HOLLANDALI TURİSTLER, İSTANBULLULARIN TERCİH ETTİĞİ ADALAR VE BOĞAZ ŞERİDİNİ KEŞFETMEK İSTİYOR

TUROB’un Hollanda 2012 Turizm Fuarı sonuç raporu

 
Türkiye Standı
T.C. Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonu ile ülkemiz, 41. kez düzenlenen 2012 Vakantiebeurs Turizm Fuarına 750 metrekarelik alanda 40 katılımcı kuruluş ile katıldı ve fuarın en büyük 10 katılımcısı arasında yer aldı. Bağımsız katılan diğer Türk firmaları ile birlikte Türkiye’nin temsil edildiği toplam alan yaklaşık 1000 metrekaredir.
Destinasyon tanıtımına yönelik tasarlanan Türkiye standında bu yıl, Kemer, Bodrum, Kuşadası gibi bölgelerin ayrı bir şekilde konumlandırılması dikkat çekici oldu. Planlı alıcıya cazibe yaratan bu tasarımın İstanbul destinasyonu için kullanılmaması dezavantaj teşkil etmektedir.
Diğer yandan, fuarın ilk günü Türkiye standında verilen kokteyl ve Türk müziği örnekleri sunulan açılış konseri, fuar süresince sunulan taş işçiliği örnekleri, geleneksel cam sanatı, gümüş işçiliği, çerez sandı ve Simit Sarayı standı görsel bir canlılık yaratmıştır. Ayrıca, fuar süresince düzenlenmiş olan “Ödüllü Quiz Show”, Türkiye hakkında bilgiler vermenin yanı sıra, yarışma sonucu kazananlara verilen Türkiye seyahati ödülleri büyük ilgi toplamış ve aktif bir stant görünümü sağlanmıştır.
 
TUROB Standı
Birliğimiz standında, İstanbul’a ait genel bilgiler ve Birliğimiz üyelerine yönelik tanıtımları içeren materyallerin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu yıl standımızı ziyaret edenlere ilişkin en önemli nokta, Hollandalı Turistlerin özellikle İstanbul’a yönelik tatil planlarını netleştirmeye yönelik karar aşamasında fuarı ziyaret ettikleri ve ulaşım&konaklama detaylarını dikkatle inceledikleri gözlemlenmiştir. Bununla beraber pek çok ziyaretçinin, İstanbul’un turistik olarak keşfedilmemiş ve daha çok yerli halkın tercih ettiği bölgeleri üzerine bilgi almak istediği dikkat çekicidir. Özellikle, İstanbul Adalar (Prince’s Islands) ve Boğaz şeridi merak edilen yerler olarak öne çıkmıştır. İyi bir harita okuyucusu olan Hollandalı turistin, bu yöndeki talepleri öne çıkan diğer bir noktadır.
 
Hollanda Pazarı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2011 yılının ilk 11 ayı itibariyle, ülkemizi ziyaret eden yabancıların sayısı 30 milyonu aşmıştır. Geçen yıl aynı dönemde ülkemizi ziyaret eden Hollandalı sayısı 1.045.159 iken bu yıl %10’un üzerinde bir artışla bu sayı 1.195.106 olmuştur. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçiler arasında, Hollanda’nın pazar payı %4 olarak görülmektedir. Böylece Hollanda, Almanya, Rusya, İngiltere, İran ve Bulgaristan’ın ardından ülkemize en çok ziyaretçi gönderen 6.ülke olma konumundadır.
 
