ITB BERLİN TURİZM FUARI TÜRK TURİZMİNE DOPİNG OLDU

Türk turizm sektörünün 2010 yılına yönelik hedeflerini pekiştiren ITB Berlin Fuarı ile ilgili TÜROFED yönetim kurulu başkan ve üyelerinin değerlendirmeleri şöyle:

Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut:ITB Berlin Türk turizminin hedeflerini pekiştirdi..

Fuar çok başarılı ve biz son derece memnunuz. Dünyanın her köşesinden turizm profesyonellerinin katıldığı ve kontakların sağlandığı bu platformda Türkiye standı çok güzel ve etkinliklerimiz çok başarılı gerçekleştirildi. 2010’da Almanya’da Türkiye satışları iyi gidiyordu. Bu fuarla bunun daha da pekiştiğine inanıyorum. Başta bakanlığımız olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyoruz.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği(GETOB) Başkan Yardımcısı Gürel Aydın:Rakiplerimizin moralini bozduk...

Berlin  Fuarı son yıllarda yaşadığımız en güzel ortamı bize yaşattı. Türkiye partner ülke konumuyla çok etkin ve diğer rakiplerimizin moralini bozacak şekilde bir duruşu var. Bir tarafta Türkiye bayrakları, bir tarafta Türkiye yi tanıtan afişler var. Dolayısıyla bu moral açısından turimcileri en üst seviyeye çıkartmış durumda ve Herkes memnun. Ayrıca büyük tur operatörlerinden gelen rakamlar da ciddi olarak Türkiye ye yönelik artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Şu an itibariyle Türkiye toplam satışlarında %30 artış var. Bu çok ciddi bir oran. Almanya Türkiye ye en çok misafir gönderen ülke olduğu için %30 1 milyonluk artışı ifade ediyor. Bu artışın tabi ki yaza kadar devam etmesini umuyoruz. Bunu olumsuz etkileyecek olayların gelişmemesini diliyoruz. Rakiplerimizin boş durmayacağını biliyoruz. Buna göre pozisyon almamız ve tetikte olmamız gerekiyor. Çünkü bu acımasız bir rekabet.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği(AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır:Kriz ve rehaveti iyi yönetmeliyiz...

ITB Berlin kamu ve özel sektör işbirliğinin en güzel sergilendiği örnek oldu. TÜROFED olarak bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na özellikle teşekkür ediyoruz. Fuara ilgi çok fazla idi. Antalya’yla çalışan acentalardan aldığımız ilk verilere göre 2010 yılı geçen yıla oranla çok daha başarılı geçecek. Ancak altını özenle çizmeliyim ki fazla  iyimserlik ve rehavet bizi çabuk yıpratıyor. Bugüne kadar çeşitli dönemlerde yaşanan krizleri çok iyi yöneten Türkiye ve Antalya’nın bu pozitif havayı da iyi yönetmesi önemli.  Krizi ve rehaveti yönetmek çok önemlidir. Çalışmalı ve işimizin ucunu bırakmamalıyız.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği(ALTİD) Başkanı Gülçin Güner:Türkiye lehine çok pozitif bir hava oluştu...

ITB Berlin’de Türkiye’nin konuk ülke olması nedeniyle çok pozitif bir hava oluştu. Alman pazarında Alanya bölgesi, bazı acenta ve otellere göre değişmek üzere yüzde 5 ile 30’a kadar giden forcast’lerde artışlar sözkonusu. Alman pazarında Alanya artı konumunda. Her ne kadar Nisan ve sezon sonu biraz  zayıf gibi gözükse de panik havasına gerek yok. Lastminute fiyatlarına biraz itidalle yaklaşmak lazım. Alanya bölgesi olarak kış ve 12 ay turizm için çalışmalarımızı hızla sürürüyoruz.

Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği(FETOB) Başkanı Zeynep Silahtaroğlu:Ucuz ülke imajını değiştirme fırsatı var...

Türkiye 2010’da bütün pazarlar içinde yıldızı en çok parlayan ülke. Global ekonomik koşullar ile ilgili iyimser bir hava var ve insanlar tatillerini önceden planlama eğiliminde gözüküyorlar. Türkiye’ye çok talep var ama ciddi fiyat indirim talebi de var. Türkiye herkesin kabul ettiği bir marka. Çok ciddi bir tatil destinasyonu. Dünya turizm liginde bu yıl ilk beşte olacağımıza inanıyorum. Madem böyle bir kulvardayız, Türkiye’nin “ucuz ülke” imajını, bu altın fırsat ile yukarı doğru kaldırabiliriz diye düşünüyorum.

Kapadokya Otelciler ve İşletmeciler Derneği(KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok:İlgiden çok mutluyuz...

ITB  Berlin’de Türkiye’nin partner ülke olmasının çok büyük katkısı oldu. Herşey, ilginin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Biz Kapadokya bölgesinde bu yıl yoğunluktan yatak sıkıntısı çekeceğimizi gözlemliyoruz. Bu ilgiden bölge olarak çok mutluyuz. Kalite ve hizmetimizdeki gelişmelere paralel olarak fiyatlarımızın doğru seviyeye çekilmesi konusunda da daha cesaretli olacağız. Gelecekten çok umutluyum. TÜROFED’in yasal statüsü konusundaki beklentilerimize bakanlığımızın yeterli desteği vermesi halinde turizm sektörü çok daha iyi yerlere gelecektir.

Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Birliği(GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren:Ülkem ve bölgem adına fuardan çok etkilendim..

Biz Bursa Valiliği’nin öncülüğünde ITB’ye ilk kez katıldık. İzlenimlerim son derece olumlu. Biz bölge olarak bu tür etkinliklere çok ilgi göstermiyorduk. Bursa ve çevresinde çok sayıda yeni turizm yatırımı var. Bu gelişmeleri de dikkate alarak bu çok etkilendiğim fuara önümüzdeki sene bölge olarak çok daha organize katılmak düşüncesindeyim.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği(GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz:Türkiye partner ülke olmayı sürdürmelidir.

Bu sene ITB Berlin’in en büyük farkı Türkiye’nin partner ülke olarak katılması. Bence bu uygulama uzun yıllar sürdürülmelidir. Bunun bakanlığın en aktif tanıtım aktivitesi olduğunu düşünüyorum. Bölgesel olarak ITB Berlin’i değerlendirdiğimde fuarın Türkiye ve Muğla ile çevresi açısından çok olumlu geçtiğini gözlemliyorum.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği(AKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ayık:  Erken rezervasyonda ciddi artış var...

ITB dünyanın en büyük ve gerçek turizm borsası. Özellikle Antalya bölgesi için burası çok önemli. Geçen yıl ile kıyaslandığında bu yıl erken rezervasyon anlamında ciddi artışlar alındı. Türkiye’nin önümüzdeki  4-5 yıllık periyotta iyi bir ivme yakalayacak. Önemli olan bunu kıyılardaki sıkışıklıktan diğer bölgelere açabilmek. Elimizdeki ürünün tüm çeşitlerini sergileyerek, önümüzdeki  yıllarda potansiyel pazarlardan alacağımız payların çok daha büyük oranlara çıkacağını tahmin ediyorum.