HO-RE-CA SEKTÖRÜN BULUŞMASI BAŞLADI

ANFAŞ’ın Dev Fuarları 31.Hotel Equipment ve 27.Food Product Kapılarını Açtı

HO-RE-CA SEKTÖRÜN BULUŞMASI BAŞLADI

ANFAŞ - Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. tarafından organize edilen ANFAŞ Hotel Equipment – 31.Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile ANFAŞ Food Product – 27.Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı eş zamanlı olarak Antalya Expo Center’da kapılarını açtı.

Turizm ve gıda sektörünün tüm paydaşlarını tek çatı altında bir araya getiren iki dev organizasyonun açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, önceki dönem bakanlarından Abdurrahman Arıcı, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Büşra Özdemir, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal,Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, Türkiye Aşçılar Federasyonu(TAFED) Başkan Vekili Mustafa Erol, İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Başkanı Mehrdad Saadat Denghan, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, ilçe belediye başkanları, oda ve borsa başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Türkiye’nin En Büyük HO-RE-CA Buluşmasına Hoş Geldiniz…

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, tüm katılımcı ve ziyaretçilere başarılı ve kazançlı bir fuar dileyerek sözlerine başladı. “ANFAŞ ekibi olarak, Türkiye’nin en büyük HO-RE-CA buluşmasına ev sahipliği yapmaktan dolayı çok gururluyuz. Fuarımız yüzde yüz doluluk oranına ulaştı. Bu yıl katılımcılarımıza daha verimli olanaklar sağlamak ve iş potansiyellerini en az ikiye katlamaları amacıyla; 31. ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas ve 27. ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas fuarlarını eş zamanlı olarak düzenleniyoruz. Toplam 600’ün üzerinde katılımcı firma, 3 bin 700’den fazla marka fuarlarımızda yer alırken, 50 binden fazla yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi katılımı bekliyoruz” dedi.

70 Ülkeden Alım Heyeti HORECA Buluşması İçin Antalya’ya Geliyor…

Yurt dışı alım heyetleri ve katılımcılar arasında düzenlenecek B2B görüşmelerinde toplam 3,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedeflendiğini ifade eden Ali Bıdı şöyle devam etti: “Ekibimiz, sektörün önünü açacak uluslar arası yeni hedef pazarlara yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yurt içi katılımcılarımızın yanı sıra bu yıl Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, İran, İsrail, İtalya, Libya, Litvanya, Nepal, Rusya, Tayland, Tunus, Ukrayna, Bangladeş, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Kamerun olmak üzere toplam 22 ülkeden katılımcıyı, ziyaretçilerimiz ile bir araya getireceğiz.”

Bu yıl; Ticaret Bakanlığı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Batı Akdeniz İhracatçı Birliği(BAİB), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA), hedef ülkelerin ticaret odaları, ticaret müşavirlikleri ve ANFAŞ’ın yurt dışı acenteleri aracılığıyla 70 ülkeden binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ve alım heyetlerini katılımcılarımızla bir araya getiriyoruz. Bu ülkeler arasında, Afganistan, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Azerbaycan, BangladeşBahreyn, Belarus, Belçika, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek,Bulgaristan, Cezayir,Çin, Danimarka, Fas, Filistin, Fransa, Gana, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İsveç, İtalya, İspanya, İngiltere, Kamerun, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya,Kosova, Libya, Lübnan, Lüksemburg, Makedonya, Malezya, Mauritius, Malta, Moğolistan, Mısır, Nijerya, Nepal, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Rusya, Senegal, Suudi Arabistan, Sudan, Somali,Sırbistan, Tayland, Tunus, Uganda, Ukrayna, Umman, Ürdün, Venezuela, Yemen, Yunanistan gibi çok önemli pazarlar var.”

Turizmde üst üste rekorların kırıldığı 2018-2019 sezonları sonrası büyük bir yenileme ve revize yatırımlar beklendiğini ifade eden Bıdı, “Durgunluk yaşayan inşaat sektörü, bu yıl rekor kıran turizm sektöründe yer alan ve 4 milyar dolarlık ticari hacme ulaşan otellerin, yenileme ve değişim yapma isteklerine gözünü dikmiş durumda. Son yıllarda turist profilinde ve müşteri taleplerinde değişimler yaşanıyor. Turizmin yükselen trendi gastronominin yanı sıra, Türkiye’ye yapılan ziyaretlerin yüzde 50’si tarih ve kültürel değerlerimizi keşfetmek için de yapılıyor. Müşteriler, artık daha yüksek, temalı, hikayesi olan tesisleri tercih ediyor. Otel yapıları yenileme pazarında beklenti yüksek. Yapı sektöründe pazar gelişme şansı en yüksek bölge ise Akdeniz” diye konuştu.