 
 
Türkiye uçakla seyahat edilen ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor 

Hollanda’nın turizm istatistiklerini hazırlayan GfK Pazar araştırma şirketinin verilerine göre; 2010 yılında Hollanda’dan yurtdışına yapılan 18,5 milyon seyahatten 803.000’i Türkiye’ye gerçekleşmiştir. Hollanda’dan yurtdışına yapılan seyahatin ülkelere göre dağılımına bakıldığında ise, ilk sıralarda komşu ülkeler olan Almanya, Fransa, Belçika yer alırken devamında İspanya, İtalya, Türkiye olduğu görülmektedir. Türkiye, uçakla seyahat edilen destinasyonlar arasında İspanya ve İtalya’dan sonra 3.sırada yer almaktadır. İnternet kullanımının oldukça yaygın olduğu ve öncelikli tercihler arasında yer aldığı Hollanda’da, tatile çıkanların % 29’u sadece yurtdışını tercih ederken, tatil planlamalarının %80’i internet üzerinden yapılmaktadır.

 
Türkiye, uçakla seyahat edilen ‘en iyi destinasyon’ ödülünü aldı
 
Hollanda’nın popüler tatil sitesi Zoover tarafından 2011 yılında yapılan internet oylamasında
Türkiye uçakla seyahat edilen destinasyonlar arasında en iyi destinasyon ödülünü almıştır. Bununla beraber, Hollanda Pazarında son 5 yılda en yüksek artış kültür turizmi alanında gerçekleşmiştir. 2006 yılında Türkiye’ye yapılan kültür amaçlı tatillerin sayısı 30.000 iken bu sayı bugün 110.000’e ulaşmıştır. Bununla beraber wellness turizmi %25,5’lik payla Hollanda pazarı içerisindeki liderliğini korumaktadır.
 
Hollanda, yılda 10 milyonun üzerinde turist ağırlıyor
 
Hollanda’nın turizm verilerine bakacak olursak; Hollanda’ya başta Almanya, Belçika ve İngiltere olmak üzere yılda 10 milyonu aşkın turist gelmektedir. Geliş amaçları ise % 70 kısa süreli tatil, %25 iş seyahatleridir. Ortalama kalış süresi 2,5 gece olup, 2010 yılı itibariyle Hollanda’daki konaklama tesislerinin %5’ini 5 yıldızlı oteller, %49’unu 4 yıldızlı oteller oluşturmaktadır. Toplam 988.000 yatak kapasitesine sahip olan ülke ICCA ve UIA verilerine göre yılda 400’ü aşkın uluslar arası toplantıya ev sahipliği yapmaktadır.
 
SONUÇ:

*150 ülkeden 1500 civarında kuruluşun katıldığı fuarın genel ziyaretçi sayısı, bu yıl yaklaşık 145.000 olarak tespit edilmiştir.
 
*Nüfusunun üzerinde turist gönderen bir ülke olarak, yılda ortalama 2-3 kez tatile çıkan Hollanda potansiyel bir Pazar olarak varlığını korumaktadır. Ülkemizdeki segment çeşitliği, hizmet kalitesi ve rekabet politikası Türkiye’yi gözde bir destinasyon haline getirmektedir. *Öte yandan Hollanda Hükümetinin bu yıldan itibaren AB ülkelerine yapılan paket tur seyahatler için KDV uygulaması başlatması, Türkiye’yi AB ülkeleri ile rekabet edilebilir hale getireceği için avantaj yaratacaktır.

*Hollanda Pazarına yönelik en önemli gelişme ise Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı olması nedeniyle Hollanda Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliği ANVR’nin 2012 yılında gerçekleştireceği kongrenin Ekim ayı içerisinde İstanbul’da yapılacak olmasıdır.
 
*Son alıcının büyük rağbet gösterdiği en önemli fuarlardan olan Utrecht Turizm Fuarı, kuzey ülkelerindeki sosyal ve ekonomik refah düzeyinin yüksekliği de göze alınarak pazarlama ve tanıtımda önemini koruyan fuarlardan biridir. Bununla beraber, İstanbul’un tüm pazarlarda olduğu gibi Hollanda için de birincil destinasyonlardan olduğu düşünülürse stant tasarımlarında ayrı bir bölüm ile öneminin ortaya konması gerekmektedir.