İŞTE TÜRSAB’IN KESİN SEÇİM TARİHİ / 24-25 ŞUBAT 2017

TÜRSAB'ı seçime götürmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atanan 3 kişilik TÜRSAB'ı genel kurula hazırlama heyeti, yeni kongre ve başkanlık seçim tarihini açıkladı.

Talha Çamaş, Nedim Öztürk ve Mustafa Kutluoğlu'ndan oluşan heyet, TÜRSAB Genel Merkezi'nde bugün düzenlenen basın toplantısında, TÜRSAB'ın yeni seçim tarihinin 24-25 Şubat olduğunu ilan etti.

İKİNCİ TOPLANTI BİR HAFTA SONRA

Toplantıda ilk açıklamayı yapan Nedim Öztürk, ''Bakanlık 22'sinde bir atama gerçekleştirdi. Atamanın hukuki dayanağı, genel kurulunu yapamamış olan TÜRSAB'ın, Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonunun 42. madesine göre kongresinin yapılmasını kapsıyor'' dedi.

EN UYGUN TARİHE KARAR VERDİK

Üç kişilik heyet olarak durumu değerlendirdiklerini kaydeden Öztürk, ''TÜRSAB genel merkezinin tüm imkanlarını kullanacağız. İki aylık süreyi en iyi şekilde değerlendirerek en uygun tarihin 17-18 Şubat olduğuna karar verdik. İkinci toplantı ise bir hafta sonra yapılacak.'' ifadelerini kullandı.Heyet üyeleri, toplantının devamında şu açıklamalarda bulundu:

SEZON BAŞLAMADAN BU İŞ BİTECEK

''Görevlendirilen arkadaşlar çalışmaya başladı. Biz mevcut hazirun listesini kullanmayacağız. Yeni acenteler kurulduğu için yeni hazirun listesi oluşturulacak. Böylece birlik, yeni sezon başlamadan bu işi bitirmiş olacak. Bakanlığın istediği de bu yönde zaten.

Bizim görevlendirmemiz, sadece bakanlık onayında genel kurulu yapmak. Bununla ilgili bütün işlemleri biz yapmaya yetkiliyiz. Hukuka uygun olarak hareket etmek zorundayız.

GENEL KURUL LÜTFİ KIRDAR'DA YAPILACAK

Bu olağan bir genel kurul olacak. Yapılamayan genel kurulu yapacağız. Genel kurul Lütfi Kırdar'da yapılacak. Lütfi Kırdar'da olursa yapılamaz gibi bir hava var. Bu tarihlerde Lütfi Kırdar uygun. Yapılması gereken çok sayıda prosedür var. Dolayısıyla kongrenin yapılma tarihi için birilerinin son ana kadar zorlaması, son tarihi belirlemesi gibi bir durum söz konusu değil

Görev yeri ve teknik destek TÜRSAB tarafında verilecek. Seyahat acentelerinin sicil ve hukuk dairesinde çalışan 13-14 kişilik kadro tarafımızca görevlendirildi. Onların düzenli olarak denetlenmesi işini de biz yapacağız.

KONGRENİN DUYURUSU BUGÜNDEN İTİBAREN YAPILACAK

Bugünden itibaren web sayfasında duyuru yapılacak ve tüm üyelere ulaştırılacak. Bütün formlar basılıp hazırlanacak ve üyelere postalanacak. Bu bilgilendirmeler mail ve faksla da yapılacak. Sonrasında ise bunların geriye dönüşü var. Bunların günlük olarak raporlanması yapılacak ve bunlar bakanlıkla paylaşılacak. Bakanlık bu raporları denetleyip ilçe seçim kuruluna iletecek. Bakanlık biz ve ilçe seçim kurulu eşgüdüm içinde hareket edeceğiz.

MEVCUT YÖNETİMİN GÖREVİ DVAM EDİYOR

Şu anda mevcut yönetimin görevi devam ediyor. Biz sadece genel kurulun sevk ve idaresini yapmakla görevlendirildik. Güvenlik konusunda herhangi bir risk yok. Ama her şey olabilir. Her zaman bir iki kişi çıkar. Biz de ona göre tedbirlerimizi alacağız.

