KANARYA ADALARI'NIN KRUVAZİYER TURİZMİ GOLBAL'E EMANET

Global Ports Holding’in kapasitesi 15 milyon yolcuyu aşacak

KANARYA ADALARI'NIN KRUVAZİYER TURİZMİ GOLBAL'E EMANET

Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in yüzde 80 ortağı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi.

Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti” dedi.

Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın ise imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı.

Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 80 hissedarı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi. GPCI’nın yüzde 20 oranındaki diğer hissedarı ise Kanarya Adaları’nda 1936’dan bu yana Las Palmas limanına hizmet sağlayan, 1998’den beri palamar, bagaj, yolcu hizmetleri gibi alanlara yoğunlaşan ve deniz çevreciliği konularında da faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Sepcan S.L. ("Sepcan").

Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada ihaleye konu olan imtiyazların “Las Palmas de Gran Canaria”, “Arrecife (Lanzarote)” ve “Puerto del Rosario (Fuerteventura)” kruvaziyer limanlarını kapsadığına dikkat çekildi. Bu limanlara ilişkin imtiyaz süreleri ise sırasıyla 40 yıl, 20 yıl ve 20 yıl olacak.


Barselona ve Balear Adaları'ndan sonra İspanya'nın en yoğun 3’üncü limanı olan Las Palmas Kruvaziyer Limanları, Avrupa'da da ilk 20 liman arasında yer alıyor. Las Palmas Limanları, hava taşımacılığı bağlantısı ile Güney Atlantik güzergahları için önemli bir konumda bulunurken, 2020'de pandemi döneminde kruvaziyer trafiğine kapatılan diğer Avrupa limanlarından farklı olarak adaların etrafında “bubble cruises” ile 500 binden fazla yolcuyu ağırladı.

GPH’nin liman sayısı 22’ye yükselecek

GPH, imtiyaz hakkını elde etmesi halinde kendi global deneyimi ve işletme modelini Gran Canaria, Lanzarote ve Fuerteventura kruvaziyer liman operasyonlarını yönetmek için kullanacak. Ayrıca, olası imtiyaz hakkı ile GPH’in işlettiği ve yönettiği kruvaziyer liman sayısı 22’ye yükselirken, kruvaziyer yolcu kapasitesinin ise portföyde azınlık oranında yer alan limanlar da dahil olmak üzere yılda 15 milyon yolcuyu aşması bekleniyor.

Bundan sonraki süreçte GPH, GPCI ve Liman Başkanlığı İmtiyaz Sözleşmeleri üzerinde görüşmelerde bulunacak ve çalışmalar yapacak. Sözleşmelerin imzalanması ise tarafların sözleşme hükümleri üzerinde mutabık kalmasına bağlı. Zamanlamaya ve nihai koşulların sağlanacağına yönelik kesin bir hüküm bulunmamakla birlikte, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının önümüzdeki yılın ilk çeyreği bitmeden gerçekleşmesi bekleniyor.

‘Büyüme stratejimize sadık kalıyoruz’

Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti. Turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz” dedi.

‘Çalışmayı dört gözle bekliyoruz’

Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı. Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanlarının portföye katılması halinde 15 milyon yolcu kapasitesini aşacaklarını anlatan Sayın, “Global Ports Kanarya Adaları'nın Las Palmas Kruvaziyer Limanları için en iyi teklifi vermiş olmaktan memnunuz. İmtiyaz anlaşmasının başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için Las Palmas Liman Otoritesi ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Covid-19 pandemisinde yaşadığımız zorluklara rağmen, kruvaziyer liman ağımızı büyütme konusundaki stratejik hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.