Fuarcılığa olan desteğin ülke kalkınması ile de doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Bıdı, gelişmiş ülkelerin bu sektörden ciddi gelirler elde ettiğini Antalya’nın ve ülkemizin de bu alanda hiçbir eksiğinin olmadığının altını çizdi. Bıdı; “Fuarcılığa olan inancımız tam, Antalya’yı fuarlarla buluşturmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Neden biz de bir Almanya ya da fuarcılıkta önde olan başka ülkeler olmayalım. Bunun için hiçbir eksiğimiz yok” dedi.

ANFAŞ olarak yeni dönemde kısa sürede çok başarılı fuarlara imza attıklarının altını çizen Bıdı; “Fuarımızı destekleyen Antalya Valisi’ne, Büyükşehir Belediye Başkanı’na, Antalya Ticaret Odası’na ve bizi destekleyen tüm paydaş ve sektör başkanlarına, fuar katılımcılarına teşekkür ediyoruz” dedi.

İran'da Türk yatırımcılara önemli fırsatlar var

Açılışa katılan ve konuşma yapan İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Başkanı Mehrdad Saadat Denghan da Türkçe olarak yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a zor günlerinde ülkesine verdiği destek için teşekkür etti ve Türk İş adamlarına İran’da yatırım yapmaları noktasında çağrıda bulundu. Mehradad Saadat; “İran’dan size selamlarımı getirdim. İki komşu ülkenin ciddi potansiyeli ve gücü var. Öyle ki neredeyse 160 milyona ulaşan bir nüfustan bahsediyoruz. Karşılıklı işbirliğimiz ve ticaretimiz daha da büyüyebilir. İran olarak Türk yatırımcılarına, iş adamlarına kapımız açık, Türk firmaları, iş adamları, yatırımcılar bilsinler ki; İran ciddi ve çok önemli bir fırsat. Ufak tefek sorunlarımız var ama bunlar çözülür. O nedenle ticari ilişkilerin gelişmesine fırsat olan bu fuarı çok önemsiyoruz, emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Ayrıca, bu fuar vesilesiyle Türk yatırımcılarını, iş adamlarını İran’a davet ediyorum” dedi.

Antalya’nın Fuar, Kongre,Spor Kültür, İnanç, Doğa turizmi alanlarında müthiş potansiyel var

ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz de, gıda sektörünün tarımla birlikte Antalya için stratejik bir sektör olduğunu söyledi. Deniz,konuşmasına şöyle devam etti: ''Sektör teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte son derece dinamik bir yapıya dönüştü. Bu dinamizmi yakalayamayanlar ayakta kalamayacak. Hotel Equipment ve Anfaş Food Product Fuarlarının yaratacağı ekonomik katma değerin yanı sıra turizm ve gıda sektörlerinin dinamizmini korumasına da yardımcı olacak. Fuarlar kent ekonomisine önemli katkı yapıyor. Antalya’nın fuar, kongre, spor, kültür, inanç, doğa turizmi gibi alanlarda müthiş bir çeşitlenme potansiyeli vardır. Fuar turizminde önümüzde müthiş bir potansiyel var.2019 yılında Antalya’da düzenlenen 27 fuarın sadece 5'i ihtisas fuarıdır. Turizmin başkenti Antalya’da bu rakamları rahatlıkla yukarı taşıyabiliriz.''

Elbirliği Güç birliğine dönüştü

4 yıl aktif olarak Turizm Bakan Yardımcılığı görevi yaptığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Abdurrahman Arıcı, bu dönemde dünyanın çok önemli turizm ülkelerine gittiğini ve çok sayıda fuara katılım gösterdiğini belirtti. Antalya’nın ciddi bir fuar kenti olması için pek çok önemli değeri barındırdığına dikkat çeken Arıcı, Anfaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’ya da teşekkür ederek konuşmasında şunları söyledi: “Fuarlar sektörün gelişmesi ve markalaşması için çok önemli organizasyonlar. Bu nedenle el birliğini güç birliğine dönüştürmeliyiz. Bugün burada görüyorum ki bu başarılmış. Belediyeler, odalar, birlikler bu fuara sahip çıkmış bu da beni çok sevindirdi.”

