JOLLY TUR,2017’DE 1 MİLYON KİŞİYİ TATİLE ÇIKARACAK



Sadece marketing alanında 27 milyon TL’lik yatırım gerçekleştiren Jolly Tur, teknolojik yatırımlarında ise devrimci bir yaklaşım modelini benimsedi. 2017 yılı dahil 3 yıl içinde 10 milyon dolarlık yatırımla Türk turizminin uluslararası arenada daha güçlü bir konuma gelmesine de katkı sağlayacak yeni platformları çok yakında hayata geçirmeye hazırlanan Jolly Tur’un 2017’de tatile çıkaracağı kişi sayısı ise 1.000.000 olarak belirlendi.



Turizm sektörünün yenilikçi ve müşteri memnuniyetine odaklanan lider ismi Jolly Tur’un 2016 performansını, 2017 planlamalarını paylaştığı basın toplantısında sektörde yaşananlar ve turizmin 2017 geleceği hakkında da önemli açıklamalarda bulunuldu. Antalya’da gerçekleştirilen basın toplantısına Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, Jolly Tur Yönetim Kurulu Üyesi veGenel Müdürü Figen Erkan ve tüm departman müdürleri katıldı.

Jolly Tur, turizmi etkileyen olumsuzlukların bir yansıması olarak sektörün kayıplar vererek daraldığı 2016 yılında yüzde 23 büyüme oranına ulaştı. Yatırım planlarını aksatmadan yeni ofisler ve çalışan sayısında hedeflerine ulaşan Jolly Tur, yeni seyahat paketleri geliştirmede de yine trend yaratacak yeniliklerle 2016’yı kapattı. Geçen yıl dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan GoldmanSachs ile de sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ses getiren bir ortaklığa imza atan Jolly Tur, 2017 yılına yine iddialı bir giriş yapıyor. Özellikle teknoloji yatırımlarıyla uluslararası bir turizm şirketi olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyenJolly Tur, 2017 yılında toplam 1.000.000 kişiyi tatile çıkarmayı planlıyor.  

YATIRIM PLANLAMALARININ TÜMÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, turizmin Türkiye’deki kalelerinden biri olan Antalya’da gerçekleştirilen basın toplantısında turizm sektörü açısından zor bir dönem olan 2016’da ulaştıkları başarının altını çizerken, sektörün bugünü ve yarınlarıhakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
Mete Vardar, sektörün yaklaşık yüzde 20 oranında küçüldüğü, bazı grupların sadece birkaç otelini açmakla yetindikleri, sezonun 1 Mart – 1 Kasım yerine, 1 Mayıs – 1 Eylül tarihleri arasına taşındığı 2016’da Jolly Tur’un büyümeye devam etmesinin yanı sıra yatırım planlamalarından da taviz vermediğine dikkat çekti. Mete Vardar, bu başarıyı getiren ana etkenleri şu sözlerle anlattı: “Aslında elde ettiğimiz başarı, turizm sektöründeki 30 yıllık kazanımlarımızın sonucu. Misafirimizi çok iyi tanıyoruz. Misafirlerimiz de yüzde 100 müşteri memnuniyetine odaklanan yapımızı… Misafirlerimizle aramızda müşteri-şirket ilişkisinden çok sevgiye dayalı bir ilişki var. İşte bu ana etkenler, Jolly Tur olarak bizim, 2016 yılından da başarıyla çıkmamızı sağladı.”

Yatırım planlamalarından da taviz vermediklerine dikkat çeken Mete Vardar, sadece Jolly Tur yararına değil, tüm turizm sektörünün yararını gözetenbir stratejiyle 2016 için planladıkları gibimarketing bütçesinde yüzde 100 artış gerçekleştirdiklerini açıkladı. 2016 yılı için planlanan ve hayata geçirilen bir başka yatırım olarak yeni satış noktalarının bünyeye katılması ve şirketler grubu bünyesinde yazılım şirketlerinde görev alan 50’ye yakın yazılım kadrosunu gösteren Vardar, teknolojiye yaptıkları yatırımların geri dönüşünü almaya başladıklarının altını çizdi.

