HERITAGE 2015 “RESTORASYON, ARKEOLOJİ VE MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ” FUAR VE KONFERANSLARI

HERITAGE 2015 “RESTORASYON, ARKEOLOJİ VE MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ” FUAR VE KONFERANSLARI
Kültürel mirasla ilgili  sektörün buluşma noktası HERITAGE 2015,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun destekleriyle düzenlendi.

HERITAGE 2015, sosyal adalet ve kültürel paylaşımın güçlendirilmesi için müzelerin platform olarak kullanılması üzerine çalışmaları ile gündeme imzasını atan müze kuramcısı Jette Sandahl, arkeometri, inorganik ve organik ürünlerin restorasyonu uzmanı Vittorio Bresciani, müzecilikte devrim yapan mimar, sahneograf Boris Micka, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından yılın en iyi müzesi seçilen Baksı Müzesinin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi- ICOMOS Kanada temsilcisi Dinu Bumbaru, ICOMOS CIAV başkanı Gisle Jakhelln ve dünya çapında işlere imza atan mimarımız Emre Arolat gibi isimleri ağırladı.

All Fuarcılık, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdi. HERITAGE 2015 Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuarı ve Konferansları ülkemizin tarih ve sanat varlıklarının korunması, saklanması ve geleceğe aktarılmasına yönelik çalışan kurumlar ile sektörle ilgili tedarikçileri bir araya getirdi.

ALL Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akan’ın ev sahipliğinde,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Beşiktaş Belediyesi Başkanı Murat Hazinedar, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Danışma Kurulu Başkanı Suay Aksoy ve mimar Prof. Dr. Demet Binan’ın katılımıyla düzenlenen fuarın açılış konuşmalarında  HERITAGE 2015 organizasyonunun sektör için çok heyecan verici bir hamle olduğuna dikkat çekildi.

Üç sektör ilk kez bir arada

Restorasyon, müzecilik ve arkeoloji sektörlerinin ilk kez bir arada ve önemli bir platformda buluştuğunu ileten All Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akan açılış konuşmasında, “Ülkemiz tarih konusunda büyük bir potansiyele sahip fakat sektörel gelişiminin henüz başında olması nedeniyle her üç konuda ne yazık ki ayrı birer fuara sahip olabilecek gücü ve oluşumu henüz bulunmuyor. Türkiye’de bu üç sektörü bir araya getirip “Kültürel Miras” adı altında toplamak kapsayıcı bir yaklaşım oldu. Böyle bir fuar ve konferans, Türkiye’de bir ilki temsil edecek. Müzecilik, restorasyon ve arkeoloji sektöründe ortak bir platform yaratmayı düşündüğümüz bu fuar ve konferanslara gelecek yıl uluslararası izleyicilerin de katılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, ”Çağımızda hızla gelişen teknolojiler kültürel miras alanına da yeni bir boyut kazandırmıştır. Teknoloji artık bilimsel çalışmaların, ister arkeoloji ya da mimarlık tarihi, ister müzecilik ya da restorasyon olsun, hemen her alanın olmazsa olmazı durumuna gelmiştir.

Yakın zamanlara kadar hayalini bile kuramayacağımız sonuçları veren, örneğin toprak altındaki arkeolojik kalıntıları kazı yapmadan ölçen, tarihlendiren, en karmaşık sanat eserlerini hassas olarak çizen teknolojiler artık nerede ise gelenekselleşmiştir. Her yıl yeni yöntemler ortaya çıkmaktadır. Artık bir kemik analizi ile insanın soyağacından beslenmesine kadar her türlü bilgiyi alabildiğimiz gibi, sanal ortamda bilgiyi toplum ile paylaşacak olanaklara da sahibiz. Yeni gelişen teknoloji ve yaklaşımların ülkemize kazandırılması açısından bu Fuarın büyük bir kazanım sağlayacağı kuşkusuzdur. Umarız kazandığı ivme ile her yıl yinelenen bir geleneğe dönüşür.” şeklinde konuştu.

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Danışma Kurulu Başkanı Suay Aksoy da, “Türkiye bugün müzecilik alanında büyük bir hamle içinde. HERITAGE 2015, doğru zamanda doğru bir girişimi gerçekleştiriyor. Arkeoloji, restorasyon ve müzecilik gibi birbirini besleyen  temel uzmanlıkların yerli ve yabancı temsilcilerini bir platformda buluşturuyor ve karşılıklı bilgi ve fikir alışverişi için bulunmaz bir fırsat yaratıyor. Etkinliğe bir fuarın eşlik etmesi de uygulamalı bir disiplin olan müzecilik için teknolojik gelişmelerin izlenmesi açısından son derece yararlı olacaktır.  HERITAGE 2015, duyulduğu andan itibaren müzecilik ve ilgili çevrelerde bir heyecan yarattı. Bu heyecanın önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini düşünüyorum.”dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı –Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Marmara Belediyeler Birliği, ICOMOS Türkiye, Europa Nostra Türkiye ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenen organizasyonda, Türkiye’de ‘Kültürel Miras’ eğitimi-yönetimi, belgelemede yeni yöntemler, sergilemede ve teşhirde yeni araçlar, arkeolojide yeni teknikler, konservasyon ve restorasyon teknikleri, yeni uygulamalar ve müzecilik teknolojileri gibi ana başlıklar yer alıyor. HERITAGE 2015’de konferansların yanı sıra sergiler de yer alıyor. Moda tasarımcısı Hatice Gökçe’nin “Leather Age Anatolia” koleksiyonunun fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü.

