İNKAY BAŞKANI TALAT KANBİR ''ARA ELEMAN BULMAKTA SORUN YAŞIYORUZ''

Her şey dahil sistemin tartışıldığını ancak sistemin turizm sektörünün bu kadar büyümesine katalizörlük yapan bir yapı olduğunu belirten Talat Kanbir, “Arz-talep dengesi bunu gerektiriyor. Farklı varyasyonlar geliştirip işi zenginleştirmek gerekir. Devlet, ilgili meslek kuruluşları da bunun için çalışıyor” dedi.

Turizm sektörünün genç kitlenin sadece yaz sezonunda harçlık için çalıştığı bir sektör konuma geldiğine dikkat çeken Kanbir, “Çok fazla turizm eğitimi veren kurum var. Buna rağmen eğittiğimiz kitleyi turizm sektöründe tutmakta zorlanıyoruz. Çünkü sezonluk bir iş. Bu arada reel olarak turizm çalışanlarının geliri azaldı. Turizm işletmelerinde yapılan tasarrufların büyük bölümü personel giderlerinden yapılıyor. Çalışan ise emeğinin karşılığını alamadığı zaman bir yaşam kurgulayamıyor. Bu nedenle turizm sektöründe ara eleman bulmakta sorun yaşıyoruz” diye konuştu. Turizmde İnsan Kaynakları Gelişimi Sempozyumu’nun bu yıl üçüncüsünü mayıs ayında düzenleyeceklerini bildiren Talat Kanbir, bilimsel çalışmaların sektöre yansıması gerektiğini vurguladı.

İNKAY Başkan Yardımcısı Avni Aker ise 1998 yılında Antalya’da kurulan İNKAY’ın  180 üyesi bulunduğunu bildirdi. Turizm sektöründe insan faktörünün önemini vurgulayan Aker, “İnsan emeğini stoklama şansımız yok. İnsanımızın güler yüzlü tavrı turizmi birinci derecede etkiliyor” dedi.