GENEL KURUL TARAFSIZ OLARAK HAZIRLANACAK

Genel kurul tarafsız olarak hazırlancak. Adaylar genel kurulu düzenleyen ekibin dışındaki insanlar. Bu kurul, bakanlık, valilik ve emniyetle istişare halinde olacak. Bakanlık işin sekreterya işi için TÜRSAB çalışanlarını görevlendirdi. TÜRSAB'da bu iş için görevlendirilenler şu anda kurula karşı sorumlu.

ACENTELERE YOL VE KONAKLAMA YOK

Kurul, seçime katılacak üyelerin yol ve konaklamasını kaşılamayacak. Bu genel kurulu şu anda TÜRSAB yapmıyor. Normalde yönetim kurulu karar veriyordu bu işe. Bizim sadece genel kurulla ilgili harcama yapma yetkimiz var. Genel kurul harcamaları adı altında ayrı bir muhasebe kaydı tutulacak.

TÜRSAB'IN TOPLANAMAMIŞ AİDATLARINI İSTİYORUZ

TÜRSAB'ın toplayamadığı 40 milyona yakın bir aidat tutarı var. TÜSAB genel kurula giderken herkese bir yazı gönderdi. Mali olarak buna ihtiyacı da var. Yönetim kurulu kendini ibra etmek için genel kurulda kendini anlatır. Faaliyet raporları yeniden genel kurula sunulacak. Mevcut yönetim ibra olamazsa, burada başka yasalar devreye girer. Önce bakanlık bir inceleme başlatır, devamında ise yasal süreç başlar.

TÜRSAB'IN ÜYE SAYISI NE KADAR?

Bu süreç içinde 84 yeni acente kuruldu, 14 tanesi kapandı. Şu anda 15 acente daha kuruluş aşamasında ve genel kurula kadar kurulacaklar gibi görünüyor. TÜRSAB'ın şu anda toplam üye sayısı 7 bin 250. Kongre sırasında tüm yetki bizde olacak. Lütfi Kırdar Başaran Ulusoy'un denetiminde görülüyor ama Lütfi Kırdar çalışanları bizim denetimimizde olacak. Kongreye ilişkin bir kısıtlama söz konusu olmayacak.

KONGREDE DİVAN SEÇİMİ YAPILMAYACAK

Kongrede divan seçimi yapılmayacak. Divan'ı biz ve bize iştirak edecek iki kişi oluşturacak. Turizmin tekrar yukarı doğru ivme kazandığı bir dönemde sektörün lideri olan meslek örgütünün gücünü aynı şekilde kullanmasını sağlamak istiyoruz.

USTURUPLU DEĞİŞİM LAZIM

Değişimin zamanı gelmişse, bunun birliğe yakışan, usturuplu bir şekilde gerçekleştirilmesi lazım. Çirkin tarzlar bizim camiaya yakışmıyor. Birliği geliştiren projelerden bahsedilmesi lazım. Bir yere adaysanız, sadece bir kişiyi eleştirerek bunu yapamazsınız. Durum bakanlık tarafından TÜRSAB'a da bildirildi. Biz üstlendiğimiz görev için TÜRSAB'a geleceğimizi yönetime de bildirdik. Dün de Başaran bey, taleplerimizi dinledi. Bu konuda mevcut kadroya gerekli direktifleri verdi. Biz hukuk ve sicil dairesindeki arkadaşlarla süreci, belgelendirmeyi ve neleri yapacağımızı konuşup belirledik.''

BURAYA NASIL GELİNDİ?

3-4 Aralık'ta gerçekleşmesi planlanan TÜRSAB Genel Kurulu, o dönemki yönetim tarafından iptal edilmişti. Daha sonra karara itiraz süreci başlamış, genel kurul ve seçim sürecinin nasıl işleyeceği konusu, içinden çıkılmaz bir hal almıştı.

Olaya el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı da, 23'üncü Genel Kurul'un hazirunundan üç kişiyi TÜRSAB'ın seçim sürecini yönetmesi için görevlendirmişti. (Kaynak:Turizm Aktuel )