Mete Vardar, 2016’da Jolly Tur açısından altı çizilmesi gereken bir diğer konu olarak, kamu tatillerinin iptal edilmesi paralelinde yüzde 100 misafir memnuniyetine odaklı yapılarıyla 15 Temmuz 2016 ila 20 Temmuz 2016 tarihleri arasındaki 4 günde geri ödemeleri yüzde 100 oranında yapmalarını gösterdi. Mete Vardar, “Misafirlerimize yaptığımız geri ödemeler, sadece yurtiçinden değil yurtdışından da pek çok otelden tahsilat yapılmamasına rağmen gerçekleştirilmiştir. Çünkü, biz, misafirlerimize karşı kendimizi yüzde 100 sorumlu gören bir şirketiz” dedi.

2017 yılına da iddialı bir giriş yapmak için tüm hazırlıkları tamamladıklarına dikkat çeken Mete Vardar, sektördeki 30 yıllık geçmişlerinde olduğu gibi yine istikrarlı şekilde büyümelerini sürdüreceklerini kaydetti. İstikrarlı büyümelerinde müşteriyle kurdukları yüzde 100 güvene dayalı ilişki ve hizmet kalitesini en önemli etkenler olarak ifade eden Mete Vardar, şu mesajı verdi: “Yıllardır savunduğumuz gibi tatil, bu tür zamanlarda en iyi ilaçtır. Sorunlu, mutsuz dönemlerde en iyi ilacın güzel geçen bir tatil olduğunu düşünüyoruz. Biz, Jolly Tur olarak kendimizi bir açıdan doktor gibi görüyoruz. Misafirlerimizin sorunlu dönemlerde kullanmaları gereken ilacı tanıyoruz. Sözün özü, reçete bizde. Bizimle tatile çıkmak, mutluluk ve huzur demek.”



2017’DE YABANCI TURİST, TÜRKİYE’Yİ DAHA ÇOK TERCİH EDEBİLİR, ÇÜNK܅

Sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Mete Vardar, sezonun daraldığı, bazı otel gruplarının sadece birkaç otellerini açmakla yetindikleri 2016’da turizm sektörünün yaklaşık yüzde 20 oranında küçüldüğünü açıkladı. Ancak, 2017’da sadece Türkiye’de değil, dünyada da yaşanan güvenlik sorunun giderilmesiyle sektörün daha iyi günler yaşayıp yaralarını sarabileceğini vurgulayan Mete Vardar, bu beklentisindeki en önemli etkenlerden biri olarak daha önce Türkiye’de tatil deneyimi yaşayan turistlerin Yunanistan ve İspanya’ya yönelmesi sonucunda yüksek fiyata rağmen, hizmet kalitesinde düşük bir tabloyla karşı karşıya kalmalarını gösterdi. Mete Vardar, “Açık bir şekilde ifade etmek gerekiyor ki, İspanya ve Yunanistan’daki oteller, hizmet kalitesi ve fiyatta hiçbir şekilde Türkiye ile rekabet edebilecek durumda değiller” diye konuştu.