Antalya Fuar Şehri Olmak İstiyor

Antalya’da 28 fuarın yapıldığına bu sayı ile İstanbul ve İzmir’den sonra Antalya’nın üçüncü sırada geldiğine dikkat çekerek konuşmasına giriş yapan Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, bu sayının daha da artmaması için hiçbir engelin olmadığına vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Sezgin; “Açılışını yaptığımız bu fuarın zamanlaması sezon için çok uygun ve doğru. Bu mevsimleri özellikle bu tür fuarlarla doldurmak sektörün gelişmesi ve büyümesi için çok önemli. Antalya’nın fuarcılık adına daha çok pay almaması için hiçbir sebep yok. Çünkü fuarcılık için Antalya Türkiye’nin hatta dünyanın en cazip illerinden biri. Gerek iklimi gerek konaklama ve sonrasındaki alternatif etkinlikler zenginliği bakımında adeta bir cazibe merkezi. İşte tüm bu unsurları bir araya getirip daha çok fuarı Antalya’ya çekmeliyiz. Bu yüzden Antalya fuar şehri olmak istiyor, diyoruz” dedi.

Fuarda Yerli ve Milli Vurgusu Yapıldı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yerli malı kullanımı, verimlilik ve rekabet kavramlarının günümüzde giderek önem kazandığına dikkat çekerek; “Artık herşey ekonomik güç ile birlikte anılıyor. Bu yüzden verimlilik ve rekabet avantajınız yoksa sürdürülebilir değilsiniz. Katma değer avantajı için de yerli malı kavramı çok önemli. İşte o nedenle Antalya’mız için çok önemli olan turizm ve gıda sektörünü buluşturan bu fuar ve fuarın kazanımları çok önemli. Çünkü ilimizin ekonomisinin kalbi bu sektörlerde atıyor. Bu vesileyle bu önemli fuarı kazandıran ANFAŞ’a onun başkanı Ali Bıdı’ya ve demir gibi ekibine teşekkür ediyorum. Ama asıl teşekkürü ve alkışı hak eden, mutfakta, otelde, restorantlarda harikalar yaratan adeta bir hesap uzmanı gibi çalışan aşçılarımız” dedi.

Konuşmasında yerli ürün kullanımını kitleselleştirmek, daha fazla insanla buluşturma ve farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yapan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Mustafa Erol, şunları söyledi: “Bu ülkeye, bu ülkenin değerlerine, ürünlerine, ürettiklerine, üretenlerine sahip çıkmamız, korumamız, kollamamız gerek. Emekçi, üretici, çiftçi bizim baş tacımız. Çünkü marka değeri yaratmak için katma değerli ürünlerle bu sektörde var olmak için kendi değerlerimizi unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle biz 35 farklı dernekten 600 aşçı ile bu önemli fuara katıldık, ben onların adına bu fuara gelen, destekleyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’nin tüm satın alma profesyonelleri bir arada

31. ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile 27. ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı'nda, Türkiye’nin sektördeki satın alma platformları bir araya gelecek. ANFAŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; 2020 yılında yatırım ve renovasyon gerçekleştirecek otel, restoran, cafe hastaneler ve yurtlar için satın alma müdürü ve yöneticileri, katılımcılarla buluşma fırsatı yakalayacak. Aynı zamanda Türkiye’nin 81 ilinde misafirhaneleri bulunan kamu kurumlarında görev yapan satın alma yöneticileri ve ihale komisyon üyeleri de fuar boyunca alımlar gerçekleştirecek.

HO-RE-CA Fuarı, önemli etkinliklere de ev sahipliği yapacak...

Yaşasın Anadolu Food Show

15-16-17 Ocak tarihleri arasında üç gün boyunca, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ iş birliğiyle, organize edilen 'Yaşasın Anadolu Food Show” etkinliklerinde turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik etmek amacıyla yemek yarışmaları, workshop ve söyleşiler gerçekleştirilecek.

27. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı kapsamında “Yerliyse Yeriz Yerliyse Kullanırız Yaşasın Anadolu” mottosuyla Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği ile yuvarlak masa toplantısı düzenlenecektir. Toplantıda Antalya’nın konaklama, ağırlama ve gıda sektörlerinin önde gelen temsilcileri ile ekonomi gazetecilerini bir araya getirerek Türkiye’nin en büyük HORECA buluşmalarından birini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Latte Art Yarışması

Otel Baristaları Derneği tarafından düzenlenen “Latte Art Yarışması” ve “Kahve Etkinlikleri”, fuarın her günü ziyaretçilerle buluşacak.

8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları

Fuarın dikkat çeken diğer etkinliklerinden olan ve Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından, ANFAŞ ev sahipliğinde düzenlenen 8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları, fuarın birinci ve ikinci günü gerçekleştirilecek. Sektöre enerjinin verimli kullanımı ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi konularında bilgilerin verileceği ENEREX Enerji temalı özel oturumlar ise fuarın 3. ve son günü, katılımcı ve ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.