Fuarın yanı sıra zengin bir konferanslar dizisi de programlandı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimler Türkiye’de kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve kamuoyuna sunulmasında bakanlığın bakış açısını ortaya koyuyorlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bir sergi ve 2 seminerle organizasyondaki yerini alıyor. Dünyada kültür varlıklarına yönelik destek sağlayan Lord Vakfı, Europa Nostra ve Dünya Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS ve Dünya Müzeler Konseyi ICOM, Mimar Sinan G.S.Ü., İTÜ, Yıldız T.Ü. ve Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği de HERITAGE 2015’e destek veren önemli kurum ve kuruşlar arasında yer alıyor. 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, İBB iştiraki BİMTAŞ ve sektör temsilcisi firmalar stand katılımlarıyla HERITAGE 2015’de yer aldı.

Dünyayı etkileyen isimler HERITAGE 2015’de

HERITAGE 2015’de Türkiye’den ve dünyadan müzecilik, restorasyon ve arkeoloji çevrelerinin etkili isimleri konuk edildi. Akademisyenler ve dünyaca ünlü isimlerce restorasyon, arkeoloji ve müzecilik alanında yeni akımlar, teknolojik yaklaşımlar ile gündemi belirleyecekler.

Geleneksel olmayan akademik geçmişi ile müzecilik alanında şiirsel, psikolojik ve duygusal bir yaklaşımla müze çalışmalarını yorumlayan Jette Sandahl Heritage 2015’de idi. Müze kuramcısı Jette Sandahl sosyal adalet, kültürel paylaşımın güçlendirilmesi için müzelerin platform olarak kullanılması üzerine yeni paradigmalar geliştiren çalışmaları ile gündeme imzasını atıyor.

Doğal afetler, silahlı çatışmalar ya da modern metropolün gelişimi gibi sıra dışı durumlar çerçevesinde kültürel mirası korumak konusuyla ilgilenen Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS Kanada sözcüsü ve Montreal Kültürel Miras Vakfı direktörü Dinu Bumbaru, mimarinin tüm alanlarını kapsayan çalışmaları ile dikkat çeken ICOMOS Yöresel Mimarlık Komitesi  Başkanı mimar Gisle Jakhelln konferansın beklenen isimlerinin başında geldi.

Arkeometri, inorganik ve organik ürünlerin restorasyonu uzmanı Vittorio Bresciani, Türkiye’de ve dünyada iz bırakan projelere imza atan Emre Arolat, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ‘Yılın En İyi Müzesi’ ödüllü Baksı Müzesi’nin kurucusu ressam Prof. Hüsamettin Koçan, gelişmekte olan teknolojileri kullanan medya tabanlı sahneografi, anlatı mekanları ve interaktif uygulamalar ajansı Tamschick Media+Space’in kurucusu Marc Tamschick ve uluslararası sergi tasarımı alanında lider olarak kabul edilen Atelier Brückner’in kreatif yönetmeni, sahneograf Prof. Uwe Brückner’ de konferansa konuşmacı olarak katılarak kendi alanlarındaki yeni perspektifler, teknolojiler ve uygulamaları ziyaretçiler ile paylaştılar.

Atina’dan Pire Sualtı Antik Çağlar Müzesi çalışmaları ile gündeme gelen arkeolog-müze bilimci Dr. Marlen Mouliou, “Suriye’de Eski Eserlerin Koruması ve Konservasyonu ” tezi ile eğitimini tamamlayan Danimarka - Moesgaard Müzesi’nden konservatör Helle Strehle, ICOMOS Türkiye’den Prof. Dr. Can Binan, Dr. Gülsün Tanyeli, Europa Nostra Türkiye adına Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Yrd. Doç. Dr. Alessandra Ricci ve arkeoloji konusunda Prof.Dr. Mehmet Özdoğan, Prof. Dr. Mahmut Drahor, Nezih Başgelen,  “Taşınır Vakıf Kültürel Mirası” konusunda Suzan Bayraktaroğlu, Erupo Nostra 2012 ödüllü “Milet İlyas Bey” projesi ile mimar Cengiz Kabaoğlu, “Müzeler için Dijital İletişim Stratejileri” konusunda Elif Ç.Artan ve Elif Koçak etkinliğin diğer konuşmacıları arasında yer aldı.