2017’nin yabancı turist potansiyelinin artışı açısından daha iyi geçeceği yönündeki beklentide bir diğer etken olarak euro ve dolar’ın TL karşısındaki değer artışını gösteren Mete Vardar, “Bu, Alman, Hollandalı, İngiliz ve daha pek çok Avrupalı turistin yanı sıra ABD’li turistin Türkiye’ye tercih etmelerinde önemli bir etken olacaktır” dedi. Mete Vardar, 2017 ile ilgili olumlu beklentilerindeki bir başka önemli etken olarak Rus pazarında yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekti. Mete Vardar, “Rusya ile tamir edilen ilişkiler nedeniyle yaklaşık 3.5-4 milyon turistin tatilini, tekrar Türkiye’de geçireceklerini düşünüyoruz. Ayrıca, yakın gelecekte bu sayının daha da yukarılara çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ancak, Türk turizminin iyi bir yıl geçirebilmesi için bazı tedbirlerin de alınması gerektiğine dikkat çeken Mete Vardar, “Takdirle izliyoruz ki, Türkiye’de şartların normale dönmesi için büyük bir çaba söz konusu. Ancak, şu anda yabancı tur operatörleri satışlara başladı. Yabancılara Türkiye’yi doğru bir şekilde gösterebilmek ve bunu, yurtiçinde de başarabilmek açısından önümüzdeki 1 ay son derece önemli. Ocak ayı, maalesef çok geç olacaktır.”
Mete Vardar’ın altını çizdiği bir diğer konu, turizm sektörüne yönelik uygulamalar oldu. 2016 yılında sektörün ayakta kalmasını sağlamada en önemli taraf olan tur operatörlerinin yeterince destek görmediğini vurgulayan Mete Vardar, desteğin sadece maddi değil, manevi olarak da verilebileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıkçası, bu noktada acenteler olarak kendimizi devlete yeterince anlatamadığımızı düşünüyorum. Ve artık, tüm acenteler olarak kendimizi devlete anlatmamız gerektiği düşüncesindeyiz.” Bu noktada sektördeki temel sorunlardan biri olarak yüzde 2-3 kâr marjıyla çalışıyor olmalarına rağmen bunun yaklaşık yüzde 50’sini devlete geri ödemelerini gösteren Mete Vardar’ın bir önerisi de oldu. Jolly Tur’un gerçekleştirdiği “Cinnetten Bir Köşe” ve “Cennetten Bir Köşe” reklam filmlerinin aslında Türk turizminin ortak yararını gözettiğini ifade eden Vardar, “Bu tip tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, sektör için moral verici olacaktır” dedi.



Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar ise, teknolojik yatırım alanındaki güçlü adımlar ve bunun yaratacağı sonuçlar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 2017 yılında Jolly Business Online Seyahat Platformu, Jolly Tur Satış Platformu ve Jolly Tur’un orta vadede uluslararası bir marka olma hedefi doğrultusunda finans ve muhasebe sistemlerini değiştirmeye yönelik teknolojik bir yenilik gerçekleştireceklerini açıklayan Mert Vardar, yatırımların finansal boyutunu ise, “2017 yılı dahil 3 yıl içinde 10 milyon dolar tutarında teknoloji yatırımını gerçekleştirmiş olacağız” sözleriyle anlattı. Özellikle sektörün geçirdiği bu zor dönemde yaptıkları altyapı yatırımlarının Türk turizminin uluslararası arenada daha güçlü bir konuma gelmesine katkıda bulunacağına yönündeki inançlarının tam olduğunu vurgulayan Mert Vardar, teknolojik yatırımları ve bunun sağlayacağı faydaları şu sözlerle anlattı:
“2017 yılının ilk çeyreğinde, şirketlere özel olarak geliştirdiğimiz kurumsal seyahat çözümümüz, Jolly Business Online Seyahat Platformu’nu devreye alıyoruz. Platformumuzun en büyük özelliği, büyük veri ve öğrenen sistemler çerçevesinde tasarlanmış bir dijital seyahat asistanı barındırması. Dijital seyahat asistanımızın akıllı algoritmalar sayesinde yaptığı öneriler, şirketlerin maliyetlerini düşürecek ve seyahat rezervasyonları konusunda iş gücü kayıplarını asgariye indirecek.

Yılın ikinci çeyreğinde ise yeni Jolly Tur Satış Platformu’nu hayata geçireceğiz. Yeni satış platformumuz sayesinde, Jolly Tur müşterileri tüm ortamlarda aradığı ürünleri hemen bulabilecek ve rezervasyonlarını tek tuşla yapabilecek. Yeni satış platformumuzda yepyeni ürünleri müşterilerimize sunmayı planladığımızın müjdesini de şimdiden verebiliriz.
Aynı zamanda, seyahat dünyasının geleceğinin, müşterilerin alışkanlıkları ve davranışları çerçevesinde kendi ihtiyaçlarına en uygun ürünleri önerebilecek sistemlerden oluştuğunu görüyoruz ve bu doğrultuda yatırımlarımızı,CRM sistemlerine ve büyük veriye de odaklıyoruz. 2017’den itibaren, müşterilerimizin platformlarımızdaki davranışlarını çok daha iyi inceleyebilecek ve büyük veri madenciliği ve öneri motorları aracılığıyla kişiye özel teklifler sunabileceğiz.



