İSTANBUL TURİZMİNDE REZERVASYONLAR, SON DAKİKAYA YÖNELDİ

İSTANBUL TURİZMİNDE REZERVASYONLAR, SON DAKİKAYA YÖNELDİ
Sultanahmet Beyazıt bölgesinde yer alan BW PLUS The President Hotel’in Genel Müdürü Burak Aydın, geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak Amerika ve Avrupa ülkelerinden turistleri ağırlarken, bu yıl Ortadoğu ülkelerinden ve iç pazardan gelen misafirlere hizmet verdiklerini söyledi.

Türklerin ve Arapların, gideceği yere son dakikada karar vererek, rezervasyon yaptırma alışkanlığının yoğun olduğunu belirten Burak Aydın, şunları kaydetti:

“Amerikalı ve Avrupalı turistler, iş veya tatil seyahatlerini, haftalar veya aylar öncesinde planlayıp, rezervasyonunu yapıyor. Türkler ve Araplar ise, genelde son anda karar verip, o an rezervasyonunu gerçekleştiriyor. Bu nedenle, İstanbul turizminde rezervasyonlar, ‘son dakikaya’ yöneldi diyebiliriz. Turizmciler, rezervasyonlar son dakikada olduğunda, önlerini net göremiyor. Zaten şuan turizm, karmakarışık oldu. Herkes, her pazara, her kanala giderek, iş yaratmaya çalışıyor. Mesela, geçmişte sadece Avrupa çalışan acentalar, şuan Ortadoğu pazarıyla da ilgileniyor” dedi.

Arap turistlerden, Sultanahmet’e yoğun talep gözleniyor

Arap turistler, son dönemlerde konaklama rotasını Sultanahmet’e çevirdi. Araplar İstanbul’a geldiğinde; Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı, Yeni Camii, Mısır Çarşısı, Hocapaşa’da sema gösterisine yoğun talep gösteriyordu. Sultanahmet’in tarih, kültür ve alışveriş potansiyeline değinen Burak Aydın, bölgenin huzurlu atmosferine, toplu taşıma araçlarıyla (metro, tramvay, Marmaray) ulaşım kolaylığı ve Türk - Osmanlı mutfağı ağırlıklı restoranları da eklenince, Arap turistlerin konaklamak için Sultanahmet bölgesini tercih etmeye başladığını söyledi.

İç pazarda, 5 kat büyüdük

Geçtiğimiz yıllarda otelde konaklayan misafirlerin %90’nın Amerikalı ve Avrupalı turist olduğunu anlatan Burak Aydın, bu yıl ise Ortadoğu’dan turistleri ve yerli misafirleri ağırladıklarını söyledi. İç pazarda 4- 5 kat büyüdüklerini ifade eden Burak Aydın, satış- pazarlama ekibinin Anadolu’da düzenlenen fuarlara iştirak ettiğini kaydetti.

2017’de toparlanma başlar, yukarıya doğru bir çıkış olur

2017’nin, bu yıldan daha iyi bir yıl olacağını belirten Burak Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: “2017 bir ayağa kalkış yılı olmasa da, bu yıldan çok daha iyi olacaktır. Önümüzdeki yıl yukarıya doğru bir çıkışla, toparlanmanın olacağını umut ediyoruz. Gelecek yıl, Mart ayından itibaren, toparlanma başlar. Nitekim şuan, ciddi bir hareket olmasa da, Avrupalı ve Amerikalı turistleri bölgemizde daha yoğun görmeye başladık. Turizmde her şey yolunda giderse, 2018 yılından itibaren özlediğimiz günlere kavuşabiliriz” şeklinde konuştu.