İŞTE LİDERLİĞİN BEŞ AŞAMASI

İŞTE LİDERLİĞİN BEŞ AŞAMASI
Liderlik ve yönetim alanında dünyanın sayılı düşünürlerinden biri olan Amerikalı Yazar John. C. Maxwell, Ora Park Arena’da 2 binden fazla genç girişimci ve lider adayının önünde konuştu. Liderlik konusunda yazdığı kitaplarla en çok satan ünvanını elinde bulunduran John Maxwell, Star Talk Evet II Geleceğe Yatırım Konferansı’nda lider adaylarına seslenerek, “Lider dediğin seyahat acentesi değildir. Seyahat acenteleri, gidip görmedikleri yerleri başkalarına satmaya kalkar. Oysa lider tur rehberi gibi olmalıdır. İnsanlarla yaşayıp deneyimleyip yol göstermelidir” dedi.

Liderliğin 5 Aşaması

71 yaşındaki motivasyon konuşmacısı Maxwell, liderliğin beş aşamasını tarif ederek başladığı konuşmasında, “Lider olmak için öncelikle pozisyon, izin, üretim, insanların gelişimi ve zirve kademelerini geçmeleri gerekir. Birinci aşamada insanlar sizi yokluktan veya mecburen takip eder, ikinci aşamada ise istedikleri için size izler. Birinci ile ikinci aşama arasındaki en önemli fark enerjidir. Üçüncü aşamaya erişen liderlerin pozisyonlarını insanlara engel olarak kullanmadığını görürsünüz. Adeta hizmetkar liderlik anlayışı sunarlar. Bu aşama üretimdir” dedi.

Zirvede Tek Kalan Dağcıdır

Dördüncü ve beşinci aşamalarda işlerin artık herkes için daha kolay olduğunu söyleyen Amerikalı Yazar John C. Maxwell şöyle konuştu:

“İyi bir lider insanlara umut sağlar. Sadece umut sağlamakla kalmaz sözden daha fazlasını gösterir. Lider işe alım aşamasından başlayıp doğru insanları doğru yere yerleştirir. Son aşama dediğimiz zirvede ise insanları iyi bir şekilde eğitir ve donatır.”
Zirvede tek başına kalan liderlerin büyük bir taktik hata içinde olduklarını belirten John Maxwell, “Eğer zirveye sizinle beraber başkalarının da tırmanmasına izin vermiyorsanız büyük hata ediyorsunuz. Zirvedeki tek başına lider yalnızdır. Ona zaten lider denmez dağcı diyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Liderlik Öğrenilen Bir Süreçtir

15 ülkeden yabancı konukların ve Türkiye’nin 64 ilinden katılımın gerçekleştiği Star Talk Event II Geleceğe Yatırım Konferansı’na özellikle üniversite öğrencileri ve üniversite mezunları ilgi gösterdi. Kitapları dünya genelinde 27 dile çevrilen ve bugüne kadar 20 milyondan fazla kitabı satılan John Maxwell, konuşmasını, “Lider doğulmaz, lider olunur. Liderlik öğrenilebilen bir süreçtir. İki kitap okudunuz veya iki insana etki ediyorsunuz diye lider olmazsınız” diyerek tamamladı.