KEMER KOYU’NDA TEMİZLİK

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Dairesi Başkanlığı Sualtı Sporları Topluluğu’nun Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına her yıl düzenlediği ve bu yıl 9.sunu gerçekleştirdiği Paris II batığı dalışı etkinlikleri kapsamında Kemer Koyu’nda ( Ayışığı ) bir sualtı temziliği gerçekleştirildi. Etkinliğe üçü yabacı Üniversite olmak üzere 18 Üniversiteden 100’e yakın öğrenci katılıyor.



Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu eşliğinde düzenlenen su altı temizliğinde çok sayıda pislik su yüzüne çıkarıldı. Kemer koyunun Kemer’in vazgeçilmez doğal bir parçası olduğu göz önüne alındığında bu tip pisliklerin su yüzüne çıkarılması ile koyun daha iyi korunması da ortaya çıkmış oldu.

Kemer ( Ayışığı ) Koyunda tehlike “Ekolojik deniz çayırları zarar görmüş”

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu yaptığı açıklamasında, “ Teknelerin yanaşmış olduğu alanda, teknelerden atılan halatların dipte bulunduğunu gördük. Bunlar bazı teknelerden aşağıya atılmış. Yine teknelerden atılan, tabağından, çanağına çok sayıda madde gördük.  Su altında halılar ve kilimler ile karşılaştık. Yarısını dalga gömmüş. Burada her şeyden önemlisi ekolojik deniz çayırları zarar görmüş. Orada atılan çapalar zincirler çayırları biçmiş durumda. O bölgede çayırlar deniz kirliliğini alıyor, toprak erozyonunu önlüyor ve biyolojik olarak evsel kirliliği yok ediyor. Balıkların yuvası ve besinini oluşturur.  Ekolojik deniz çayırları yavruların burada beslendiği alanlar.  Biz etkinliğimizin temasını temiz çevre, temiz deniz koyduk. Kemer’in gelirinin en önemli noktalarından bir tanesi de denizdir. Eğer denizimizi koruyamazsak turizm diye bir şey olmaz” dedi.



Bu arada Kemer ( Ayışığı )  koyunda yapılan temizlik sırasında koy içerisinde çok sayıda yatın Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından asılan uyarı tabelasının yasak yazmasına rağmen kıyıya derme çatma yaptıkları iskeleler ile bağlı olması da dikkatlerden kaçmadı.