JOLLY İLE MEVSİMİ BAŞLADI

Jolly Tur’un GAP’a yolculuğu…

MARDİN

Dünya kültür miras listesinde yer alan ve Mezopotamya’yı tam karşıdan seyreden bir kent, Mardin. Mardin’de bulunan manastırlar, kiliseler, camiler ve medreseleri gezerken bir yandan mistik bir hava içerisine giriyor, öte yandan tarihin derinliklerine gömülüyorsunuz ister istemez. Tarihin en eski Hristiyan topluluğu Süryanilerin köklü kültürünü yaşatıyor bu il. Dünyanın en eski Süryani Ortadoks manastırı Mor Gabriel Mardin’in Midyat ilçesinde. Midyat denildiğinde bu ili aklımıza kazıyan ise evleri. Bu evlerin en önemli özelliği taş işçiliği. Sarımsı bir taştan yapılmış evlerin kapı ve pencereleri kemerler ve değişik motiflerle süslenmiş.

ŞANLIURFA

Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği başarıların hatırasından dolayı 1984 yılında ‘’Şanlı’’ unvanını alan ilimiz. Urfa Kalesi, Balıklı Göl, şarkılara konu olan Fırat Nehri , dünyanın en büyük 6. Barajı olan Atatürk Barajı ve Harran ilçesi mutlaka görülmesi gereken yerler.  Harran dünyanın ilk üniversitesine sahip bölge. Arı kovanı görünümlü evleri ile de tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden. Urfa Kalesi ise Damlacık adı verilen tepe üzerine kurulmuş. Efsaneler göre Hz. İbrahim burada bulunan ve mancınık görevi gören iki sütundan fırlatılarak ateşe atılmış fakat düştüğü ateş ufak bir göle dönüşmüştür. İşte bu göl halk arasında Balıklı Göl’dür. Şanlıurfa’nın merkezindeki tarihi güzellikler de sizi kendine hayran bırakacak. Alışveriş yapabileceğiniz Gümrük Hanı bunlardan biri.

GAZİANTEP

Roma ve İslam mimarisinin özelliklerini barındıran şehir Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlere ve Fransızlara karşı gösterdiği başarılarla ‘’Gazi’’ unvanını almıştır. Zeugma Antik kenti, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, sizi tarihe yolculuğa çıkaracak. Gaziantep merkezde ise bir çok tarihi hanla karşılaşacaksınız. Gaziantep’te XX. Yüzyılın başlarında 30 bin han bulunuyordu. Günümüze ise bunlardan çok azı gelmiştir. Bu hanlarda alışveriş yapabilir, çevresinde ise eşsiz Gaziantep yemeklerini yiyebilirsiniz.

ADIYAMAN

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilimiz. Adıyaman denilince akla ilk 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı gelir. UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilmiş ve dünyanın 8. harikası olarak niteleniyor. Adıyaman yolculuğunda Besni ve Kahta

ilçesi görülmesi gereken yerlerden. Kurşunlu Camii, Besni Kalesi, Eski Besni Ören Yeri, Sofraz Anıt Mezarları ve Meydan Hamamları ilçenin Besni’nin tarihi dokusuyla bütünleşmiş önemli eserleri arasında yer alıyor.  Kahta ise Adıyaman’ın en büyük ilçesi ve tarihi boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış.

ANTAKYA

Önemli bir inanç turizm merkezi olan Hatay, dünyanın ilk katolik kilisesi olan St. Pierre’nin bulunduğu ilimiz. Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Antakya, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biri. Geçmişte çağlayanlarıyla tanınan ve dünyaca ünlü sayfiye yeri olarak bilinen Defne görülmeye değer bir yer. Antakya’da yaşayan zenginlik ve ihtişam dönemini sergileyen en önemli eserler, eşi bulunmaz Antakya mozaikleri. Yörede bulunan mozaikler, Antakya Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Bu müze dünyanın en zengin 2. Mozaik müzesi.

MALATYA

Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri ile Malatya, Yukarı Fırat Havzası’nın verimli kentlerinden biri. Malatya dünyanın en büyük kuru kayısı ihracatçısı. Kente adım atıldığı heryerde kayısı ürünleri göze çarpıyor. Kuru kayısı, pestil, kayısı kolonyası, kayısı yağı hatta kayısı döneri bile var.

DİYARBAKIR

Diyarbakır, Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biri. Bir dönem Ermeni Krallığı’na başkentlik yapmış bu şehrin her sokağında tarihten bir iz bulmak mümkün. Diyarbakır’ın 5700 m uzunluğundaki surları şehrin en görkemli kalıntılarından biri.