ISTTA, İSTANBUL’U TURİZMDE MARKA ŞEHİR YAPMA ADINA PROJE ATAĞINA GEÇTİ

Yerel ve uluslararası potansiyelleri harekete geçirerek İstanbul bölgesine ilgiyi artırmak ve turizmde sürdürülebilir büyümeyi sağlamak amacıyla kurulan İstanbul Turizm Derneği (ISTTA), turizm sektörünün önemli aktörleri ve kamu kurumlarıyla İstanbul için iş birliği başlattı.
ISTTA, 2018 yılını İstanbul markası ile Türkiye’nin uluslararası arenada yeniden tanıtım yılı olarak değerlendiriyor.

ISTTA, kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen önemli çalışmalara imza atmaya başladı. ISTTA İkinci Başkanı İ. Halil Korkmaz, Başkan Yardımcısı Yalçın Aydın, Yönetim Kurulu Üyesi Üstün Özbey, Genel Sekreter Ahmet Küçükbaşkan ve Sayman M. Erol Turanlıoğlu, derneğin önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini Raffels Hotel’de düzenlenen toplantıda turizm basını ile paylaştı.

“Katma değeri yüksek projeler geliştiriyoruz”

Düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan ISTTA İkinci Başkanı İ. Halil Korkmaz,Definitely İstanbul sloganı ile İstanbul markasına hizmet edecek katma değeri yüksek ve büyük ölçekli projelerle, metropolü “ilk tercih edilen destinasyon” haline dönüştürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Turizmde İngiltere’de Londra’nın, İtalya’da da Roma’nın bir varış yeri olarak bilindiğini hatırlatan Korkmaz, İstanbul’u da bu anlamda bir varış yeri olarak tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

İstanbul için bir tanıtım filmi hazırlığı

ISTTA, olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde TÜROFED’in koordinasyonunda Polonya, Rusya Federasyonu ve Çin de gerçekleştirilecek olan Türkiye Festivalleri’ne katılım kararı aldıklarını da hatırlatan Korkmaz, bu konuda şu bilgileri verdi:

Türkiye turizmi için büyük önem taşıyan Türkiye festivallerinde yüz binlerce turisti İstanbul’un turizm değerlerini buluşturmayı amaçlıyoruz. İstanbul’u tanıtmak amacıyla belirlediğimiz “Definitely İstanbul” sloganı için mesleğinde dünyaca bilinen sanatçı, sporcu, yazar, doktor ve iş dünyası temsilcisi Türk vatandaşlarının katılımı ile bir tanıtım filmi çekmeyi planlıyoruz. Çekeceğimiz bu tanıtım filmini dünya çapında gösterime sokmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca İstanbul’a seyahat edecek yerli ve yabancı turistlere yönelik “www.definetely.istanbul” internet sitesinin hazırlığını yapıyoruz. İlgili internet sitesi; yeme, içme, konaklama, sağlık, finans, yatırım, kültür ve sanat konularında hizmet verecek. 2018 yılında turizmle ilgili yurtdışındaki çeşitli etkinliklere katılacağız”
Öte yandan toplantıya konuk olarak katılan “Beni Hafife Alma” Projesi Genel Koordinatörü ve eski Kosgeb başkanı Erkan Gürkan başlatmış oldukları bu projenin uzaktan ve birebir eğitim için turizm ile alakalı konularında ISTTA ile işbirliğine gittiklerini söyledi.

“İstanbul’a gelen turistten şehir vergisi alınmalı”

İSTTA olarak hali hazırda 50 üyeye sahip olduklarını da kaydeden Korkmaz, “Derneğimize üye olma konusunda öyle büyük kriterlerimiz yok. 15 milyon İstanbullu zaten bizim doğal üyemiz. Şehrimizde turizm adına üreten ve katma değer yaratan herkesi üye olarak alabiliriz” dedi.
İstanbul’u bir marka şehir yapma anlamında kaynak sağlanması için yurtdışında örnekleri olduğu üzere İstanbul’a gelen turistten konaklama veya şehir vergisi alınması gerektiği yönünde bir önerileri olduğunu da ifade eden Korkmaz, “Konaklama veya şehir vergisinden gelecek kaynak, oluşturulacak bir fonda toplanarak İstanbul’un tanıtımında kullanılabilir”dedi.

