İRO "TURİST REHBERİ" SIFATINA DİKKAT ÇEKTİ!

İstanbul Turist Rehberleri Odası adı altında faaliyet gösteren, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşuyuz.

Turist rehberliği hizmeti, yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alarak ve üyesi olduğu odadan çalışma kartı sahibi, yetkili, lisanslı kişilerce yapılabilmektedir. Bunun dışındaki faaliyetler, belgesiz rehberlik faaliyetleridir, mevzuata aykırıdır ve suçtur. Yasal yaptırımı bulunmaktadır.

Bazı haberlerde adları "turist rehberi" sıfatı ile birlikte kullanılan kişilerin büyük bir kısmı turist rehberi değildir. Bu sıfat, ancak lisanslı kişiler için kullanılabilmektedir.

Belgeli bir turist rehberinin, çoğu zaman haberde bahsi edilen davranışları sergilemeyeceği, mevcut kanunlara uygun davranacağı, mevzuata aykırı davranışlarda bulunması halinde, meslek kuruluşları aracılığıyla disiplin işlemi yapılacağı göz önünde bulundurularak, medya mensuplarından "turist rehberi" sıfatını kullanmadan önce kişilerin gerçekten rehber olup, olmadığını incelemesi talebimiz bulunmaktadır.

Turist rehberliği, faaliyetleri, nasıl rehber olunacağı, turist rehberi sıfatının kullanılacağı haberde kişinin rehber olup, olmadığının tespiti ve benzeri konularda bilgi vermeye, yardımcı olmaya hazır olduğumuzu bu vesileyle bilginize sunuyor, kamu oyunun doğru bir biçimde bilgilendirilmesini sağlamak adına bize her zaman ulaşabileceğinizi iletiyoruz.

Saygılarımızla.

İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu adına