Jolly Tur müşterilerini daha iyi tanıdıkça, acentelerimizin de hayatını kolaylaştıracağız. Acentelerimiz de, müşterilerle bire bir iletişimlerini kuvvetlendirerek, daha bağlı ve iyi hizmet verdikleri bir kitle oluşturabilecekler. Oluşturacağımız büyük veri platformunu, tedarikçilerimiz ve otellerle de işbirliği içinde geliştirerek, müşterilerimize en doğru ürünü en iyi fiyata sunarken, platformumuzda satışa açık olan otellerle de öngörüler paylaşarak, kendilerine de değer yaratabileceğiz.Yatırımlarımız bunlarla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda Jolly Tur’un orta vadedeki uluslararası bir marka olma hedefi çerçevesinde, finans ve muhasebe sistemlerimizi de geliştiriyoruz. 2017 yılında yaptığımız bu yatırım, önümüzdeki yıllarda doğrudan ya da işbirlikleri aracılığıyla farklı coğrafyalarda faaliyet göstermemize katkıda bulunacak.”



2017 YILINDA 1.000.000 KİŞİ JOLLY TUR İLE TATİLE ÇIKACAK

Jolly Tur Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Figen Erkan, 2016 performanslarını ve 2017 hedeflerini rakamlarla ortaya koyarken, şirket grubunda yer alan Uni Travel, Jolly Mice ve Jolly Business markalarına da dikkat çekti.

Jolly Tur’un turizmi etkileyen olumsuzlukların bir yansıması olarak sektörün kayıplar vererek daraldığı 2016’da 30 yıldır izledikleri yüzde 100 müşteri memnuniyetine dayalı yapının bir sonucu olarak yüzde 23 büyüme oranına ulaştığını vurgulayan Figen Erkan, 2016 için altı çizilmesi gereken bir diğer başarı olarak dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan GoldmanSachs ile ortaklık yapmalarını gösterdi. Sektörün oldukça zor bir dönemden geçtiği 2016 yılından yatırım planlamalarından taviz vermediklerine de dikkat çeken Figen Erkan, marketing yatırımlarında yüzde 100 artış hedefine ulaşarak toplamda 27 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini açıkladı. Figen Erkan, “Sektör olarak oldukça zorlu geçen 2016 yılında Jolly Tur, özellikle yatırım hedeflerinden taviz vermeden yola devam etmiştir. Bu yatırımlarda sadece Jolly Tur’un faydası değil, tüm sektörün faydası gözetilmiştir” diye konuştu.
Figen Erkan, 2017 yılında da yine 30 yıl boyunca olduğu gibi müşteri memnuniyetine ve yenilikçiliğe dayalı istikrarlı büyüme stratejisiyle hareket edeceklerini vurgulayarak, 2017’de 1.000.000 kişiyi tatile çıkaracaklarını açıkladı.



