I.ULUSLARARASI MEZE FESTİVALİ AKRA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

I.ULUSLARARASI MEZE FESTİVALİ AKRA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Meze tutkularının heyecanla beklediği dünyanın ilk uluslararası meze festivali MezeFest, Antalya’nın vazgeçilmezi haline gelen Akra’da önceki gün gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra Lübnan, Yunanistan ve Beyrut’tan toplam 25 işletmenin katılım gösterdiği festivalde 100’e yakın meze çeşidi tanıtıldı.


Turizm yazarları Derneği Başkanı Hasan Arslan, Turizm Yazarı Halil Öncü, Savaş Daş ve Yılmaz Keleş, Lezzet ustası Ayhan Sicimoğlu, Turizm Yatırımları Derneği ( TYD ) nin eski başkanlarından Tavit Köletavitoğlu, Lezzet Dernekleri Federasyonu Başkanı Vasfi Pakman Antalya’da meze festivalinde bir arada...

Antalya’nın turizm ve ticaretin yanında tarım alanında da önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Meze Festivali Komite Üyesi Vedat Başaran, “Uluslarası Meze Festivali’ne katılım gösteren her işletmenin en az 2 – 3 aşçısı burada. Yani 50’yi aşkın şef festivale katıldı. 100’ün üzerinde meze hazırlandı. Şeflerimiz festivale katkı sağlayıp, hünerlerini paylaştı” dedi.


Turizm Yazarı Halil Öncü, meze festivalini takip etti, şeflerden mezelerin yapılışları hakkında bilgiler aldı.


Turizm Yazarları Derneği Başkanı Hasan Arslan'da ödül veren isimlerin içerisindeydi.

Mezenin, Ortadoğu ve Akdeniz kültürünün en önemli yemek sistemlerinden biri olduğunu vurgulayan Başaran, “Yemek paylaşılırsa güzeldir” diyerek, mezenin de paylaşılan yemeklerin başında geldiğini ifade etti.




Atina'da GASPAR Food'n'Mood İşletmesinn Chef'i Yunan Kallipolitis Aristotales ile hem lezzetleri hem de Türk Yunan dostluğunu konuştuk.

Ülke Katılımı Artacak

Festival Komite üyesi Gökmen Sözen ise Türkiye’nin farklı yerlerinde meze alanında uzman restoranların festivale katıldığını söyledi. Sözen, “Festivale konularında uzman olan işletme ve aşçıları çağırdık. Bu sene ülke anlamında az katılım var. Gelecek yıl İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri de bu işin içine katmamız lazım. Yine Fas, Tunus ve Cezayir’i de içine alacak bir çalışmayla geliştireceğiz” dedi.


Usta şeflerin ellerinden çıkan birbirinden güzel lezzetleri en iyi şekilde misafirlerine sunan Akra, muhteşem bir festivale imzasını atarak, damaklarda unutulmayacak bir tat bıraktı. Lezzetleri kadar sunumlarıyla da birer sanat eserine dönüşen mezeler, festival süresince damak tadınızın yanı sıra estetik dokunuşlarıyla da görsel bir şölene dönüştü.




Her biri konusunda iddialı olan şefler, festival süreci içerisinde yaptıkları 3’er tane meze ile misafirlerine unutamayacakları bir gün yaşattı.

Festival kapsamında Aila Fairmont Quasar, 7 Mehmet, Bay Nihat, Deniz Restoran, Bi Lokma, Dietta, Mutfak Sanatları Merkezi, Volkan Şiş Kebap, Zennup 1884, Duble Meze, Komodor, Tirmisci Bilo, Piyazcı Ahmet, Yengeç, Lapis, Baklacı Humusçu İbrahim, Charbel Antoun, Zıpkın, Gaspar ve Fakhreddine yaptıkları mezelerle festivale destek verdi. Her biri konusunda iddialı olan şefler, festival süreci içerisinde yaptıkları 3’er tane meze ile misafirlerine unutamayacakları bir gün yaşattı.

Festival kapsamında yer alan Mekan & Şefler

Umut Karakuş – Aila Fairmont Quasar (İstanbul)
Mehmet Akdağ – 7 Mehmet (Antalya)
Volkan Bekit -  Bay Nihat (Ayvalık)
Şenol Öztürk- Deniz Restoran (İzmir)
Banu Hacıosmanoğlu – Bilokma (Kaş)
Tahsin Gözyılmaz – Diyetta  (Edirne)
Doğa Çitçi - Mutfak Sanatları Merkezi (Gaziantep)
Müşerref Gizerler -  Yemek Araştırmacısı (Edirne)
İlhan Özgür – Volkan Şiş Kebap (Antalya)
Ömür Akkor – Zennup 1884( Bursa)
Emre Çapa-Duble Meze (İstanbul)
İsmail Mutlu – Komodor (Bodrum)
Bilal Işık - Tirmisci Bilal (Antalya)
Ahmet Semerci - Piyazcı Ahmet (Antalya)
Oğuz Özer – Yengeç (Urla)
Berk Balbay - Lapis (Alaçatı)
İbrahim Ketremizgil - Baklacı Humusçu İbrahim (Hatay)
Charbel Antoun- Fakhreddine   (Beyrut, Lübnan)
Develi - Murat Ünel   (İstanbul)
Albion – (Atina,Yunanistan)
Gaspar – (Atina,Yunanistan)
Avcılar Meyhanesi -(Lefkoşa,KKTC)
Sultan Sofrası ( Antakya)
Tuşba (İstanbul)


Lezzetleri kadar sunumlarıyla da birer sanat eserine dönüşen mezeler...

Uluslararası Meze Festivali Yönetim Heyeti

Tolga Atalay, Vedat Başaran, Gökmen Sözen, Ömür Akkor, Gökhan Polat, Mehmet Akdağ