GEMİ TURİSTİ SAYISI 28 MİLYONA ULAŞACAK

Uluslararası Cruise Hatları Birliği (CLIA), 2017 yılında dünya denizlerinde dev kruvaziyer gemilerle 26,7 milyon kişinin seyahat ettiğini, bu yıl rakamın 28 milyon kişiye çıkacağını açıkladı.

TUYED’in CLIA raporudan derlediği bilgilere göre, 2017 gemiyle seyahat açısından iyi bir yıl oldu. Nitekim açıklanan rakamlar, gemilerde yolculuk için geçen yıl beklenen sayının yaklaşık bir milyon yolcuyla aşıldığını gösteriyor. Geçen yıl dünyada toplam 26,7 milyon insanın gemilerde seyir halinde olduğu, bu yıl denize inecek yeni gemilerle birlikte bu sayının 28 milyona ulaşacağına dikkat çekilen raporda şözetle şu görüşlere yer veriliyor:

Kuzey Amerikalılar birinci

Geçen yıl yapılan gemi seyahatlerine katılanların içinde Kuzey Amerika’dan katılanların toplam içindeki payı yüzde 49’u buldu. İkinci sırada yer alan Avrupalı yolcuların toplam içindeki yüzdesi 26 olurken, Asyalı yolcu sayısı ise bir önceki yıldan yüzde 20,5’lik artış kaydetti. Pasifik ve Avustralya bölgesinden yapılan yolculuklar yüzde 5,4 seviyesinde kaydedildi. Bunu yüzde 3,2 ile Orta ve Güney Amerika izledi.
Kuzey Amerika, bir önceki yıla göre 2017 yılında yapılan yolculuk sayısında yüzde beş artış yaşadı ve bu yıl sayının yeniden büyümesi bekleniyor. Kruvaziyer gemi işletmecileri, ABD, Kanada ve Meksika’nın tüm bölgelerinden gelen yolcu talebi karşılayıp artırmak için yeni yollar deniyor. 

Trend araştırmaları, bu yıl ABD'li yolcular arasında Küba'yı ziyaret etmenin moda olduğuna işaret ediyor. Bu egzotik bölgeye seyahat etme imkanı olup daha önce gitmeyenler arasında yapılan eğilim araştırmasından, bir çok kişinin Küba’ya gitmek istediği sonucu çıktı. Yoğunlaşan talepler üzerine gemi şirketleri, Küba için farklı paket turları hazırladı.

Süre kısaldı

CLIA uzmanlarının yaptığı araştırma, geçen yıl ortalama seyahat süresinin kısaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 10 gün olarak belirlenen ortalama seyahatin süresi, 7,2 güne inerek kısaldı. Oysa gemi turuna çıkan seyahat severler geçmişte ağırlıklı olarak 10 gün veya iki haftalık turları tercih ediyordu.Geçen yıl kurvaziyerlerle gezen kişilerin yaş ortalaması 47 olarak belirlendi. Bu durum sektör temsilcilerini gelecek için umutlandırdı. Çünkü yıllardır gemi seyahatine yaşlı ve emeklilerin katılıyor gibi bir algı vardı. Sektör temsilcileri, gemi seyahatlerini; aileler, genç çiftler ve gençler için cazip hale getirmek için çeşitli yollar denedi. Son durum, bu çalışmaların işe yaradığını ortaya koyuyor.