YENİLİKÇİ VE TREND YARATACAK TURLAR, 2017’DE DE HIZ KESMEYECEK

Figen Erkan, Jolly Tur’un seyahat paketleri geliştirmedeki yenilikçi yapısına da dikkat çekti. 2016 yılında yenilikçi seyahat paketleriyle sektörde trend yaratacak gelişmelere imza attıklarını belirten Figen Erkan, 2017 yılında da yine bu yönde hareket edeceklerini kaydetti. Yurtdışında“İtalya CortinaD’ampezzo”, “SlovenyaKranjskaGora” turları ile kış mevsimini farklı coğrafyalarda deneyimlemek isteyen, ama özellikle de kayak tatilinden hoşlananlara hitap ettiklerini vurgulayan Erkan, “Amalfi Kıyıları” turu ile de deniz tatili ve kültür turunu bir araya getirdiklerini söyledi. Yurtdışında programa aldıkları diğer yeni turlar olarak “Avustralya-Yeni Zelanda”, “Gizemli Ada Sri Lanka” ve “Myanmar”ı gösteren Erkan, Jolly Tur’un iddiasının yüksek olduğu bir diğer alan olan kültür turlarında da yine yeniliklere devam ettiklerinin altını çizdi. “Adrenalin Kapadokya” ve “Orta Karadeniz”i bu yöndeki yeniliklerden sadece ikisi olarak ifade eden Figen Erkan, 2016 yılında günübirlik turlar alanında özel çalışmalara imza attıklarını belirterek, 2017’de bu yöndeki çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Günübirlik turlara, “Bursa Gölyazı”, “Edirne”yi de eklediklerini ifade eden Figen Erkan, kültür turlarındaki bir başka yaklaşımlarını, “her bölgeden her şehirden ulaşım” olarak dile getirdi. 2017 yılında da bu yaklaşımlarının bir soncu olarak Adana hareketli turlar başlatacaklarını açıklayan Figen Erkan, Adana hareketli turlar arasında “Afyon Termal Turu”, “Oylat Termal Turu”, “Uludağ Kayak Turu” ve “Bursa Termal Turu”nun yer aldığını söyledi. Figen Erkan, Jolly Tur’un son derece iddialı olduğu bir diğer alan olarak cruise turlarını gösterirken, “Avustralya-Yeni Zelanda”, “Tahiti Adaları”, “Uzakdoğu” ve “Güney Amerika” turlarını bu yöndeki yeni paketlerinden sadece birkaçı olarak ifade etti. Erkan, 2017 yılında yeniliklerinin bunlarla sınırlı kalmayacağının altını çizerek, 2017’de farklı alanlarda ses getirecek yenilikleri ve yaklaşımları ortaya koyacakları mesajını verdi.



20.000 ÜZERİNDE GENÇ, UNITRAVEL’İN FESTİVALLERİNDE BİR ARAYA GELİYOR

Figen Erkan’ın dikkat çektiği bir diğer konu Jolly Tur’un gençlik markası Unitravel ve bu yönde artık Türkiye’de gençlik kesiminin özlemle düzenlenme tarihini beklediklerifestivaller oldu. Whitefest, Springbreak ve CorporateWeekend gibi festivallerle yılda 20 binin üzerindeki gençlik kitlesine ulaştıklarını vurgulayan Figen Erkan’ın altını çizdiği bir diğer nokta, Unitravel’ın 15 yıldır yurtiçinde düzenledikleri festivallerin yanı sıra yurtdışı için de programlar gerçekleştirmeleri oldu. Figen Erkan, “Türkiye’de özlemle beklenen üç festival de ortaya koymaktadır ki, Jolly Tur, gençlerin en sevdiği tatil markası.”



Jolly Tur’un en önemli markaları arasında seyahat hizmetleri ve organizasyon-toplantı etkinliklerinde Türkiye’nin en çok tercih edilen ismi olan Jolly Mice’ı ve otel rezervasyonu-uçak bileti hizmetlerinde Jolly Business’ı gösteren Figen Erkan, “Jolly Business, başarı grafiğini giderek yükselten bir markamız. 2016 yılında yüzde 42 gibi önemli bir büyüme oranına ulaşması ve Türkiye genelinde 209 firmaya hizmet veriyor olması, bunun en önemli göstergeleri arasında” diye konuştu. Figen Erkan, “Jolly Business, çok yakında hayata geçirilecek corporate seyahat modülü üzerinden kendi seyahat hizmetlerini yönetebilecek ve firmalar, bu sistem sayesinde iş seyahati giderlerinde ciddi tasarruflar sağlayabilecek” diye konuştu.