İSTANBUL'A OLAN TALEP ARTIYOR

Nisan ve Mayıs ayları, İstanbul’un en yoğun olduğu aylar olarak belirtiliyor. Özellikle, Mayıs ayındaki İDEF’2013 Fuarı sırasında, İstanbul otellerinde yer bulma sıkıntısı yaşanabilir.
Otel olarak, bu yılın ilk çeyreğindeki doluluğun, geçen yılın üzerinde olduğunu ifade eden BW Plus The President Hotel Satış Müdürü Fercan Başkan, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda ağırlıklı olarak İspanyol turistleri ağırlarken; bu yıl dünyanın dört bir yanından turisti ağırlamaya başladık. Pazarları yılın ilk çeyreği bazında değerlendirdiğimizde; ilk çeyrekte, Rusya’dan gelen misafirlerimizde %187, Suudi Arabistan’dan %107, Fransa’dan %70, İtalya’dan %67,6, Almanya’dan %70 oranında artışlar yaşandı. Nisan ve Mayıs ayları, İstanbul turizminin en yoğun olduğu aylar arasındadır. Örneğin, 7 ile 10 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan ‘11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF’2013’ sırasında, İstanbul otelleri dolu geçecektir ve yer bulma sıkıntısı dahi yaşanabilir” dedi.
Son yıllarda İstanbul’da, Ocak ayının dışında, yılın 11 ayında yüksek doluluklar yaşanmakta olduğunu kaydeden Fercan Başkan, en yoğun geçen ayların ise, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim ayları olduğunu söyledi.

Arap turistler, bu yıl Ramazan ayını İstanbul’da geçirecek

Ramazan ayı ve Ramazan bayramının yaz sezonuna gelmesini değerlendiren Fercan Başkan, bu tarihlerde Arap turistleri ağırlayacaklarını kaydederek, “Arap pazarından, Ramazan ayını İstanbul’da geçirme konusunda yoğun talep alıyoruz. Oteller olarak, Ramazan ayına yönelik sahur ve iftar programları hazırlıyoruz. Aynı zamanda, Sultanahmet’teki Ramazan ayı eğlenceleri de, Ortadoğulu turistlerin yoğun beğenisini topluyor” diye konuştu.

2014 ve 2015 yıllarına, rezervasyonlar yapılıyor

Gelecek yıl da İstanbul turizminde başarılı bir yıl öngördüklerini anlatan Fercan Başkan, otel olarak 2014 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarına ilişkin rezervasyonları almaya başladıklarını söyledi.
Çanakkale Savaşı’nın 100.’cü yıldönümü olan 25 Nisan tarihi için, Anzaklar tarafından yoğun talebin olduğunu belirten Fercan Başkan, “Otel olarak, törenin olduğu tarihlerin, öncesinde ve sonrasındaki günlere ilişkin, kesin rezervasyonları yaptık. 2015 yılı Nisan ayında, Anzaklar, İstanbul ve Çanakkale’ye akın edecektir” dedi.  

Havalimanları yetersiz kalabilir, 2015 yılında doluluklar düşebilir

Artan yatak kapasitesine paralel olarak 2015 yılı, otel kapasitelerinde düşüşlerin yaşanabileceğini de ifade eden Fercan Başkan, konuşmasına şöyle devam etti:  
“Araştırma şirketi STR Global’in, bu yılın Mart ayında açıklanan araştırmasına göre, otel yatırımlarının hızla devam ettiği İstanbul’da, 5,447 oda yapım aşamasındadır. İstanbul’a gelecek yeni yatak kapasitesine paralel olarak, aynı oranda havalimanı kapasitesi artmamaktadır. Atatürk Havalimanı kapasitesi, hemen hemen dolmuş durumdadır. Sabiha Gökçen Havalimanı kapasitesinde de, ciddi yoğunluk başlamıştır. Özetle, 2015 yılında artan yatak kapasitesine paralel olarak, havalimanı kapasitesi artmayacağından, otellerin doluluk oranlarında düşüşler yaşanabilir. Kente, 3. Havalimanının yapılmasıyla, yaşanacak daralma aşılacaktır. Nitekim, önümüzdeki yıllarda da, ‘dünya mirası, kültürel kentler’ arasında yer alan İstanbul’a, yoğun ilgi ve talep artarak devam edecektir” şeklinde konuştu