“AHL, eğlence merkezine dönüştürülsün”

Korkmaz, bir gazetecinin; 3. Havaalanı’nın devreye girmesi ile birlikte atıl kalacak İstanbul Atatürk Havalimanı’nın(AHL)arazinin ne yönde değerlendirilmesi gerektiği? Yönündeki sorusu üzerine şu öneride bulundu:
“Burada ilk defa açıklıyoruz. AHL’nin arazisine Paris’te olduğu gibi bir Disney Land tarzı eğlence merkezi kurulur ise bölgesel bir çekim merkezi olur. İstanbul’da Avrupa’da örnekleri olduğu gibi yeni dönem simgeselbir mimari yapı yok. AHL arazisine bu anlamda da Londra’da örneği olan Milenyum Çarkı(London Eye) tarzı simge bir yapı da kurulabilir”

“İstanbul’a gelen turist sayısı arttı”

Toplantıda İbrahim Halil Korkmaz’ın ardından söz alan ISTTA Başkan Yardımcısı Yalçın Aydın ise İstanbul şu anda yer alan 92 adet 5 yıldızlı otelin 235 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirterek, İstanbul ve Türkiye’nin turizm potansiyeline ilişkin şu verileri paylaştı:
“Türkiye’deki otellerin toplamda 915 bin yatak kapasitesi yer alıyor. Bunun yüzde 45’i 5 yıldızlı, yüzde 30’u da 4 yıldızlı oteller. İstanbul, 2014 yılında 1.3 milyon, 2015’te 1.4 milyon, 2016’da 1.3 milyon ve 2017’de ise 1.1 milyon turist çekti. İstanbul, Ocak 2018’de ise 1.8 milyon turisti ağırladı. Bu iyiye işaret. 2016 yılında yüzde 50 dolululuk oranı ile çalışan İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin 2017’deki doluk oranları yüzde 63’e ulaştı. Bununla birlikte bu otellerin 2016 yılında 87 Euro olan fiyat ortalamaları 2017’de maalesef 75 Euro’ya geriledi”
Toplantıda daha sonra söz alan ISTTA Yönetim Kurulu Üyesi Üstün Özbey ise İstanbul’un tanıtımı konusunda İstanbul’a İstanbullu’nun sahip çıkması gerektiğini, bunun da en önemli ayağının turizm de eğitim olduğuna vurgu yaptı.

ISTTA’nın imza attığı etkinlik ve projeler

Toplantıda son sözü alan ISTTA İkinci Başkanı İ. Halil Korkmaz, gerçekleştirdikleri projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“ISTTA olarak, geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT 2018) Hosted Buyer Lounge’in 536 m2’lik stant kurulum ve catering hizmetlerinin sponsorluğunu üstlendik.EMITT-2018 kapsamında gerçekleştirilen ve yaklaşık80 ülkeden 600 ün üzerinde Hosted Buyer’in 7000 iş görüşmesine imkan sağladık. Yine bu fuar kapsamında Pullman İstanbul Airport Hotel and Convention Center’da 80 ülkeden 600’ün üzerinde Hosted Buyer’agala gecesi düzenledik.ISTTA olarak, 300 firmanın katılımı ile 21-23 Şubat 2018 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Ace of M.I.C.E. Fuarı’na katıldık Rusya Otelciler ve Restorancılar Federasyonu Başkanı Igor Bukharov, Baskan Yardımcısı Vadim Shpilman ve Türkiye-Rusya Proje Geliştirme Derneği Başkanı Ivan Starodubtsev ile görüşerek,Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde Karadeniz’e komsu ülkelerin mutfaklarını ön plana çıkarma konusunda önümüzdeki ay bir projeye başlayacağız. 31 Mart-15 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Yeditepe Bienali’nin sponsorları arasında yer alıyoruz.22-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dubai Turizm Fuarı’na katlıyoruz.
Üyelerimiz arasında yer alan Travel Shop Turkey ile işbirliği yaparak, Arnavutluk’ta düzenlenen Balkan Workshop’a katılım sağladık.Travel Shop Turkey ile birlikte, Dubai’de gerçekleştirilecek Turizm Fuarı’na katılacağız. Bu fuara katılım gösterecek yabancı seyahat sektörü temsilcilerine yönelik İstanbul turizminin geliştirilmesi amacıyla ikili görüşmeler yapacağız. Bundan sonra İstanbul’un tanıtımı ve markalaşması için yurtiçinde ve yurtdışındaki tüm platformlarda ihtiyaç duyulan tüm işbirlikleri için çalışmalarımız devam edecek”