HEDEF, GÖYNÜK FEN LİSESİ DOĞAL HAYAT MÜZESİ

Bu hafta yolumuzu Göynük Fen Lisesine çevirdik. İlki 2012 yılında gerçekleştirilen Göynük Fen Lisesi Bilim Fuarının bu yıl ikincisi düzenleniyor. Bizde iki gün süren bu fuarı gezip izlenimlerimizi sizler ile paylaşmak istedik. Bilim adamı yetiştirmek adına eğitim ve öğretim veren Göynük Fen Lisesi;  öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek, toplumun ve insanlığın sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmayı, üretmeyi, bilgiyi uygulamayı, yaymayı ve bu bilgilerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi amaç ediniyor. Okulda yatılı olarak da eğitim gören çok sayıda öğrenci var. Okula geldiğimizde bizi okul Müdürü Özer Baş ve Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Başev karşılıyor. 







85 Proje görücüye çıktı

07-08 Mayıs tarihleri arasında Göynük Fen Lisesinde düzenlenen Bilim Fuarında da öğrenciler buluşlarını ve deneylerini sergilediler.  Üç katlı okulun üç katında da 85 proje öğrenciler ve öğretmenleri tarafından gelen konuklara sunuldu. Kimya, Matematik, Biyoloji dışında Coğrafya ve Tarih konularında da sergilerin bulunduğu Fuarı bölgede yer alan okullarda eğitim gören 600’ü aşkın öğrenci gezerken, buluşlarını hayata geçiren genç öğrenciler yaptıkları buluşlar hakkında bilgiler verdiler.





Yakın dostlarım değerli okul Müdürüm Özer Baş ve Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Başev ağabeyim ile projeleri görmek için gezimize başlıyoruz. Okul müdürü Özer Baş, okulun yapımından bu yana gösterdiği performans ile de dikkatleri üzerine çeken bir isim. Öğrenciler ile birebir ilgilenen ve onlar ile öğretmenden öte bir baba şefkati ile davranan Özer Hoca’ya bu sene 2. Sini düzenledikleri Bilim fuarı halkında bilgiler alıyorum:

    Aslında büyük bilimsel icatların altında yatan, küçük bilimsel gerçeklerdir

“Bu yıl Göynük Fen Lisemizde ikincisini düzenlediğimiz bilim fuarı büyük ilgi görüyor. İlkini 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz fuarda yaklaşık 45 projeyi sunmuştuk.  Bu yıl 85 proje ile öğrencilerimizin ilçemizdeki ziyaretçilerin ilgi ve beğenilerine sunuyoruz. Fuarımıza ilgiden son derece memnunuz. Bundan dört yıl önce hayalini kurduğumuz da buydu. Amacımız, yörede Göynük Fen Lisesinin bilimin ve eğitimin cazibe merkezi haline dönüşmesini sağlamaktı.  Fuarımızı yaklaşık 600’ü aşkın öğrenci ziyaret etti. Bu da bizi eğitimde cazibe merkezi olduğumuzu ortaya koyuyor. Buradaki amacımız araştırma tekniklerinin, raporlamanın öğrencilerimize bir imkan sunularak, öğrencilerimizin bilimsel araştırmalar yapmasına fırsat sunulmasıydı. Bilimin eğlenceli yönlerini ön plana çıkarılmasıydı. Bilimin hayatla ilişkilendirilmesiydi. Ama her şeyden önemlisi burada çocuklarımıza şunu öğretmeye çalıştık. Aslında büyük bilimsel icatların altında yatan, küçük bilimsel gerçeklerdir. Biz bu bilim fuarı ile bunu da ortaya koyduk. Çocuklarımız bunu yaptılar ve bunu anlatmaya çalışıyorlar”





Amaç “Göynük Fen Lisesi Doğal Hayat Müzesi”ni hayata geçirme

Bilim fuarında Stantları gezerken birçok değişik proje ile karşılaşıyoruz. Güneş enerjisinden yararlanılarak yürüyen araç, rüzgârla elektrik üretim modeli, izopropil alkol ile su hasarlı elektronik aletleri kurtarma, Van De Graf Jenarotörü en dikkat çekici projeler arasındaydı. Gençlerden bu projeler hakkında bilgiler aldıktan sonra yine ilgimi çeken bir başka bölüme geçtim. Yine fuar kapsamında okul öğrencilerinin, Akdeniz Üniversitesinin Biyoloji bölümü üyeleri ile onların laboratuarlarını kullanarak dört yıllık bir süre içerisinde oluşturdukları ve çok sayıda hayvanın içlerini doldurarak hazırladıkları kurutulmuş ve kavanozlarda yer alan hayvanlar oldukça dikkat çekti… Bu konuda Özer Baş hocamdan bilgiler alıyorum:







Bölgemize gelen turistler açmayı düşündüğümüz müzeye büyük ilgi gösterecekler

“Bir ilçede Fen Lisesi olarak yörede hem bilimin ve eğitimin cazibe merkezi olmanın yanında, içinde bulunduğumuz ilçeye de bir vefa borcumuz vardı. Biz bu vefa borcumuzu Zooloji müzesini İlçemize kazandırmak ve armağan ederek bu çalışmamızı da olgunlaştırdık. Akdeniz Üniversitesinin Biyoloji bölümü üyeleri ile onların laboratuarlarını kullanarak dört yıllık bir süre içerisinde bir çalışmamız oldu. Hayvanların içini doldurarak, doğal ortamlarda sergileyebileceğimiz ve yöremize gelen turistlerin görmeden gitmeyeceği “Göynük Fen Lisesi Doğal Hayat Müzesi” kurma çalışmalarımız vardı. Bunu da Kemer Belediyemizin destekleri ile bunu oluşturuyoruz. Önümüzdeki aylarda TUREM’in içerisinde oluşturacağımız bir bina ile Zooloji Müzesi ve Göynük Fen Lisesi Doğal Hayat Müzesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunların yanı sıra Kemer, Göynük, Olimpos yöresinde yetişen Endemik türlerin doğal ortamlarında sergilenebileceği bir doğal hayat müzesini oluşturuyoruz. Özellikle yabancı turistler böylesinde doğal hayat müzelerine büyük ilgi duyuyorlar. Bunun çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz.  Ve bu projemizin hayata geçmesi ile de turistlerin Kemer’e uğradıklarında görmeden geçmeyeceklerini bir müzeyi Kemer’e kazandırmak istiyoruz”







Geleceğimizin teminatı olan ve ileriki zamanlarda kendilerini Bilim adamı olarak göreceğimiz bu gençlerimizi yürekten kutluyorum. Okul Müdürü Özer Baş ve Okul aile birliği Başkanı Mehmet Başev olmak üzere tüm Öğretmenleri ve öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. 



Bu yıl 2. Düzenlenen Göynük Fen Lisesi Bilim Fuarı büyük ilgi çekti. Geleceğin bilim adamları kafalarından geçen projeleri hayata geçirirken, dört yıldan bu yana birbirinden farklı hayvanın kurutulup içlerinin doldurularak oluşturulan kurutulmuş ve kavanozlarda yer alan hayvanlar ise çok dikkat çekti. İZLEYİN!...