyon

2014: The Stevie Awards 11. Uluslararası İş Ödülleri Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi, Bronz Madalya Toplum İlişkilerinde En İyi Halkla İlişkiler Projesi, Bronz Madalya

2011:The Stevie Awards 8. Uluslararası İş Ödülleri Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi, Altın Madalya,CSR Europe “Skills for Jobs – İstihdam için Yetkinlikler” haritasında Türkiye’yi temsil eden ilk proje

2010:Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TUHİD) 9. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi