İZMİR EXPO 2020 İÇİN BİR SUNUM DAHA YAPACAK


EXPO 2020 Tanıtım Videosu...İZLEYİN!...

EXPO 2020 yarışında önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve sunucu Defne Samyeli ile birlikte Uluslararası Sergiler Bürosu'nda oldukça başarılı sunum yapan İzmir heyeti, Türkiye'ye yüksek moralle döndü. Özellikle Türkiye'nin destek verdiği Kazakistan'ın, 'Küçük EXPO' olarak nitelenen EXPO 2017'yi kazanması, İzmir heyetinde 'darısı başımıza' şeklinde yorumlandı. EXPO yarışını yöneten ekip gelecek hafta, Haziran'da yapılacak 4. sunum için hazırlıklara başlama kararı alırken İzmir, adaylık dosyasını gelecek ay Uluslararası Sergiler Bürosu'na teslim edecek.

Özkara: Ümidimiz arttı

EXPO Yürütme Komitesi Üyesi, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara, "Belli kıstaslar içinde diğer ülkelerle bir karşılaştırma yaptık. Başka arkadaşlarımızın da görüşlerini alacağız ama şimdiden sunumun başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Hatta Dubai ve Rusya'nın danışmanları bile bize beğenilerini iletti. Paris'ten moralli döndük. Şafak Pavey çok güzel mesajlar verdi. Entellektüel kişiliğinin yanı sıra ana muhalelefet ve iktidarın EXPO projesinde işbirliği yaptığını ortaya koydu. EXPO'nun Türkiye için devlet ve ülke projesi olduğunu gözler önüne serdik" dedi.

Dologh: Öne çıktık

EXPO Yürütme Komitesi Üyesi ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir'in sunumunun oldukça başarılı geçtiğini belirterek, "İyi hazırlandık. Bunun karşılığını aldık. Rakiplerimiz sunuma iyi hazırlanmamıştı. Bu anlamda biz öne çıktık. Şimdi çıtayı daha da yükseltmek zorundayız. Gelecek hafta Haziran sunumuna hazırlanmaya başlayacağız. Zorlu bir yarışın içindeyiz. Her sunumda tempoyu yükselteceğiz" dedi.

Yorgancılar: çok başarılı

EXPO İzmir Asya Delege Lideri olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in çok başarılı bir sunum yaptığını söyledi. Kendilerinin de EXPO'da oy kullanacak ülkelerin delegeleri ile bir araya geldiğini dile getiren Yorgancılar, "Bangladeş, Sri Lanka, Laos, Endonezya, Filipinler ve Kuzey Kore'nin delegeleri ile görüştük. Görüşmelerimiz gayet iyi geçti. Önümüzde uzun bir süreç var. Çalışmalara hızlanarak devam edeceğiz" diye konuştu.

Alharal:  Beğeni kazandık


EXPO Yönlendirme Kurulu Üyesi ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, sunumun gerek zamanlama gerek görseller gerekse içerik ve konuşmalar açısından oldukça başarılı geçtiğini dile getirdi. Alharal, "Biz ve Ekaterinburg çok başarılı bir sunum yaptı. Delegelerin beğenisini kazandık. Benim ilgili olduğum Amerika kıtasındaki ülkelerle temaslarımız da iyi geçti. Olumlu sonuçlar aldık" dedi.

Günay: İzmir bu iş için biçilmiş kaftan

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Paris'te çok güzel bir sunum gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "İzmir için güzel bir gündü. Valimiz, bir milletvekilimiz, ben ve sunucu arkadaşımız, herkes görevini layıkıyla yerine getirdi. Zaman iyi kullanıldı, konular birbirini tamamlıyordu. Diğer adaylarla kıyaslama fırsatı buldum. Haksızlık yapmayalım, başkasının hakkını yemeden objektif konuşalım ama ben de üçüncü bir şahıs gözüyle baktım, Türkiye öne çıktı. Salonun ilgisi, alkışlar, sunumumuzdan sonra oturum başkanının değerlendirmesi, hepsi son derece güzeldi" dedi.

Günay, daha önce kaybedilen EXPO 2015 adaylığında tek bir rakibe karşı mücadele edilmesine karşın bu sefer 5 aday şehrin söz konusu olduğuna da işaret ederek, "Eğer ilk turlarda bir kaza olmaz ve sonlara doğru kalmayı başarırsak, bu işi inşallah koparacağız. Samimi olarak söylüyorum, hem coğrafi hem tarih hem bitki örtüsü hem dünyanın ulaşım ve güvenliği noktasında önemli bir merkez olması açısından bakarsak, İzmir, bu iş için biçilmiş bir kaftan. Bunu bizim ekibimizin iyi anlattığını zannediyorum. Vali Bey, teknik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şafak Hanım, çok güzel duygusal bir konuşma yaptı. Ben o duygusal konuşmayı, aynı lirik ve şiirsel üslupla sonlandırmaya çalıştım. Defne Hanım çok başarılıydı" dedi. (Kaynak:Yeni Asır/Sinan Doğan)

Expo nedir?
Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO, başka bir deyişle "Dünya Sergisi", beş yılda bir düzenlenmekte ve altı ay sürmektedir. Katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, şirketler ve vatandaşlar yer almaktadır.

EXPO'lar BIE (Bureau International des Expositions) adındaki uluslararası kuruluş tarafından organize edilmektedir. Çoğunluğu Büyükelçi düzeyinde temsil edilen 157 ülke, BIE üyesidir.EXPO'nun en önemli özelliklerinden biri, temasıdır. Geniş bir kapsama sahip olan bu temanın, tüm insanlığı ilgilendirmesi ve evrensel nitelikte olması gerekmektedir. EXPO alanının büyüklüğü sınırsızdır ve katılımcılar kendi pavyonlarını inşa edebilirler.

160 yıldır düzenlenen EXPO'lar, bugüne kadar 65 kez gerçekleştirilmiş olup yapıldığı kentleri marka haline getirmiş ve daha yaşanır kılmıştır. İlk Dünya Fuarı, 1851'de Londra'da yapılmış ve büyük başarı kazanmıştır. EXPO, 2010'da 65. kez Şanghay'da (Çin Halk Cumhuriyeti) 5,28 km2'lik bir alanda düzenlenmiş ve toplam 73 milyon ziyaretçi çekmiştir. 2015'te Milano (İtalya) EXPO'nun ev sahipliğini yapacaktır.EXPO'lar bugüne dek yapıldıklan tüm kentleri köklü bir şekilde dönüştürdükleri gibi, bu kentlere görkemli anıtsal yapılar da kazandırmışlardır. 1851 yılındaki EXPO için yapılan Londra'daki Kristal Palas, 1889 Paris EXPO'su için inşa edilen Eyfel Kulesi, 1958 EXPO'su için Brüksel'de yapılan Atomium ve 1998 EXPO'su için hizmete açılan Lizbon'daki Vasco de Gama Köprüsü, bu yapıların örnekleridir.